Löpning Kläder, Skor & Prylar 179 inlägg 9671 visningar

Dagens superklockor, jag önskar åsikter

1970 • Stockholm
#1
28 november 2023 - 15:38 (Redigerad 28 november 2023 - 15:42)
2 Gilla
Är det verkligen värt att spendera >5000 på någon av alla dessa superklockor som finns nu för tiden? Dessa klockor är fullständigt packade med funktionalitet samt mäter både det ena och andra? Finns det inte risk för en motsatt effekt? Att det leder till någon form av hälsostress istället? Istället för att njuta av sin träning så får man numera sin hälsa analyserad 24/7 och risken är att man börjar noja sig i onödan?

Nästa viktiga fråga är: Är verkligen alla dessa mätningar tillräckligt exakta och bra eller kan de i själva verket vara mer vilseledande?

Jag är lätt skeptisk måste jag säga men samtidigt öppen/nyfiken, ska sannolikt köpa ny klocka snart och försöker förstå den här nya generationens "gör allt och lite till klockor".

Undrar om någon till och med har en "Lifetime calculator"? "You will die in approximately 25 years if you continue like this."

Eller som Garmin, du har tränat - "vila en vecka" (underförstått, annars går det åt h-vete)
(tack för den)

Vad har hänt med människans förmåga att känna efter och lyssna på sin kropp?

Hmmm, finns det någon vettig klocka som inte överanalyserar hälsan men har en st bra gps/kartfunktion samt bra stöd för löpning och cykling med intervaller etc? Typ basic men ändå hög kvalité?
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
1991 • Norrköping
#2
28 november 2023 kl 16:09
3 Gilla
"Är det verkligen värt att spendera >5000 på någon av alla dessa superklockor som finns nu för tiden?"
--> Helt individuellt, vissa tycker ju verkligen att det är kul med dessa funktioner. Själv är jag ointresserad av hälsomätningen men har en ganska dyr klocka p.g.a. batteritiden.

"Finns det inte risk för en motsatt effekt? Att det leder till någon form av hälsostress istället?"
--> Det tror jag verkligen. Sen att det finns en risk betyder det ju inte att det är så för alla. Men det finns säkerligen personer som inte mår bra av att få allt trackat.

"Hmmm, finns det någon vettig klocka som inte överanalyserar hälsan men har en st bra gps/kartfunktion samt bra stöd för löpning och cykling med intervaller etc? Typ basic men ändå hög kvalité?"
--> Det finns säkerligen en drös. Låter någon annan, mer prylintresserad, svara.
Emil
1987 • Luleå
#3
28 november 2023 kl 16:13
5 Gilla
Ja, definitivt finns det risk för det. Man kan även må sämre av att klockan visar sin höga puls och låga hastighet. Är man lagd åt det hållet att stressa upp sig kanske en klocka är en dålig idé till och med. Så ibland gör man nog gott i att täcka klockan och bara springa på känsla och ta såna sköna pass.

Men! Jag hade inte sprungit så mycket som jag gjort utan min klocka. Jag hade inte vetat hur snabbt eller hur mycket. Det blir mätbart och det mätbara är enklare att förbättra.Jag får då feedback både via utmaningar, belöningar och kommentarer och likes på tex Strava. Jag säger inte att det är bra, men det triggar mig att springa. Mycket och snabbt.

Min klocka säger just nu att jag är ansträngd och borde vila i minst 14 timmar till. Men jag kommer inte att lyssna utan jag ger mig ut ikväll om allt går som planerat.
1954 • Falun
#4
28 november 2023 kl 17:37
3 Gilla
Jessie Diggings på Instagram: "and you wouldn’t believe the amount of recovery time my @garminoutdoor Fenix says I’m going to need after all those trips up the Ruka hills! 😂🥵" Låter inte riktigt som hon kommer att lyda vad Garmin-klockan säger. Så klockorna har en bra bit kvar innan man kan lita på deras utsagor

Annars säger jag som #2, jag har en toppmodell bara för att få en bra display och lång batteritid
1982 • Alvesta
#5
28 november 2023 kl 17:46
8 Gilla
Skulle säga att HRV och bodybattery/stress funkar 100% på mig. Stämmer väldigt bra med sjukdom och när jag är på topp. Har stor nytta av min klocka och reggar sömn med mera varje natt. Älskar statistik.

Man kan inte jämnföra siffror med andra men däremot se förändringar i sina egna siffror. Väldigt hjälpsamt skulle jag säga.

Med en dyr klocka får man ju såklart även premium kvalitet på materialet, episk batteritid, mycket lagringsutrymme osv
Hobbylöparn
Östermalms IP
#6
28 november 2023 kl 18:36 Redigerad 28 november 2023 kl 18:45
5 Gilla
Här kommer litet feedback om min nya Forerunner 965:

PLUS
* Stor och tydlig skärm med bra ljus (1,4tum Amoled)
* Har olika modes ex.vis stör ej nattetid, då är den helt mörk.
* Man kan också vrida handleden så lyser den upp.
* Otroligt bra bluetooth till hörlurarna, tappar aldrig kontakten
* Väldigt bra batteritid
* Lätt, till skillnad från military grade Fenix och Epix.
* I princip alla sporter man kan tänka sig, inkl löpband, utförsåkning, golf, etc
* Roligt med föreslagna träningspass, även om jag alltid kör mina egengjorda pass (intervaller i olika former)
* Analyserar sömnen

MINUS
* Den har både touch screen och knappar, känns litet onödigt, jag föredrar knappstyrning.
* Den har också en massa animeringar som är litet roliga, men på ett sett litet onödiga.

I stort är jag väldigt nöjd med uppgraderingen från FR245 music.
1972 • Borlänge
#7
28 november 2023 kl 19:15
1 Gilla
Ang alla mätvärden, många går att inaktivera, andra kan man bara låta bli att titta på i app eller på klockan. Bara att filtrera bort dem/visning.

Jag tycker min F7x håller bra koll på om jag är redo för hårdare pass eller inte. Däremot föreslagen vilotid brukar jag ta mindre notis av.
1984 • Falun
#8
28 november 2023 kl 21:57
1 Gilla
Låter inte som du är särskilt intresserad av alla mätdata som kan genereras. Vissa saker är dom bra på mäta andra mindre bra.

Du kan stänga av en hel av visning av hälsodata. I kan även stänga av kontinuerlig pulsmätning förutom vid aktiviteter. Då försvinner det mesta av input till hälsodata.

Vad ska du med kartor till förresten, kan inte folk hitta själva längre?;)
Mr. B
1963 • Hemma
#9
28 november 2023 kl 22:02
3 Gilla
Walker67
1947 • Växjö
#10
28 november 2023 kl 23:49
2 Gilla
Jag lånade min sons sportklocka, när jag skidade en tremil och tänkte att då kunde jag notera varje varv för att se hur jag höll tempot. Problemet var att displayen slocknade och när det var dags för varvning gick det inte att visuellt se min totaltid utan man skulle trycka för att starta displayen. Det funkade dåligt med skidhandskar, så jag gav upp och åkte i blindo. Det var enda gången jag använde denna klocka, återgick till man gamla där tiden syns hela tiden så länge tidtagningen är i gång. Ibland händer det att jag glömmer min klocka och har då haft mobilen i bröstfickan, men då den bara mäter hela minuter och man måste starta displayen för att avläsa är det lite besvärligt att mäta med den.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#11
29 november 2023 kl 08:43 Redigerad 29 november 2023 kl 08:50
4 Gilla
Till TS, jag skulle säga nej.
Köp en enkel timex med start och stopp ur.
Jag bedömer, utefter dina fundringar, att det skulle bara bli stress och frustration över all data.
Är man pessimistisk eller kritisk över all data, kommer man bara leta fel.
Men kan man ta det för vad det är och tänka själv, kan man ha väldigt mycket nytta och roligt med klockan.

Många saker förstås inte av många, "hahaha, min klocka gav mig 3 dagar återhämtningstid, höhöhö, jag kan inte lyssna på den"
Men läser man på lite så betyder det att man inte kanske skall göra ett väldigt hårt pass, men lugn träning funkar såklart.

Samma med annan data från klockan, "hahaha, Vo2max är heeelt fel, klockan är värdelös"
Den är ganska bra faktiskt, ger man den rätt ingångsvärden, och förstår man hur den beräknas av garmin stämmer det ganska bra, **beräknat** och kan ge en en bra trend över sin prestation.
För det är en beräkning baserat på tex puls och fart, ingen mätning av faktisk syreupptag.

Jag däremot älskar min klocka och har inte ens reflekterat över kostnaden på en bit över 10.000:- Den gör mig definitivt till en bättre löpare.
Jag skrev inte heller en sån här tråd innan jag uppgraderade till den klockan :)
1971 • Nykvarn
#12
29 november 2023 kl 08:43
2 Gilla
Jag ser definitivt exempel på människor som är slav under sina klockor, som stressar över funktioner som "Body Battery", HRV eller när klockan talar om att de sovit dåligt. Likaväl som jag vet människor som är slavar under en sådan low-tech-funktion som stegräknaren, kanske säger det mera om människan än klockorna men en sådan personlighet och möjligheterna hos moderna klockor blir nog inte en så bra kombination. Med viss insikt i medicinteknisk utrustning och kraven som ställs där är jag minst sagt tveksam till att Garmin skulle mäta vissa funktioner speciellt bra och t ex "Body Battery", vad är det ens som mäts och vad säger det?

Jag har valt att inte sova med klockan eftersom jag tycker den är för klumpig för det och då missar jag en del input till hälsodatat, vilket inte stör mig, HRV kräver väl mätning med pulsband så det är en funktion jag också använder väldigt sporadiskt.

Mätning av handledspuls till vardags kan jag se ett visst värde i. Jag bytte från en enklare Forerunner till en Fenix av flera anledningar, överlägsen batteritid, större skärm och många fler vettiga funktioner relaterade till just träning snarare än hälsa. Smart t ex att klockan lyser upp när jag vinklar upp handleden vid löpning. Klockan är också väldigt precis med att uppskatta min kapacitet på olika sträckor och mitt VO2Max-värde är mycket mera stabilt, om än fortfarande optimistiskt i överkant.
1991 • Norrköping
#13
29 november 2023 kl 09:37
1 Gilla
Jag har stängt av nästan alla aviseringar gällande hälsodata. Sover med klockan men det är mest p.g.a. varför inte. Någon sorts mätning av sömnen kanske man får men jag har aldrig någonsin brytt mig om att kolla upp vad klockan tycker om min sömn. Några grejer som jag tycker tyder på klockans brist att avgöra vissa saker:

- Jag har sprungit ett lugnt pass efter jobbet, direkt åkt till mina vänner och lekt med deras tvååring i en timme. Efter lekandet har jag fått varning om att påfrestningen denna dag var ovanligt hög.

- Jag har sprungit tio mil, kommit hem, lagt mig i soffan och fått varning om att jag måste röra på mig.

- Jag har nog väldigt sällan sprungit ett pass som klockan anser att jag är redo för. Tiden som klockan tycker ska förflyta innan nästa pass är enligt mig tagen ur röven.

- Jag kollade precis min sömndata i Connect och den är en-två timmar i överkant mer eller mindre varje natt.

- Jag har legat i ett lätt utförslöp i något sorts joggtempo med något som känns som mer eller mindre vilopuls (nåja). Totalt utan ansträngning. Kollat på klockan och sett att min handledspuls är 20 bpm högre än vad jag hade gissat på. Dagen efter på samma ställe och i samma ansträngning är pulsen 20 bpm lägre.

Jag har en Garmin Enduro och det kanske finns bättre klockor för den typen av saker som jag listar ovan. Men min klocka är på intet sätt lämplig att avgöra någonting alls för mig. Så att lita på "body battery" och liknande låter enligt mig som sanslöst vanskligt.


1954 • Falun
#14
29 november 2023 kl 09:52
2 Gilla
Håller med Staffan #12 och sista stycket. Nu har jag Polar och den ger inte Vo2Max utan Running Index. Men strunt samma, den numeriska värdet i sig är inte helt korrekt men hur värdet varierar för just mig ger en indikation om hur träningen flyter på. Så man får en massa data, sedan gäller det att filtrera ut vad som är intressant för mig.
1982 • Alvesta
#15
29 november 2023 kl 12:01
3 Gilla
Kan bara svara för mig själv. Men skiter helt i att gå efter värdena som klockan ger mig eller att som får styra min träning. Men dom överrensstämmer definitivt med min egna känsla och en nedåtgående HRV kan ge en bra förvarning om att jag håller på att bli sjuk eller kört för hårt.

Som sagt. För mig stämmer det skrämmande bra faktiskt.

Återhämtningstid och body battery kan man väl möjligtvis ta lite lättare på. Men vila är väl alltid bra dock :)
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#16
29 november 2023 kl 12:54
2 Gilla

Som sagt, förstår man vad klockan gör, stämmer allt helt ok.
-------------------------------------------------------------------------

Jag har stängt av nästan alla aviseringar gällande hälsodata. Sover med klockan men det är mest p.g.a. varför inte. Någon sorts mätning av sömnen kanske man får men jag har aldrig någonsin brytt mig om att kolla upp vad klockan tycker om min sömn. Några grejer som jag tycker tyder på klockans brist att avgöra vissa saker:

- Jag har sprungit ett lugnt pass efter jobbet, direkt åkt till mina vänner och lekt med deras tvååring i en timme. Efter lekandet har jag fått varning om att påfrestningen denna dag var ovanligt hög.
-----------------------
Det har det antagligen varit utefter vad klockan mäter. Stress genom HRV. Och det är nog en dag då du kommer sova gott efter att ha jobbat, lekt med ungar och kört ett löppass...
-------------------
- Jag har sprungit tio mil, kommit hem, lagt mig i soffan och fått varning om att jag måste röra på mig.
----------------
Ja den funktionen är helt enkelt, om du inte rör dig inom en viss tid ber klockan att du skall röra dig, och den tar inte hänsyn till träning under dagen osv. så den gör precis vad den är till för, bara att stänga av eftersom du inte behöver den funktionen. Det är ju ingen magisk klocka som kan ändra sig utefter vad du förväntar dig eller önskar av vissa funktioner?
---------------
- Jag har nog väldigt sällan sprungit ett pass som klockan anser att jag är redo för. Tiden som klockan tycker ska förflyta innan nästa pass är enligt mig tagen ur röven.
--------------
Är antagligen helt rimlig för en amerikansk motionär.
Bara att stänga av om man är något mer professionell och vet vad man gör. (eller tror man vet :))
Och vilotid som jag skrivit innan, är till nästa hårda pass, inte total vila.
------------------------
- Jag kollade precis min sömndata i Connect och den är en-två timmar i överkant mer eller mindre varje natt.
--------------------
Låter konstigt, min stämmer mer eller mindre på minuten i 9 fall av 10.
Och stämmer ofta spot on för hur den tycker sömnen varit och hur utvilad jag blivit.
Även här får man förstå vad klockan kan bedöma. och det är puls, HRV och andningsmönster.
Den kan inte mäta hjärnvågor för en exakt syn på sömnstadier ov.
--------------------------------

- Jag har legat i ett lätt utförslöp i något sorts joggtempo med något som känns som mer eller mindre vilopuls (nåja). Totalt utan ansträngning. Kollat på klockan och sett att min handledspuls är 20 bpm högre än vad jag hade gissat på. Dagen efter på samma ställe och i samma ansträngning är pulsen 20 bpm lägre.
------------------------------
Handledspulsen är inte en bra lösning för aktivitet eller i alla fall alla aktiviteter, och passar inte alla handleder, det kan läcka in ljus, det kan vara svett, den kan röra lite på sig osv. detta skriver tom garmin själva. vill du få ut något av pulsen på vilken klocka som helst är det bröstband med elektroder, då funkar det till 99,99%, eller i värsta fall en optisk mätare på tex armen.
-------------------------------------------------------
Jag har en Garmin Enduro och det kanske finns bättre klockor för den typen av saker som jag listar ovan. Men min klocka är på intet sätt lämplig att avgöra någonting alls för mig. Så att lita på "body battery" och liknande låter enligt mig som sanslöst vanskligt.
------------------------
"lita på body battery" vad betyder det? Det är bara en ihopslagning av olika mätvärden för att få ett allmänt tal som man kan följa trender på, som garmin hittat på.. Det är inget fel på den funktionen. man kanske inte gillar det, men det är ju en annan sak.
-----------------------------

Så slutligen, förstår man vad klockan baserar saker och ting på är det inget hokus pokus, om man gillar att kvantifiera sitt mående? Jag det får stå för en själv.

I all välmenning marcus, jag använde bara dina kommentarer för det var ungefär samma som alla pessimister och skeptiker skrivit. ;)
1991 • Norrköping
#17
29 november 2023 kl 13:33
1 Gilla
Jag replikerar kort: min klocka kan uppenbarligen inte mäta min sömn. Den säger att jag sov 7,5 h inatt. I själva verket sov jag 5,5-6 h men låg still i sängen i 7,5 h. Du kanske tillhör skaran som somnar snabbt samt inte ligger och drar dig i sängen på morgonen och då blir dina sömnvärden mer korrekta. Jag sover notoriskt dåligt, kollar jag i Connect ser jag snarare ut att vara en person med fantastiska sömnvanor.

Att klockan inte är kapabel att avgöra när jag sover bör ju rimligtvis göra att t.ex. en funktion som body battery är väldigt missvisande. Det kanske står att jag har 78/100 men om min Enduro hade lyckats mäta min sömn på ett rätt och riktigt sätt så hade det kanske stått 58/100. Det är det jag menar med att jag inte kan lita på den funktionen. Eftersom att värdena som det baseras på är inkorrekta.

Övriga punkter har jag inget att replikera med. Det är som du skriver. Jag listade bara de saker med klockan jag kom på som får mig att tänka "vad snackar du om?".
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#18
29 november 2023 kl 14:00
2 Gilla
Absolut. Håller med.
Jag kan ligga länge i sängen på kvällen, och förvånas över att den ändå kan fånga när jag stänger av en serie eller nåt och sen somnar.
Vaknar en hel del på nätterna ibland med och blir "medveten" en stund, det brukar klockan fånga ganska bra med.
Men drar mig sällan på morgonen.
Så visst, då är ju ingångsvärdena missvisande, och beräkningsmodellerna efter det blir fel med.
1984 • Falun
#19
29 november 2023 kl 15:05
3 Gilla
Jag skiter nog i hur exakt HRV mäter. När trenden börjar gå neråt i förkylningstider är det garanterat nåt på gång.
Dessutom är HRV väldigt duktig på att visa hur oroligt man sover med alkohol i kroppen.
1970 • Stockholm
#20
29 november 2023 kl 15:11 Redigerad 29 november 2023 kl 15:33
2 Gilla
Roligt och intressant att läsa alla kommentarer, det ordnar sig, jag har lärt mig lite mer :-)

Förhoppningsvis går det att stänga av sömnregistrering och de övriga hälsoanalyserna om man inte vill nyttja dem, inte svårare än så.

Att man sedan kanske enbart använder 5-10% av klockans totala funktioner må så vara. :-) Håller med om att det är bra med en tydlig bra display samt vettig batteritid. Det jag vill ha finns säkert på de flesta så inget större problem.

Vill ha en stabil bra gps funktion

En bra kartfunktion

Ganska stor display men inte en för tung klocka som lättare vrids på handleden

Pulsmätning blir antingen via Polar H10 eller Polar OH1+, skeptisk till handelsmätningen men visst kan man ge den en chans. Å andra sidan fungerar ju OH1+ bra för överarmen och tekniken bör ju vara extremt närbesläktad till Polars handledsmätning (typ samma kanske).

Stöd för: Löpning, löpband, cykling (räcker nog...).

Loggning till Strava & TrainingPeaks men det grejar rimligen de flesta också.

Puls, watt (för cykling åtminstone) och sådant känns grundläggande, så visst gillar jag också data. :-)

Angående hälsomätningar så gör det väl inte så mycket som en del säger om det inte är helt exakt eftersom man jämför mot sig själv. Däremot kan det blir störande om den inte är konsekvent eller sporadiskt mäter fel. Verkar ju som att handledsmätning inte passar för alla men verkar bero på lite olika saker, skillnader mellan personer, på modeller etc så dumt att generalisera. Att mer seriösa löpare eller cyklister helt förlitar sig på handelsmätning under träning verkar dock ovanligt men blir kanske vanligare i takt med att teknikens förbättras.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.