Löpning Kom igång 2 inlägg 7288 visningar

Pulsklocka nybörjare

1970 • Nynäshamn
#1
19 maj 2014 - 13:12
Gilla
Hej!
Nu har jag äntligen kommit igång med att träna utomhus efter sommaren. Under vintern har jag tränat inne med löpband och roddmaskin sedan november och ett uppehåll i samband med sjukdom. På jobbet är det några arbetskamrater som gärna drar igång några cross-fitpass med bland annat tabata-intervaller.

Till saken hör att jag är överviktig ca 100 kg/177 cm och rätt otränad. Jag vill gärna komma igång, eftersom jag bland anat har diabetes typ 2 med förhöjt blodtryck. Mina värden är dock bra utan några större doser, men det kan ju bli bättre.

För att komma igång och få lite motivation köpte jag en pulsklocka med gps. En Suunto Ambit blev det efter rekommendation av brorsan. Det blev faktiskt kul att se hur det såg ut efter varje träningspass. Nu när jag kommit ut och sprungit blev det ännu roligare att se resultaten från klockan i förhållande till kartan.

Det jag kollade mest på var självklart pulsen och träningseffekten, men även inom vilka pulsintervall jag låg osv. Dock finns det ju så många fler parametrar som jag är lite osäker på hur jag ska tyda. Har försökt kolla runt på nätet men inte förstått det så bra... Kanske någon kan hjälpa mig med mina frågeställningar.

1
PTE - peak training effekt. Hur påverkas den? Puls, passets längd, maxpuls, hur vältränad man är, typ av träning? Vissa saker är givna men det känns som att jag inte har full koll. Det finns ju också något som heter träningseffekt utan "peak". Vilken är skillnaden?
2
Värdena Vo2 och Epoc-max har jag förstått är syreupptagning och syreskuld. Hur ska man tolka de värden man får? Är de helt individuella eller kan man läsa av vilken form man har beroende på värdena?

Mina pass som jag hittills gjort ute har legat på ca 4,4 km och då har det blivit blandat lätt jogg med rask gång samt emellanåt rusher både plant och backe för att få upp lite puls samt benböj med jämna mellanrum. När det är som jobbigast ligger min puls över 190 slag och som max 198. Vid lätt jogging skulle jag tro att jag har 175-185. När jag går över till rask gång startar jag joggingen vid 150 slag för att sedan hoppa fram och tillbaka beroende på puls.

Min PTE dessa pass har legat mellan 3,9 och 5,0. Jag har läst på om dessa intervall för PTE, så jag vet ungefär hur de påverkar mig. Frågan är bara om jag ligger rätt. Tycker de verkar höga.

Med vänlig hälsning,

Rikard
1968 • Perstorp
#2
19 maj 2014 kl 13:33
Gilla
Som jag förstått det så är PTE hur högt du ligger som mest i puls jämfört med din inmatade maxpuls. Denna kan du bara ange på ett ungefär. Visst kan du när du värmt upp och tränat tufft ett tag uppskatta den eller kan du räkna ut den. Jag tycker du tränar väldigt tufft. Sänk tempot lite och kör lite längre pass. Speciellt när du har lite vikt att bära. Lycka till med Ambiten. Har en 2S själv...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.