Löpning Träning 7 inlägg 916 visningar

Yrsel vid löpning

1991 • Norrköping
#1
26 september 2023 - 09:21
Gilla
Kan väl ta detta en vända på forumet också, kanske har någon råkat ut för samma sak. Jag har en historia av att efter jobbet kunna känna lite yrsel när jag springer. Långt ifrån varje gång, men det händer. Jag vet inte om yrsel är rätt ord men jag ska beskriva det:

Detta sker enbart efter jobbet, aldrig på lunchpasset, aldrig på kvällspass(utförda efter att jag har kommit hem och ättit) och aldrig på helgpass. Jag har tänkt på att det ofta eller alltid är soligt när det sker. Solljuset kommer och går bakom trädkronorna och ett tag trodde jag att det hade att göra med det "blinkande" ljuset. Jag börjar känna att jag blir lite mindre medveten om omgivningen. Jag får verkligen fokusera på det jag ser framför mig. Till sist får jag stanna. Då brukar det försvinna. Jag vet inte om jag kan beskriva det bättre än så.

Detta har varit ett mysterium för mig, möjligtvis fram tills i fredags. Då fick jag samma sak. Hade med mig gels och testade att ta två stycken. Vips var det borta och allt kändes normalt igen. Jag sprang utan bekymmer 15 km till, allt kändes normalt. Intog gels under återstoden av passet för säkerhets skull. Normalt när detta sker så har jag aldrig med mig gels då det "bara" handlar om 12 km-pass. Nu sprang jag lite längre och hade därför säkrat upp med gels.

Jag tycker att jag äter rejält innan jag ger mig ut efter jobbet(lunch+mellanmål) men jag börjar fundera på om det jag trots allt får i mig är på tok för lite. Min lösning är att äta mer samt för säkerhets skull ha med mig gels på alla dessa pass och se om detta bekymmer försvinner. Jag äter inte för lite sett över en hel dag(viktstabil) men den absoluta majoriteten av mina kalorier intas när jag kommer hem efter efter-jobbet-passet.

Är det någon som kan dra logiska slutsatser av det jag beskriver? Jag hade själv inte gissat på att för lite energi lider till yrsel utan att jag snarare blir orkeslös och inget annat. När jag skriver detta så inser jag att jag återkommande även blir just orkeslös under dessa pass. Så uppenbarligen är det inte ovanligt att jag äter för lite under jobbdagen. Ta kalorier från middagen och fördela ut över jobbdagen istället är väl värt att testa.

Ursäkta novellen.
1989 • Alingsås
#2
26 september 2023 kl 12:08
1 Gilla
Man kan vara viktstabil och äta för lite ändå - läs lite om R.E.D''s syndrom. Läs också lite om energitillgänglighet, kan vara något där som är problemet kanske?

Jag tycker dock att det låter precis som du beskriver - du svarar nästan på din egen fundering...
Du springer mycket - det går åt en hel del energi - du kanske inte har så mycket att ta av helt enkelt. Efter jobbet har det helt enkelt gått för många timmar utan käk så knopp (och kropp) säger ifrån.
Jag vet ju inte hur mycket du äter, men jag gissar att du inte behöver "ta av middagen" utan bara kan lägga till ett rejält mellis någon timme innan passet med lite snabba kolisar (och lite protein och fett).

Du får testa dig fram vad som funkar... :)
Emil
1987 • Luleå
#3
26 september 2023 kl 12:24
Gilla
Tränar man efter jobb är det oftast väldigt lång tid efter sin senaste måltid. Det låter som en klok idé att äta ett bättre mellanmål på jobbet. Kanske lite snabba kolhydrater också närmre passet.

Håller med ovan, du behöver nog inte ta något från middagen.
1991 • Norrköping
#4
26 september 2023 kl 13:25
Gilla
När jag söker på R.E.D. syndrome får jag bara upp "rett syndrome". Jag gissar att det är "relative energy deficiency" som du åsyftar? Det stämmer inte riktigt in på mig. Min träning går hur bra som helst, har generellt hur mycket energi som helst o.s.v. Det jag beskriver är totalt isolerat till löpning efter jobbet och sker inte varje sådant pass.

Ja, det mesta känns logiskt även om jag inte riktigt får ihop yrseln. Men det kanske kan vara en bieffekt av löpning på för lite energi? Hur som helst så får jag börja äta mer under jobbet. Är ofta riktigt hungrig när jag väl kommer hem och äter en enorm middag(2000 kcal eller mer). Så fördelningen har säkerligen varit skev. Intresserad av om någon har upplevt något som liknar mina "väggningar" efter jobbet!

1972 • Borlänge
#5
26 september 2023 kl 14:33
Gilla
Jag har känt av yrsel ibland på pass när jag av olika anledningar ätit för lite under dagen. Även fast det bara är vanliga distanspass.
Dock väldigt sällan.
1991 • Norrköping
#6
26 september 2023 kl 14:45
Gilla
Intressant! Skon klämmer väl just vid "bara vanliga distanspass", för det är så jag har tänkt. För min del är det standard med 12 km efter jobbet och i min värld är det inget som kräver någon hänsyn, det är något man bara kan stöka av utan att det är någon större grej. Äter jag en lunch samt ett mellanmål(två-tre bananer/ett par frallor/en pan pizza) så ska det i min värld räcka för en sådan human distans. Men uppenbarligen är så inte fallet.

Eftersom att detta är återkommande så är det lättåtgärdat. Det där mellanmålet behöver bli större helt enkelt. Kommer även att ha med mig gels ett tag framöver för säkerhets skull.
1991 • Norrköping
#7
4 oktober 2023 kl 13:32
7 Gilla
Ändringarna har gett effekt. Jag lade en alldeles för stor mängd av dagens intag efter jobbet. Sedan jag har börjat äta mer under arbetstid så har dels orkeslösheten och yrseln försvunnit och jag är heller inte lika sinnessjukt hungrig när jag kommer hem.

Det negativa är att matkostnaden under arbetstid har gått upp :D Från kanske ~60 kr till närmare hundringen. Kompletterar titt som tätt med en eller två gels under löprundan efter jobbet.

För skojs skull så jämförde jag dagens inköp med vad jag hade köpt tidigare. Det diffade 600 kcal. Till detta adderas emellanåt en-två gels. Så jag får nog i mig 600-800 kcal mer nu innan middagen intas. Ändå rätt stor skillnad. Inte konstigt att man säckade ihop i tid och otid.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.