Löpning Kost & Näring 23 inlägg 7572 visningar

Synpunkter på Marathonpodden med Sophia Sundberg och Tom Schwartz

1980 • Norrtälje
#1
4 januari 2021 - 12:59 (Redigerad 4 januari 2021 - 13:00)
2 Gilla
Förutom att avsnittet med Sophia Sundberg är sponsrat av Kiviks musteri, och att hon pratar om att man kan dricka enorma mängder juice för att kolhydratladda ca femtielva gånger, tyckte jag det var ganska intressant det hon pratade om. (Jag tänker inte föröka återge allt som sades, man får lyssna själv.)

Själv har jag sedan tidigare dragit ner på min överkonsumtion av pasta till förmån för andra kolhydratkällor.

Ni som äter lågkolhydratkost, vad tycker ni om dessa råd? Vet att många mår dåligt av att äta för mycket kolhydrater, men kanske särskilt de som inte tränar eller rör sig så mycket.

En del råd om vila går stick i stäv med andra experters åsikter, som t ex Tom Schwartz (avsnittet före) som hävdar att man absolut ska springa varje dag och vilodagar bara är ”baloney”, så länge som man springer väldigt lugnt på sin distans. Sophia Sundberg förordar ju att bra kost och vila kommer göra att man presterar bättre och att hon gärna ser två vilodagar i veckan hos adepter hon arbetar med, och att väldigt lugna pass också sliter. Vad tycker ni?

Ett sidospår: Tycker för övrigt att det var lustigt hur Petra Månström låtsades om att Tom Schwartz inte blivit intervjuad tidigare i en svensk löparpod, utan är känd från poddar internationellt (vilket inte är fel iof). Tycker också att många experter ibland är lite väl dogmatiska i sina åsikter. Grabbarna i Maratonlabbet (som var de som intervjuade Schwartz först) testade t ex Schwartz energiupplägg som handlade om fettförbränning i ett lopp/träningspass och när man ska inta energi utan någon större lycka, även om man kanske inte ska dra för stora växlar på ett försök.
< < < 1 2 > > >
1980 • Staffanstorp
#2
4 januari 2021 kl 13:14
3 Gilla
En problematisk aspekt av begreppet vila är definitionen. Själv tränar jag varje dag, dock är bara 10-15% av träningen totalt sett högintensiv så jag sållar mig till Tom Schwartz och tycker att det är "baloney" med vila om det sätts likhetstecken mellan vila och stillasittande/inaktivitet.

Återhämtning är ett mer relevant begrepp i mitt tycke och där ingår även sömnen som betydelsefull faktor. En stillasittande dag efter långpass men kass nattsömn eller god sömn och aktiv vila(30-60min lugn cykel eller promenad t.ex.) -valet är lätt i mitt tycke. Alla blir väl saliga på sin tro och jag ska inte förespråka min väg som den rätta för någon annan än mig själv, men det är viktigt att veta vad vilan är till för och hur den ska se ut.
1971 • Nykvarn
#3
4 januari 2021 kl 14:05
1 Gilla
Lyssnade igår och tycker hon har en del poänger och helt empiriskt har jag själv märkt en stor positiv effekt på återhämtningen efter ett tuffare och/eller längre träningspass om jag är noga med att fylla på med kolhydrater direkt efter passet, ofta t ex två stora glas juice eller saft direkt när jag kommer innanför dörren ger mig positiv effekt (Jag tillför sällan eller aldrig energi på långpass som är under två timmar).

Sedan det här med att konsumera sportdryck innan en tävling eller ett viktigare träningspass...har för mig att det debatterats en del och påståtts vara negativt, då det skulle orsaka insulinfrisättning följt då såklart av sjunkande blodsocker, å andra sidan är väl ökad inlagring av glukos (vilket är insulinets uppgift) den effekt vi vill ha? T ex har Jakob Gudiol skrivit en del om det på Träningslära (hittar inte det exakt påståendet nu men här är en artikel om sportdryck därifrån med flera länkar).
https://traningslara.se/kolhydrater-och-prestationsformaga-i-verkligheten/

Frågade Sophia om det med sportdryck på hennes Instagram och fick ett ganska långt svar , där hon svarade att hon mera utgick vad som fungerat praktiskt för henne och andra och inte vad studier visat och hon skrev att hon sett enorm skillnad med ökad prestation före tävling eller tävlingsförberedande träning, samtidigt som hon skrev att hon aldrig rekommenderar det vid träning (vanlig träning då antar jag, svaret hänger inte helt ihop). Fruktosen i juicen metaboliseras långsammare via glykoneogenesen i levern och ger inte samma snabba inlagning skriver hon. Kanske därför hon rekommenderar det dagen innan.

Tycker också hon har en del poänger kring detta med fettförbränning, att man faktiskt måste konsumera fett och ligga på energibalans för att få det att fungera, Minskar man ner på fettet så kommer kroppen vara ovillig att förbränna det i ett försök att skydda organen. Tror en hel del gör det misstaget, utan att egentligen inte veta alls :)
1969 • Norrtälje
#4
4 januari 2021 kl 16:37
1 Gilla
Det här med vilodagar är väldigt individuellt. Många konditionsidrottare har nästan aldrig vilodagar, medan t. ex. Per Elofsson alltid tog 2 vilodagar per vecka.

Vad gäller Tom Schwartz, så ska man ta honom med en stor nypa salt. Jag har följt honom och hans skriverier, uttalanden och tränarkarriär i många år, och han är onekligen väldigt kunnig, men samtidigt är han extremt "full of himself" och anser att han vet bättre än allt och alla. Han sa redan för många år sedan att om han hade coachat världseliten på marathon, så skulle världsrekordet ha varit flera minuter bättre. På senare år har han ju skapat en egen träningsgrupp - "Tinman Elite" - och de har gjort en hel del bra resultat, men de är inte i närheten av att vara bäst ens i USA.
1980 • Norrtälje
#5
4 januari 2021 kl 19:26
Gilla
Sophia säger i podden att hon aldrig skrivit ett kostprogram till någon som är identiskt med ett annat (inte hennes exakta ord), så man landar väl som alltid i att generella råd inte kan gälla på individnivå, och att man får testa sig fram vad som fungerar, men ta med sig råden och ha dem i åtanke.

Som kolhydratjunkie som proppar i sig väldigt stora mängder mat känner jag att jag har svårt att äta mer än vad jag gör, och då blir det väldigt intressant att kanske experimentera lite med kosten och äta lite smartare, med t ex torkad frukt, och dricka juice etc. Tycker faktiskt att det påverkar min prestation om jag laddat ordentligt, men jag har väl kanske ätit lite väl mycket ibland, och tänker sluta äta mer än vanligt före lopp eller långpass/kvalitetspass.

I Strength Running Podcast hade de ett avsnitt om långpass med en gäst som starkt avrådde från att springa långpass utan att inta energi, och menade på att kroppen absolut kommer att gå sönder då (återigen en person som med bestämdhet kan säga hur saker är...). Sophia var ju inne lite på det också, apropå fettförbränning, även om jag tyckte hon var lite mer nyanserad än så.
Själv går jag gärna upp och springer före frukost, men jag tror jag kommer dra gränsen vid löpningar som är längre än två timmar

Rådet att äta något inom en kort tid efter avslutat pass har jag sett förut, och något jag kan bli bättre på. Att ta en banan eller liknande hinner man alltid.
1980 • Norrtälje
#6
4 januari 2021 kl 19:31
Gilla
"Full of himself"... japp, precis vad jag tänkte när han i intervjun i Maratonpodden började prata om att andra coacher använder hans metoder utan att ge honom cred.
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#7
4 januari 2021 kl 19:35
1 Gilla
Kanske finns en del att lära. Jag äter i princip aldrig innan mina morgonpass förutom om det vankas långpass på helgen. Äter i princip aldrig något direkt mina pass heller om det inte varit ett långpass eller intervallpass då jag känner ett sug efter nåt. Generellt sett så känner jag nästan aldrig hunger och har inga problem med fastedagar på 24 timmar. Testade en fasta över 40 timmar också. Funkar bra och jag mår så bra av det. Men visst, med tanke på min löpmängd (inte just nu) borde jag nog vänja mig vid att kanske äta lite mer
1980 • Mölnlycke
#8
4 januari 2021 kl 22:14
Gilla
Tom Schwartz är jag lite skeptisk till.
1980 • Norrtälje
#9
5 januari 2021 kl 09:21
Gilla
Reflektioner angående morgonens runda. Eftersom det inte blev någon intervallträning igår bestämde jag mig för att ta ett lite hårdare morgonpass än vanligt med backträning inbakad i distans.

Jag tog en banan och ett glas juice, som händelsevis råkade komma från Kiviks musteri (tack Kiviks musteri!), och gav mig iväg. Med en minimal frukost redan i magen vill min mage gärna ha lite mer mat, men den känslan försvann ändå efter ett tag. För det mesta är det lite segt att springa på morgonen, inte att det känns jobbigt direkt, men trycket finns inte riktigt där. Men efter att ha värmt upp ett par kilometer började jag komma igång hyfsat, och det gick att hålla ett för mig helt okej tempo i första långa uppförsbacken.

Hemma igen efter 11 km blev jag självklart sittande med att fånstirra ett tag på statistiken klockan samlat in, samt redigera passet på Strava. Sen vaknade äldsta barnet, och vi pratade en stund. Sen stretchade jag lite och tog en snabb dusch, och konstaterade att ”fönstret” på 30 minuter efter avklarat pass passerat med 5 minuters marginal. Det blev en till banan.
Jenny Nilsson
1968 • VALLENTUNA
#10
5 januari 2021 kl 09:53
7 Gilla
Generella råd funkar inte för alla, så det blir alltid vanskligt att tolka generella råd på individnivå.

Själv har jag varit totalt ovetande om att jag legat minus på kostsidan i flera års tid, troligen sedan jag började med lågfodmapskost pga ibs 2013. Jag äter nyttigt och jag äter mig mätt. Problemet var att jag åt kost som bäst skulle ha lämpat sig för viktnedgång och att jag blir mätt på väldigt små portioner. För mig har detta inneburit stressfraktur, benmärgsödem och diverse segdragna muskelbesvär sedan 2015 när jag fick min första långvariga skada, stressfraktur. Då visste jag inte att kosten troligen var den stora boven, jag trodde då att det berodde på att jag kanske övergått för snabbt till minimalistiska skor, en resa som jag påbörjade redan 2006/2007...

Låg fodmapskost blir ofta fattig i kolhydrater eftersom fodmaps är kolhydrater som "jäser" i mage/tarm och ger ibs-symptom. Jag har tidigare i många års tid sprungit långpass >21,1 km nästintill varannan helg utan att äta annat än en banan innan. Utan att känna att det skulle vara något problem. Den tiden är förbi, jag måste nu äta mer innan pass, för att inte gå minus i kosten en träningsdag. Innan jag började jobba med kosten så gick jag minus även dagar helt utan träning, och med pass på 1,5 timmar eller mer minst fyra gånger/vecka, SomaMove och spinning tillkommer på det, så gick jag rejält minus de allra flesta dagar. Jag är bara en vanlig medelålders amatör som gillar att springa. Jag har inte haft viktnedgång och inte känt mig sliten eller trött, haft pigga ben. Jag är sällan sjuk. Har inte haft några symptom på kostrelaterade besvär, förutom skadorna då, men så kan det tydligen se ut. Det finns ett syndrom för detta, numera har det ett nytt begrepp, Relative Energy Deficiency in Sport (RED-S). Tidigare kallades det "Female Athlete Triad", men man har bytt benämning eftersom även män drabbas av detta.

Jag vet att det som Sophia och Tom pratade om inte skulle ha hjälpt mig tidigare i livet, i tron att jag faktiskt hade koll på läget! Först när polletten trillade ner och efter en ordentlig kost- och träningskartläggning förstod jag hur det stod till! För liten mängd vätska, för lite mat (brist på väldigt många delar, dvs kolhydrater, fetter, proteiner och även vissa mineraler och vitaminer) och för stor mängd träning i förhållande till vad jag fick i mig. När jag vänder på detta, så att jag inte längre har brist vid träning, då kommer jag troligen ha ännu lättare ben och slippa muskelbesvär.

Jag pratar nu enbart ur mitt perspektiv, men jag ser i olika löparforum den ena löparen efter den andra som skadar sig, i vissa fall kan det mycket väl bero på vad personerna äter och dricker eller kanske på utebliven återhämtning. Jag tror inte att träning varje dag är för alla, men jag tror inte heller att vilodagar är för alla. Vi är för olika och behöver nog själva finna ut vad som passar oss bäst. Jag tror tyvärr också att det som passade mig bäst när jag var 25 inte längre passar mig bäst, vilket jag har oerhört svårt att anpassa mig till... Även åldern kan vara en faktor när det gäller kost och återhämtning.

Varför skriver jag detta inlägg? Jo, för att Sophias råd faktiskt passar mig, förutom att de måste individanpassas för mina behov. Jag tål inte juice, det har högt fodmapsinnehåll, men på det stora hela, tänket kring timing och kosten och träningen passar mig. Jag vill undvika minus i framtiden och istället ha alla beståndsdelar att bygga en stark och uthållig kropp som tål löpning!

Kram,
Jenny
1980 • Norrtälje
#11
5 januari 2021 kl 11:33
2 Gilla
Tack Jenny för ett långt och uttömmande svar!

Jag tror verkligen på att kost och vila, oavsett vad som fungerar för varje enskild individ är grundbult för att kunna springa och orka med allt som sker i livet parallellt med löpningen, och att, som din historia visar, att det inte alltid är så lätt, eller självklart vad man bör eller ska äta.

Samtidigt som det här är en viktig fråga tycker jag det är lite synd att det förpackas som det gör i Maratonpodden. Jag inser att Petra Månström behöver tjäna pengar för att driva podden, men att bli sponsrad av ett juiceföretag och om och om igen repetera i podden hur bra det är att dricka juice gör ju att man kan ifrågasätta innehållet. Jag tycker faktiskt att hela programmet blir mindre trovärdigt. Även om det faktiskt är korrekt!
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#12
5 januari 2021 kl 12:10
2 Gilla
Tror det är viktigt att inte blanda ihop Maratonpodden som sådan och innehållet i vad Sophia säger. Kanske att Petra sökt spons från Kiviks just för att det pratas så mycket juice i avsnittet, det har jag ingen aning om, men jag känner Sophia och vet att det inte rör sig om någon sponsring från Kivik gentemot henne. Sophia är rent generellt en ivrig förespråkare av juice då det är billigt, enkelt och i de flestas tycke gott. Däremot är hon sponsrad av Enervit så om något skulle det väl finnas incitament att förepråka deras produkter snarare än bonnig juice :)
1980 • Norrtälje
#13
5 januari 2021 kl 14:45
1 Gilla
Jo, jag är säker på att hon genuint tror på det hon förespråkar, men trovärdigheten i det skadas ofrånkomligen av Maratonpoddens upplägg. Hela avsnittet skulle kunna ses som ett enda långt reklamavsnitt, och det tycker jag är synd.

Jag ville egentligen inte diskutera just den frågan när jag skapade tråden, utan framför allt kost och vila/återhämtning, men tyckte det var värt att ta upp.
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#14
5 januari 2021 kl 19:54
3 Gilla
Tack Markus för en intressant tråd, och tack till er som svarat, särskilt Kalle och Jenny som gav kloka perspektiv.

Klart det är skillnad på vila och återhämtning, men man får också komma ihåg att vi motionärer tränar i väldigt olika omfattning, och för de flesta av oss är inte en vilodag särskilt "baloney" utan helt enkelt ett utslag av att träningsdagarna inte är tillräckligt många.

När det gäller kost har jag för egen del gått mer åt att inta energi under långpass och de tuffaste intervallpassen. Att minska slitaget är viktigare för mig än ev vinster i ökad fettförbränning. Efter långpassen tar jag alltid ett rejält glas O''boy, en bra mix av kolhydrater, fett och protein.

Även om Tom Schwartz ibland saknar ödmjukhet i sina intervjuer finns det mycket intressant att snappa upp i hans syn på träning. Vet att det finns löpare här på jogg som anlitat honom som tränare med framgång. Hans inlägg på Lets run och en del föreläsningar (finns på Youtube) har hjälpt mig att hitta balans i träningen. Framförallt i att undvika alltför hårda och nedbrytande intervallpass.

Intressant också med Jennys perspektiv på att äta för lite, vilket är vanligare än man tror för många hårt tränande personer. Att man KAN springa ett pass utan energi innan betyder ju inte att det är bra. Det viktiga är ju energibalansen totalt sett och att träningen inte får bryta ner kroppen istället för att bygga upp. Vill minnas att både maratonlabbet, träna styrka och presteramera haft intressanta poddavsnitt med dietister i ämnet, bland annat en från SOK.
1984 • Sösdala
#15
5 januari 2021 kl 19:59
2 Gilla
Tack Jenny för ditt inlägg. Det fick mig att haja till då jag under året gått över till låg fodmap-kost. Får nog ta mig en ordentlig funderare på detta.

För övrigt så tyckte jag att avsnittet med Sophia var bra. Väldigt bra på och noga med att poängtera att man behöver individanpassa och tänka själv. Det andra har jag hört men minns inte särskilt mycket av det förutom det där med att han inte fått cred.
hxman
1976 • Skåne
#16
5 januari 2021 kl 20:30
2 Gilla
Jag skulle önska att ”influencers” behövde vara väldigt försiktiga och transparenta med sina kommersiella samarbeten om de vill vara relevanta. Tyvärr så verkar inte det vara så idag.*

*Med reservation för att jag inte regelbundet följer några särskilda. Jag tycker de har en tendens att snabbt bli outhärdliga men det är kanske för att jag håller på att bli folkilsk på gamla dar
1961 • Lomma
#17
6 januari 2021 kl 10:07
2 Gilla
Intressant tråd med många, för mig, nyttiga reflektioner. Lyssnar ofta på Marathonpodden och hade samma tankar om sponsringen - och just juice brukar jag bara dricka till frukosten på helgen.
Men mina 50 km i veckan kompletterat med lite hemma-gymmande, behöver troligen stöttas med mer genomtänkt enrgi-intag än ostmackor och o´boy. Tar med en nötcreme på långpassen och saft om det är varmt eller längre än 2,5 timmar. Gillar inte någon typ av kött, tyvärr, och resten av familjen gillar inte bönor, så det blir inte mycket protein. Och tyvärr jag blir inte snabbare, trots (kanske för snälla) intervaller varje vecka. Så innan jag bara skyller på åldern så ska jag nu jaga ifatt en kostrådgivare, det får bli mitt försenade nyårslöfte!
1970 • Kumla
#18
6 januari 2021 kl 11:07
3 Gilla
Tipsar om avsnitt #188 av Marathonpodden med Karoline Pettersson.

Karoline är en sund röst bland alla kostgurus.
Tyvärr går det inte att sälja böcker och kostupplägg om man inte har en vinkling som visar varför just detta upplägg är rätt. Vilket gör att det finns fler förvillare än vettiga personer bland kostråd.

Lite intressant att i detta avsnitt så kommer även Ann Fernholm in på slutet och hon är enl. mig en av dom som hittar på "sanningar" om kost och sen tjänar pengar på detta upplägg.
Men samtalet med Karoline är bra och sakligt.
1974 • Stockholm
#19
6 januari 2021 kl 11:45
Gilla
Apropå mat tyckte jag att Svenskans häloskalender före jul var bra. https://www.svd.se/om/halsomyterna
1980 • Norrtälje
#20
6 januari 2021 kl 11:57
Gilla
Jag ska lyssna på det avsnittet, tack för tipset!

< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.