Längdskidor Längdåkning allmänt 5 inlägg 3240 visningar

Hur träna inför vasaloppet när det aldrig är snö?

Jessica Cedervall
1981 • stockholm
#1
28 maj 2009 - 13:06
Gilla 
Jag har ingen erfarenhet av skidåkning och har bestämt mig för att göra en klassiker med start Lidingöloppet 2009. Jag undrar därför hur sjutton jag ska träna upp mig inför Vasaloppet, framförallt tekniskt (i stort sett börja från scratch), när det så gott som aldrig är någon snö!? Springer mycket långdistans och har gjort flera maror, så konditionen är jag inte lika orolig för. Tänkte skaffa rullskidor så snart som möjligt men antar att det skiljer sig en del från att åka "på riktigt"? Är det överhuvudtaget realistiskt för mig att genomföra Vasaloppet 2010?

Tacksam för tips:-)!
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#2
29 maj 2009 - 10:10
Gilla 
Hitta en klubb som kör rullskidor som du kan hänga på (T ex Nacka Värmdö är stora i rullskidor/vasaloppssamanhang) som har teknikträningar. Då lär du dig i alla fall grunderna någorlunda likt via teknikträning på rullskidor, sen gäller det att köra på snö och bästa sättet är att hänga med en klubb på läger.

Ja, det är helt realistiskt om du är beredd att satsa lite (några helger och/eller nån vecka på snö) på det.
Karin
1983 • Stockholm
#3
3 juni 2009 - 21:16
Gilla 
Åk på vasaloppsläger i vinter. Finns massor att välja på, många kända skidåkare ordnar läger. Då får du en ordentlig genomgång av åkteknik, vallning osv och så får du möjlighet att fråga om uppladdning, utrustning m.m.

Åk till snön så ofta du kan. Från januari brukar det finnas skidspår i norra Gästrikland och norrut. En kortare konstsnöslinga brukar finnas i Haninge. Tillbringa nyår i fjällen kanske? Och om du har möjlighet, ta ledigt från jobbet veckan innan vasaloppet och åk upp till snön och nöt. Jag ska också åka vasaloppet första gången nästa år och jag räknar med att göra många weekendresor till snön i vinter. Samtidigt känner jag ett helt gäng som åkte nu senast som knappt tränat på snö alls innan loppet och som tog sig runt. Självklart är det realistiskt att du ska kunna åka, men du får fundera på vad du har för mål med loppet (bara komma runt eller åka på en lite bättre tid) och försöka anpassa upplägget efter det.

Bra alternativ träning, förutom rullskidor, är kajakpaddling. Det har jag fått rekommenderat av vana skidåkare och kommer försöka ägna mig åt så mycket jag kan i sommar. Att springa mycket så man har bra flås är jättebra, men det var något jag kunde konstatera när jag var på vasaloppsläger i vintras att till skidåkning används helt andra muskler än vid löpning.
1972 • Djurmo
#4
6 juni 2009 - 10:16
Gilla 
Jag håller med om Karin och Mattias tips.
Det är en stor myt att det inte går att bli en duktig skidåkare i södra sverige. Med rullskidor, konventionell konditionsträning och styrketräning samt att nöta på snö när det finns möjlighet kommer man långt. Detta förutsätter dock att man har grundtekniken, och det är ju din akilleshäl... Med vasaloppsläger, klubbträning och så mycket snöträning som möjligt kommer det gå bra! I sthlmsområdet har det ändå de senaste 15 åren gått att träna på snö minst 2 månader/vinter (Bortsett 2008) på konstsnöspår, golfbanor och ibland på motionsslingor i skogen. På två månader hinner man med mycket snöträning... Jag har inte blivit mycket duktigare som skidåkare sedan jag flyttade till Dalarna från Sthlm för 2 år sedan. Däremot är det lättare att motivera sig när det finns fina träningsförhållanden. Vad gäller vasaloppet så är det inte särskilt tekniskt krävande. Inga branta backar, inga svåra utförslöpor. Bland åkare i de främre leden stakar eller dubbelstakar åkarna 90-95% av sträckan. I blåbärsleden diagonalåks det desto mer. Är man en duktig långdistanslöpare som du kommer man långt på bra benkondition, men du har mycket att vinna på att ändå fokusera på överkroppsträning framåt hösten och vintern.
Lycka till!!
1966 • Eskilstuna
#5
27 juli 2009 - 16:09
Gilla 
Jag åkte öppet spår 2009 för första gången! Jag tycker det var jobbigt & väl så kuperat. Dem som säger att vsaloppet är flackt vet inte vad det innebär att vara nybörjare !
Jag tycker det är kuperat !! var beredd på det när du sticker iväg i spåret så det inte blir en överraskning. Det blev det för mig !!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.