Löpning Skador & Rehab 19 inlägg 5420 visningar

Yrsel vid jogging

#1
11 december 2017 - 15:22
Gilla 
Efter att ha kunnat springa en mil ett par,tre gånger i veckan så drabbades jag av en märklig åkomma. Det var ca fyra år sedan. Redan efter 2 km i spåret drabbades jag av yrsel, hela jorden snurrade. Efter kort vila så kunde jag fortsätta lite lätt men yrseln kom tillbaka igen gång på gång. Sedan dess har jag inte kunnat springa ute, jag har genomgått en total hjärtutredning men inget svar där. Det märkliga är att jag kan springa på löpband utan problem, typ fem, sex km - blir inte yr.
Nu letar jag svar i ett annat härad. Igår testade jag att springa med läsglasögon. Jag tänker att det kan vara nåt med balanssinnet kopplat till synen, jag har fått sämre syn och kanske balanssinnet behöver en skarp fixpunkt när man rör på sig. Och visst det gav resultet, nu kunde jag springa nästan 4 km utan yrsel, sedan kom den men betydligt svagare. Är det någon som har erfarenhet av det här?
Barbro Wirdmo
1974 • Sala
#2
11 december 2017 - 15:34
Gilla 
Har du kollar blodtrycket?
Östermalms IP
#3
11 december 2017 - 16:09
Gilla 
Låter som lågt blodtryck.

Ät stora amerikanska burgare med mycket pommes i 2 veckor! Så ordnar det upp sig med den saken.
1969 • Bara
#4
11 december 2017 - 16:57
Gilla 
Låter som du själv nästan besvarat frågan. Man förflyttar sig inte på löpbandet så kanske därför det inte ger yrsel medan att springa på riktigt gör det eftersom omvärlden susar förbi.
#5
12 december 2017 - 16:11
Gilla 
Tack för inspel. Jo, tänkte först också att det kunde vara blodtrycksfall men så verkade det inte vara. Så jag går vidare med min teori om synen och balanssinnet, ska testa mer.
1952 • Varberg
#6
13 december 2017 - 12:10
Gilla 
Det jag tycker verkar knepigt är att du tycker att det fungerar med läsglasögon. De är ju till för närseende. Vet inte hur gammal du är, men en synundersökning borde du göra oavsett. Om det hjälper med att fixera framåt borde du ha enkelslipade glasögon för seende på håll.
Rotatorisk yrsel tycker jag talar för att det kan komma från balansorganet. Man kan ha kristaller i båggångarna och det kan vara något annat öronrelaterat problem.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
14 december 2017 - 00:22
Gilla 
Du skulle kunna testa att springa på raka landsvägar där du kan fästa blicken långt borta. Och jämföra med "power walk" uppför en lång slalombacke så att du får upp pulsen rejält utan så mycket skumpande (kan finnas andra metoder, spinning t ex).
Men kristaller i balansorganen är en intressant teori, att undersöka syn och balanssinne kan ju inte vara fel. Har du fått balansen testad förra gången man försökte utreda detta?
1985 • Stockholm
#8
14 december 2017 - 16:35
Gilla 
Blir det samma sak om du intervalltränar kort och intensivt? Konstigt fenomen. Framförallt eftersom du kan springa på löpband utan några bekymmer.
Östermalms IP
#9
14 december 2017 - 19:16
1 Gilla 
Kanske kristallöra.
#10
14 december 2017 - 23:15
Gilla 
Jo, jag har tänkt på kristallöra men konstigt då att jag inte känner någon som helst yrsel i vardagen, inte heller på längre promenader tex.
Nu testade jag att springa en gång till med läsglasögon, var ute på en runda på 8 km, (vanliga billiga läsglasögon med samma styrka +1 på båda glasen) men fick stanna och gå några gånger pga yrsel- men betydligt mindre än tidigare. Har också gjort en synundersökning som visar att jag har tappat skärpa i olika grad på de båda ögonen. Så jag testar lite till med min teori om försämrad syn och balans.
Jag kommer också ihåg att en influensa gick som sammanföll med mina då nya yrselattacker, det sades då att just denna influensa gav yrsel - så jag har också tänkt att jag kanske har fått någon slags virus på balanssystemet. Men det här är ett långskott.
Tack alla ni som svarar och kommer med kloka synpunkter!
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
15 december 2017 - 00:00
Gilla 
Om du har olika skärpa på ögonen borde du ha glasögon som är olika, det finns till hyfsat pris hos lågprisoptiker.
Östermalms IP
#12
15 december 2017 - 07:51
1 Gilla 
Om det är kristallöra kommer det gå bort av sig själv.

Vilket egentligen 95% av alla åkommor gör. dvs de är borta innan sjukvården fattade vad det var.
1952 • Varberg
#13
15 december 2017 - 09:41
Gilla 
@Lasse: Bra och korrekt slipade glasögon är första åtgärd. Det är skadligt att gå omkring med dålig synskärpa. Mitt tidigare förslag kristaller i båggångarna stämmer inte så bra om det aldrig kommer vid lägesförändringar av huvudet i vila. Däremot kan du vara inne på rätt spår med en virusinfektion som gett i ditt fall en lätt inflammation på balansnerven. Det kan ofta vara ganska svåra tillstånd med yrsel som gör att man står på näsan redan vid gång så passa dig så att det inte händer dig. Du kan göra ett enkelt hörseltest med att sätta en radio på låg volym en bit bort och kolla hö och vä var för sig och jämföra med någon annan.
Niklas Axelson
1965 • Halmstad
#14
15 december 2017 - 10:22
Gilla 
Har du sämre syn (dålig syn), fixa glasögon/linser inte läsglasögon, gör en riktigt synundersökning hos en optiker så att du får glas/linser anpassade för varje öga. Misstänker du sedan något problem med öronen, fråga vårdcentralen om en hörselundersökning till att börja med. Det fick man ju göra i mellanstadiet t.o.m., så det borde vara enkelt fixat?

När du fixat dom två sakerna så kan det ju vara läge att kolla upp andra mindre uppenbara grejer. Men känns som att det kan vara bra att börja i rätt ände, sådant som är lätt att åtgärda. :)

Dock inte fel att kolla hjärtat som du gjorde eftersom det är lite allvarligare så det var nog bra att kolla det så snabbt som möjligt och få bekräftat att det var ok.

Kom att tänka om det kan vara kopplat till blodtrycket kanske, har fått lågt blodtryck några gånger och då blir man ju verkligen yr i skallen? Ofta händer ju det om man t.ex. reser sig snabbt, hände en gång för mig, men hände även en gång när jag bara stod upp ett tag. Så kanske inte helt omöjligt att det skulle kunna hända efter X km ansträngning? Om det då är en inte så allvarlig sort så går det kanske över relativt snabbt, så att du anstränger dig, och efter att tag får du lägre blodtryck, men det stabiliseras snabbt.

Kan ju vara värt att kolla upp om inte glasögon/linser löser det hela. Och det borde vara relativt enkelt att kolla upp det genom att du får anstränga dig på ett löpband samtidigt som dom håller koll på blodtrycket för att se om det sjunker när du blir yr? Iofs måste du kanske testa själv först om du ens kan bli yr på ett löpband, skulle isf testat att springa lite längre och verkligen pressa dig själv.

Hoppas det löser sig för dig. :)
#15
17 december 2017 - 15:42
Gilla 
Stort tack alla för synpunkter och engagemang. Man får alltid lite ny energi att undersöka saker när man får chans att dela med sig av funderingarna. Ska nu först börja med riktiga glasögon för att se om det kan göra skillnaden, men också kolla läget hos en öronläkare. Kan vara värt det.
1983 • Lidköping
#16
1 juni 2018 - 06:34
Gilla 
Hej! Jag är lite nyfiken på hur det har gått för dig, Lasse? Jag har nämligen exakt samma bekymmer. Kan springa hur långt som helst på löpband men då jag springer utomhus har jag de senaste åren drabbats av yrsel efter ett par km och måste stanna. Har dock kollat synen och den var bra. Vet därför inte hur jag ska gå vidare riktigt. Har hört att man kan ha bra syn och skärpa men att ögonen inte samspelar med varandra så funderar på att kolla upp samsynen.

Hoppas att din yrsel har gett med sig!
Oldboy
1952 • Danderyd
#17
1 juni 2018 - 16:49
1 Gilla 
Emma, som Tage varit inne på så finns det infektioner som slår mot balansnerven. Och kristaller i hörselgångarna, säkert annat också. Så se till att få saken vidare utredd i stället för att gå på andras lösningar, ni behöver inte ha samma åkomma bara för att symptomen är liknande.
1980 • Stockholm
#18
12 juli 2020 - 08:59
Svar på inlägg #16
Gilla 
Hej Emma! Jag har samma symptom med yrsel när jag joggar som du, har du gjort någon utredning? Kom du fram till vad som var fel?

/caroline
Monica Carlsson
1971 • Partille
#19
12 juli 2020 - 09:05
Svar på inlägg #18
1 Gilla 
Viktigt är väl att söka sig till vården om man känner att något inte stämmer och det vet du bäst för din kropp, se till att göra det.
Som någon skrev tidigare, ibland hinner problemen kanske försvinna innan man hinner få undersökningstid, men då är väl det bra och man får ju bara avboka tiden. Men nu antar jag att du haft problemen ett tag, eftersom du frågar.

Som flera föreslagit, man kan ju fundera på "enkla" saker som t ex kristallsjuka om det är yrsel pga att syn och balans inte synkar. Läs mer t ex här, och prova några av självdiagnos-övningarna? https://www.yrsel.com/ywp/
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.