Löpning Kom igång 11 inlägg 5356 visningar

Nästa steg

stefan sjöberg
1966 • malmö
#1
15 juni 2009 - 06:02 (Redigerad 15 juni 2009 - 06:06)
Gilla
Tjena.
Mitt namn är Stefan och har tränat nu i ett halv år styrketräning i kombination med först morgonpromenader och nu ca 2 månader löpning på morgonen.
Jag har tränat styrketräning varannan dag och sprunget ca 3 dagar i veckan och då nästan uteslutande på morgonen innan jag äter.
Detta har varit och är fortfarande för att så snabbt så möjligt bli av med min gubbmage.
Jag har nu nått en gräns där det inte händer så mycket,vad det gäller magen, så min fråga är vad som ni tror är bäst att öka min jogging dos/ggr i veckan ytterligare eller helt enkelt springa längre istället dom 3 dagarna jag redan springer?
Min jogging runda är på ca 5km och tar mig ca 30 minuter att springa i mycket behagligt tempo.
Jag springer även på löpband när jag styrketränat, men det brukar jag inte skriva in i min träningsbok, i ca 20 min
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#2
15 juni 2009 kl 08:21
Gilla
"30 minuter i mkt behagligt tempo"
Där har du det. Kroppen lär sig snart en lunk och blir bekväm med det.
Du har redan lösningen, variera med att springa längre, och/eller fortare. Sikta på att passen ska se olika ut, avsluta med en snabbare kilometer, korta ner passet o spring fortare, hitta kuperad terräng,allt för att variera. Så fort kroppen vänjer sig med något så stannar utvecklingen, då bara bibehåller man det man har.
Många kommer att ge rådet backe, intervaller osv., och det tycker jag också, men inte förrän du får upp mer kondis. Jag gillar rådet att inte köra kvalitet förrän man kör milen på en timme utan att dö. Orsaken är att man inte ska tröttna på grund av att man drar på sig skador. Kondisen kommer mycket snabbare än övriga kroppen hinner med.
Men variera så mycket du kan, då blir träningen roligare också.
Johan Bäck
1971 • Örebro
#3
15 juni 2009 kl 10:00
Gilla
Om du ska bli av med gubbmagen får du börja tänka på vad du äter - träningen kan bara hjälpa dej till viss del...
...det finns massor med trådar om viktnedgång på forumet. Lycka till!
stefan sjöberg
1966 • malmö
#4
16 juni 2009 kl 04:18
Gilla
Tackar för svaren
Jag har med mycket stort intresse och engagemang föjt en hel del trådar här ang kosten.
Jag har även ändrat kosten för att bli av med magen och det i kombination med att jogga/styrketräna och har oxå gått ner en hel del .....men lite för lite,i alla fall enligt mig själv,runt midjan.
Jag har då hört från personer som har gått ner mycket,runt midjan,att man förbränner som bäst med fett när man antingen går långa raska morgon promenader eller joggar i mycket lungt tempo innan man äter frukost,därav mitt joggande i mycket behagligt tempo.
Men om jag nu har förstått det rätt så menar du Peter att det bättre att typ intervall träna istället?
Gäller det även om man uteslutande tränar på morgonen på fastande mage?
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#5
16 juni 2009 kl 05:45
Gilla
Joggar du 5km tre gånger i veckan gör du av med kanske 1000-1500kcal extra med hjälp av träningen. Detta motsvarar lite drygt en ostmacka eller en burk coca-cola om dan. Att korrigera matintaget ger skyhögt mycket mer effekt än din träning vad gäller vikt. Därmed inte sagt att du inte ska träna, för det ger massor med andra bra effekter, men lura dig inte att tro att det hjälper så speciellt mycket för viktnedgången. Man behöver träna en hel del för att nå till den punkt där man kan träna så mycket så träningen faktiskt en stor inverkan på en viktnedgång.

Det ges massor med välmenande råd om hur man ska träna för att "maximera viktnedgång/fettförbränning". Glöm sånt, en del råd är vilseledande, andra är visserligen korrekta, men missförstås alltid av mottagaren för att de placeras utanför sitt sammanhang.

Låt oss ge två grundläggande fakta om löpträning och kaloriåtgång:

Fakta: Springa 1h i en viss fart kommer bränna ungefär dubbelt så mycket som att springa 1h i halva den farten.
Fakta: Springa 10km kommer bränna ungefär dubbelt så mycket som att springa 5km.

Ovan fakta summerar till: Att maximera sin förbränning handlar om att hitta den träningsintensitet som gör att man maximerar kombinationen hur ofta man orkar träna med hur länge man kan träna med hur snabbt man kan springa.

Sen kommer ett fakta till som är det som brukar få diverse rådgivare att börja snubbla med sina råd, och rådmottagarna att börja missuppfatta:

Fakta: Springa snabbare kommer bränna mindre ANDEL fett. (och därmed det omvända, springa långsammare bränner större ANDEL fett)

Men en del glömmer nästa två fakta, och andra väljer att ignorera, för att de sätter in sitt råd i ett sammanhang, och glömmer att delge sammanhanget

Fakta: Springa snabbare kommer bränna MER fett.
Fakta: Det är differensen mellan totalt kaloriintag och total kaloriåtgång under dagen som kommer bestämma hur vikten beter sig.

Sen tillkommer lite detaljer som t.ex. att hård träning ökar ämnesomsättningen även efter träningspasset, men det är smådetaljer som i det stora hela inte inverkar så mycket i jämförelse med hur man sköter dieten och hur stor den totala träningsmängden är.

En del trivs att springa på morgonen innan frukost, andra hatar att springa utan nån form av energiintag innan, det är mest vad man själv vänjer sig vid. Jag har själv noterat att mina långpass känns bäst när jag springer dem på eftermiddan och bara ätit nån enstaka macka under dan. Men nån inverkan på kaloriåtgången under passet har det inte.

Ditt lugna joggande i behagligt tempo är utmärkt, det är en bra grund att börja med för att träna upp sig så kroppen klarar av att träna. Men om det är så behagligt, varför inte hålla på lite längre ibland?
Att varieta träningen handlar inte om att din kropp skulle bränna mer kalorier på det sättet utan det är ett sätt att ge din kropp mer träning och att hålla träningen roligare så du fortsätter träna. Jag håller helt med Peter att man inte ska ge sig på kvalitetsträning för tidigt.

Och att gå ner runt midjan? Tyvärr, det finns ingen träning som riktar fettminskandet till ett visst område. Det finns bara en metod att göra det på, fettsugning. I övrigt är våra kroppar så att mannens kropp gärna minskar fett överallt utom buken, och kvinnans kropp helst av allt sparar fettet på häcken och låren, det ligger i våra gener. (Och där finns faktiskt, om jag minns rätt, en metod till att rikta fettminskningen på, kvinnor kan använda graviditet till att få kroppen att vilja använda häckens och lårens fettreserver :) Så det är bara att bita i det sura äpplet och konstatera att magen gärna hänger med och finns kvar.

Så för att summera:
Träna! Träning är bra och nyttigt. Men för att hantera vikten är det din diet det handlar om, och träningen är ingen genväg till viktnedgång, även om det är lite hjälp på vägen, och du behöver inte bry dig det minsta om att försöka experimentera med hur din träning ska utföras för att maximera fettförbränning, det ger ingenting för din mages utseende. Använd din experimentlusta till att hitta sätt att träna som känns bra, är roliga och tillåter dig att träna ofta och mycket.

stefan sjöberg
1966 • malmö
#6
16 juni 2009 kl 06:18
Gilla
Tackar för detta mycket uttömmande svar Magnus.
Du förklarar så att t om jag tror jag fattade ;)
Jag har nu bestält tid för fett sugning :D

Skämt o sido jag ska nu försöka mig på att fördubbla min sträcka och försöka springa lite snabbare per kilometer och kanske någon dag till i veckan.
1964 • Perstorp
#7
16 juni 2009 kl 07:06
Gilla
Hej Stefan mitt recept är långt och långsamt, använder du pulsklocka så skall du ligga runt 70 procent av maxpuls då bränner du mest fett. Kör även med en sk magrullare, det är ett litet hjul med två handtag som du rullar framåt och drar dig tillbaka. Kostar ca 100kr och det går åt cirka tre minuter per dag att utföra. Kan nästan lova dig magen snart ser ut som ett sexpack.
Lisa Wahman
1974 • Örebro
#8
16 juni 2009 kl 09:21
Gilla
Har Du provat att utesluta kolhydrater i kosten??? Min sambo har länge haft svåråtkomliga "magkilon" som praktiskt taget rasat sedan han testat lchf. Vet att det finns många åsikter kring detta, framförallt kombinationen träning vs minskat kolhydratintag... (Se andra trådar här på forumet) Läs på lite och se vad Du tror, det passar som sagt inte alla. Personligen tror jag nog inte på att utesluta kolhydrater helt under en längre period, men många får fina viktminskningsresultat av att "rivstarta" på så sätt. Viktigast är ju ändå välmående i form av god kondition och pigghet, så då kanske ändå den förargliga magen kan vara förlåten;)
Mao : spring på!
Lycka till!
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#9
16 juni 2009 kl 12:35
Gilla
"jag ska nu försöka mig på att fördubbla min sträcka och försöka springa lite snabbare per kilometer och kanske någon dag till i veckan."

Gör du det kommer du sluta springa om två veckor för att du skadat dig och fått, fot-, benhinne- och knäproblem.
stefan sjöberg
1966 • malmö
#10
17 juni 2009 kl 06:08
Gilla
Magnus:Jag menade inte att jag skulle göra allt på en gång direkt,men tack ändå ;)

Anders: Tack för dina tips, magrullaren har jag redan så då blir det till att damma av den och köra på med lite längre morgonpass vad det gäller joggingturerna

Lisa: Har en arbetskompis som testar detta med att utesluta kolhydrater, ska låta honom vara min försökskanin och kolla hans resultat innan jag själv ger mig in på detta.
1960 • Skåne
#11
17 juni 2009 kl 12:30
Gilla
När det gäller att träna på tom mage är inget jag skulle rekommendera någon som vill ha resultat. Ät ofta, men ät mindre mål. Ät före och efter träning. Ätandet och tränanadet ska gå hand i hand. Maten är bränsle, maten innehåller näringsämnen och efter en natt i fasta så behöver man lite nyheter i blodomloppet när man börjar träna.

Kostinriktning - kvittar så länge man inte äter och dricker för mycket skräp.

Gubbamage är inte roligt att ha - man ser ut som en gravid anka, men det är roligt att betvinga den.

Lycka till
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.