Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 937 visningar

Inflamation i hälsenefäste

1985 • Stockholm
#1
26 oktober 2023 - 18:02
Gilla
Bild uppladdad av Joakim
Hejsan! Här igen…… :)

Var till en fotläkare som konstaterade inflamation i fästet på hälsenan, känns som att jag har ett blåmärke på hälen mot hälkappen. Fick en veckas kur av NSAID (Etoricoxib 90mg) och info om att det bara är att köra på så länge smärtan inte stegras under aktivitet eller är kvar efter 24h. Han gjorde även en snabbröntgen och jag har en lite utväxt på just den hälen och det är tydligen den som gör ont. Han sa att det inte är någon fara utan det bara är så och att allt läker av sig själv.

Ni med erfarenhet av liknande skador, hur lång tid tog det? Vad var bäst? Hur kan man snabba på läkning? Saker att undvika etc?

Tacksam för alla tips!
#2
26 oktober 2023 kl 20:02
1 Gilla
Håkan B
1964 • Helsingborg
#3
26 oktober 2023 kl 21:11
1 Gilla
Det är långdraget men mina problem har förbättrats med styrketräning. Knäböj, stående vadpress och annat smått och gott för benstyrkan. Har nästan ingen känning alls längre.
1965 • Kungsholmen
#4
27 oktober 2023 kl 10:05
2 Gilla
Jag hade samma exakt för ett år sen. Klippte av hälkappan på promenadskor, sprang som vanligt men inga fartpass eller långpass. Tror det läkte ut på ca 2 månader.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
28 oktober 2023 kl 19:11
1 Gilla
Kan bli långvarigt, lämplig styrketräning snabbar på förloppet, läs artikeln som stefan länkade till, den verkar bra!
1957 • Torsby
#6
29 oktober 2023 kl 11:12
Gilla
Mitt hälsenefäste botades med: statiska tåhävningar och stötvåg. Åtta pinande behandlingar med stötvåg, inkl. statiskt stående på tå, gjorde susen. Jag kunde efter ett tag stå i upp till fem, sex minuter på tå. Vad som var hönan och ägget vet jag inte, men smärtan försvann som genom ett trollslag. Jag hade dock ingen utväxt på mitt hälben, utan den var slät.
1965 • Kungsholmen
#7
29 oktober 2023 kl 13:15
Gilla
Mina problem kunde nog härledas till nya skor med hård hälkappa och väldigt stor dagsmängd, ca 20 km varav mesta var gång i dessa skor. Problemen har inte återkommit.
1967 • Askersund
#8
29 oktober 2023 kl 14:13
Gilla
Har tyvärr dålig erfarenhet av likadan skada. Jag har också fått en utväxt troligtvis sedan första tillfället som jag läkte relativt snabbt. Den gången var det voltarenkur och ingen belastning alls under 3 veckor som hjälpte. Vid andra tillfället tränade jag det jag kunde säkert under ett år vilade av och till blev tyvärr så illa tillslut att jag gav upp löpning helt under 1 drygt år prövade diverse övningar men tåhävningar verkar förkastligt med skada i fästet. Kom av en slump i kontakt med en sjukgymnast som testade laserbehandling kontinuerligt, prövade samtidigt att börja springa på promenaderna men efter ett tag gjorde det ont igen men skillnaden nu var att det gjorde bara ont när jag sprang och inte outhärdligt,jag slapp vara halt dagen efter och det kom ingen svullnad så det läkte ut helt. Efter några år så fick jag tyvärr tillbaks det nu i våras helt utan förvarning,jag hade dessutom tränat lite mindre,möjligt att det var några hårdare pass på asfalt jag inte pallade,men lade av i tid innan det blev för illa så nu har jag kört en omgång med laser under ca 6 veckor och försöker komma igång igen med löpningen, lite samma nu igen att jag känner inte av mycket efteråt men litegrann när jag springer. Närmsta veckorna kommer visa om det funkar igen,kommer eventuellt köra laserbehandling nu igen efter 4 veckors uppehåll.

Så verkar det svårt att bli av med så rekommenderar jag sjukgymnast som kan köra laser över hälen.
1985 • Stockholm
#9
2 november 2023 kl 20:30
Gilla
Många goda råd! Har avslutat NSAID kuren och det är lite bättre. Fortfarande en del känningar, 1-3 på skalan skulle jag säga. Kört en del alternativ träning och börjat lite smått med crosstrainer. Kanske testar ett kort pass till helgen eller nästa vecka för att se hur den reagerar.

Läkaren sa att jag kan leva på som vanligt…att inget kan ta skada i foten även om det gör ont och att det läker ut av sig själv. Ökande smärta under pass eller smärta 24h senare betyder för mkt provocerande aktivitet…så vi får se hur det går!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.