Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 841 visningar

Ont i vänstra knät

Göteborg
#1
19 augusti 2023 - 09:12 (Redigerad 19 augusti 2023 - 09:18)
Gilla
Hej
Jag har sprungit i femton år. Ibland en mil i veckan, ibland tre mil i veckan. Ibland uppehåll.

I snart ett år har jag haft en molande smärta/obehagskänsla i mitt vänstra knä. Höll uppe i tre månader över jul men symptomen försvann inte. Går jag på med träningen och springer mer än två rundor i veckan blir smärtan mer konstant (vilket jag givetvis inte gör).

Jag har under hela tiden transportcyklat till jobbet mellan 5-10 mil i veckan. Cykeln har jag haft i tio år med samma inställningar, skor och sadel.

När jag springer kommer det efter 5-6km en känning över vänstra knäskålen (alltså typ 1/10 på smärtskalan). Den blir inte värre utan håller sig där resten av passet. Jag springer oftast 8-12 km/runda.

Dagen efter när jag vaknar och ska gå ner för trappan känns det mycket i knät (5/10 på skalan) men mer som en stelhet än smärta om man kan säga så.

Om jag ligger i soffan på vänster sida med böjt knä kommer det ganska fort en obehagskänsla på utsida vänster knä. Typ som att knät är allmänt irriterat.

Eftersom smärtan inte är så allvarlig har jag inte sökt hjälp mer än köpt ett knäskydd med hål för knäskålen. Ibland glömmer jag det men smärtan blir inte värre utan skydd heller även om jag tycker att skyddet ger en go feeling.

Det är alltid märkbart varmare om man lägger anden ovanför min vänstra knäskål.

Jag är 45 år och 80kg/175cm och lever aktivt.

Min fråga är om någon kan peka mig i nån riktning eller tipsa om nån stretch/övning jag kan prova? Jag har gummiband.

Idag pratas det om artros på Nyhetsmorgon och att 1 miljon svenskar har det - så även kanske jag?

Jag ska boka tid på primärvården men ändan sitter som fastsvetsad i vagnen 😊

Tacksam för all input👍

1966 • Trångsund
#2
19 augusti 2023 kl 10:38
Gilla
Försök spring oftare och kortare distans. Max 4-5 km om smärtan kommer efter 6 km, då får kroppen möjlighet att bygga upp sig och bli starkare utan att du river upp skadan hela tiden.
Ingrid Bergh
1956 • Pixbo
#3
19 augusti 2023 kl 12:11
Gilla
Du bor ju i Göteborg, så mitt råd är att du kontaktar IFK Klinikens rehab och bokar ett besök hos en sjukgymnast. Vad jag kan se på deras hemsida kostar ett besök 80 kr för Göteborgare https://www.ifkkliniken.com/patientinformation
Göteborg
#4
26 augusti 2023 kl 09:33
Gilla
Bra tips! Skall testas👍

Irene
1968 • Åstorp
#5
27 augusti 2023 kl 11:09
1 Gilla
Stretcha sätet och lårets muskler efter varje pass, även efter cyklingen. du kan även extra-stretcha när du känner det i soffan. Det är framför allt sätet som ska stretchas.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.