Löpning Kläder, Skor & Prylar 13 inlägg 5815 visningar

Enkel pulsklocka för nybörjare?

1992 • Upplands Väsby
#1
9 april 2019 - 12:14 (Redigerad 9 april 2019 - 12:15)
Gilla 
Hej!

Jag heter Filip och är 27 år gammal. Jag under hela mitt liv sysslat med olika sporter och träning, dock främst styrketräning.

Jag har nu bestämt mig för att fokusera mer på löpning (konditionsträning), då jag har en föreställning om att det skulle bidra mer till en bättre allmän hälsa än styrketräning för mig.

I dagsläget springer jag på löpband varannan dag och planerar snart att ta mig ut i naturen (vilket jag älskar).

För att förbättra min kondition och få mer effektiva träningspass har jag dragit slutsatsen att en pulsklocka kanske vore något för mig. Jag har därför börjat leta på internet efter olika alternativ och jag har tittat på diverse recensioner och "bäst i test". Jag blir dock något förvirrad av alla olika alternativ och tänkte då att jag kanske kunde få lite tips/vägledning av mer erfarna löpare här på forumet.

Det jag är ute efter är en något enklare variant av pulsklocka, och tänker att jag helst inte vill lägga mer än 1500 kronor.

Jag söker inga avancerade funktioner som höjdmätning etc, utan snarare en enkel variant som med relativt hög säkerhet mäter min puls. Att ha koll på sin puls, och anpassa löpningen efter den, har jag förstått ska vara positivt då man vill förbättra sin kondition.

Har ni några rekommendationer eller tips på en enkel pulsklocka för detta ändamål? Jag tänker att en klocka är smidigare och enklare att använda, och använder hellre en sådan än ett pulsband över bröstet.

Vad tror ni exempelvis om Fitbit Charge 3? Tips på bättre/billigare alternativ?

Tack så jättemycket på förhand för svar!

Mvh,
Filip
Stefan Åberg
1981 • Umeå
#2
9 april 2019 - 13:27
1 Gilla 
Råd och Rön hade ett test av pulsklockor i senaste numret. Bäst i test blev Garmin Forerunner 30. Den har ju det du efterfrågar, bra GPS-mätning, bra pulsmätning, och är billig.
Stefan Åberg
1981 • Umeå
#3
9 april 2019 - 13:33
Gilla 
Här är R&R-testet:
1981 • Örebro
#4
9 april 2019 - 15:26
1 Gilla 
Precis det testet som Stefan nämner tänkte jag också tipsa om. Kan vara värt att kika på.

Sedan är ju ett tips att titta på begagnat! Här i forumet kan man göra en hel del fynd. För några månader sedan tipsade jag min kollega om en Garmin Forerunner 735XT för endast en tusenlapp som någon sålde här. Det är väldigt mycket klocka för en billig slant!

Så, för runt 1500 kronor kanske du kan få tag på begagnat en del klockor som egentligen är dyrare, som t.ex.
Garmin Forerunner 735xt
Garmin Fenix 3

Sedan kan man ta pulsmätningen på handleden lite med en nypa salt. Det spelar egentligen ingen roll hur dyr och fin klockan är, ett pulsband är praktiskt taget alltid mer exakt.

Lycka till med löpningen!
Stefan Åberg
1981 • Umeå
#5
9 april 2019 - 16:11
2 Gilla 
Apropå puls på handleden måste jag säga att jag är väldigt imponerad av min Garmin 735xt. De senaste fem veckorna har jag sprungit med dubbla klockor. Jag har bara kört handledspuls på min Garmin och haft pulsband kopplat till en Polar Vantage V. Pulsen har varit mer eller mindre identisk på de två klockorna på samtliga pass. det har som mest skiljt ett par pulsslag vid varje givet tillfälle. Faktum är att handledspulsen faktiskt varit lite bättre då pulsbandet tappat pulsen vid några tillfällen under passen. Även på intervaller har Garmins handledspuls varit nära perfekt. Det ska dock tilläggas att jag inte kört några riktigt korta, supertuffa intervaller, typ korta backar eller tvåhundringar där handledspulsen tenderar att inte riktigt hänga med.

När vi ändå pratar sportklockor kan jag ju även konstatera att Garmin 735xt:s GPS är klart vassare än Polar Vantage V. Polaren mäter konstant för kort när det blir mycket kurvor och svängar - den tenderar att kapa hörn. Som värst mätte den en hel kilometer kortare på ett trailpass (28 mot 29 kilometer). När jag studerade GPS-spåren är det tydligt att Garminklockan var betydligt närmare sanningen.
Nicklas Rangne
1972 • Stockholm
#6
14 april 2019 - 19:53
Gilla 
Kul att du ska öka mängden löpning. Lycka till med löpträningen. Innan jag gick över till en avancerad Garminklocka (bl a. pga. triathlonträning) använde jag under många år klockor från Tom Tom och var väldigt nöjd med dem. Var enkla att använda och upplevde dem som bra gällande puls och gps. De hade alla grundläggande funktioner som de flesta ”vanliga” löpare behöver och jag tyckte de var prisvärda.
Olof
1986 • Stockholm
#7
27 april 2019 - 10:38
Gilla 
Jag har lite samma fråga.

Jag brukar springa med mobiltelefon och det finns bra appar till den för att redovisa hastighet, mäta pulsen med ett pulsband för 99 kr, och samtidigt lyssna på musik m.m. Enda nackdelen är att man inte vill springa med den i handen, och inte heller plocka upp den för att kolla hastigheten och distansen och sen stoppa ner den.

Hittade en billig smartwatch som heter Amazfit Pace, kostade 800 kr begagnat. Den har GPS, pulsmätare och kan byta låtar på mobilen om den är ansluten. Dock är GPS:en inte speciellt exakt och verkar kunna diffa på ganska mycket (typ 500-1000 meter på en mil) och hastighetsangivelsen är inte speciellt exakt så den är inte användbar, så är inte alls nöjd med den.

Jag skulle vilja ha en klocka som bara har tre funktioner: redovisa hastighet, distans och puls utifrån den data som finns i mobiltelefonen. (från typ runkeeper). Det måste väl finnas en sådan smartwatch som egentligen bara funkar som en display? Fast kanske kan byta låt på spotify också.

Tänker att det kan vara bra tips till trådskaparen också, eftersom en mobiltelefon har alla funktioner man vill ha. Med endast en enkel smartwatch borde man kunna få dem på handleden och kunna ha mobiltelefonen i ett löparbälte.

Tips någon?
1958 • Borlänge
#8
27 april 2019 - 15:31
Gilla 
Det brukar vara klockan som sänder värden till telefonen. Annars vore inte klockan så smart, eller hur.
Kim Ahola
1970 • Västerås
#9
27 april 2019 - 16:47
Gilla 
Inte lika smart, men potentiellt nåt som skulle kunna kosta väsentligt mindre. Tycker inte idén är dum.
David
1977 • Västerhaninge
#10
27 april 2019 - 17:43
1 Gilla 
#7 Det finns en sån klocka. Eller snarare fanns, eftersom den verkar vara nedlagd då jag inte hittar den på Magellans hemsida nu.

Här finns en review: https://www.dcrainmaker.com/2013/11/magellan-depth-review.html
Olof
1986 • Stockholm
#11
1 maj 2019 - 23:03
Gilla 
Tack! Telefonen har ju funktionerna man behöver, men är ju så otymplig att hålla på med.
Jens Andersson
1972 • fagersta
#12
2 maj 2019 - 08:40
Gilla 
Kan tipsa om löparloppis köp och sälj på Facebook. Där dyker det ofta upp begagnade klockor till vettiga priser.
1982 • Trondheim
#13
2 maj 2019 - 08:50
Gilla 
Köp en begagnad Garmin 920 eller 935 nu när folk ska ha den nya 945 som kom i veckan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.