31 december 2019 kl 18:18
#14
Tack för att du tar dig tid att svara! :)
Har ju varit igång och tränat ganska mycket under 2018 i alla fall, och ändå så låg bekvämlighetstempot på ca 7 min. Så 6 min/km är ett ganska tufft mål för mig personligen. (Inte så jag tror det är omöjligt, men normala träningstider har inte varit nära det även när man varit i form.)
Är tyvärr inte så volymtålig så att jag kan nyttja stor volym för att förbättra tider per automatik. 2 mil/vecka får räcka, sen lär jag stanna på ca 9-10 mil/månad (inte uppe på 2 riktigt än, runt 1,5 känns ok första veckorna). När man trappat upp till 3 eller uppåt har jag ofelbart lyckats överanstränga mig inom en-ett par månader. Då har jag ändå kunnat varit igång i ett år i sträck och trappat upp gradvis. (Sen kan sånt säkert ändras utifrån förutsättningarna, men hellre safe than sorry när man redan lyckats med det flera gånger)
Angående tiden så tänkte jag mer på att skallen bör vara med på att man ändå satsar på att "springa", inte "myslunka", inte varje pass i alla fall. (Jag gillar att myslunka :P Varför stressa liksom?) Är själv lite kluven till intervaller, för jag tycker det är skitkul att springa fort, på egna premisser, dvs att man vet att man får vila tillräckligt sen, och kan nästan bli intervall-addict när man väl kommit igång. Men låter hellre bli helt och utnyttjar backar t ex för att rulla på fortare nedför och utmana flåset uppför, eller lite småförändringar à la fartlek till vardags, att man ökar/minskar aningens i takt med att musiken i lurarna ändras.
Om man då struntar i de vanliga intervallpassen och som du säger snarare satsar på kontinuiteten så känns det bra med en "check" så man ändå vet hur flåset/mjölksyratåligheten synkar med fartmålet. Och som sagt, se om det ens är någon idé att ha ett fartmål redan i Maj.