Övertränad? - Löpning
Löpning Kost & Näring 12 inlägg 1782 visningar

Övertränad?

Örebro
#1
7 mars 2019 - 13:38
Gilla 
I juli i somras blev jag ordentligt sliten och hängig efter ett intervallpass. Låg väl på ca 1 träningspass/dag vid tidpunkten pluss att jag var aktiv med övriga icke-flås-aktiviteter under dagarna (paddling, disc golf, osv) . Tänkte att det skulle gå över men trötthetten har suttit i i varierande intencitet sen dess. Benen är ofta svaga som spaghetti och trots att jag ätit bra innan träningen kan jag gå tom på energi på bara några minuter. Har vid ett fåtal tillfällen känt mig relativt bra, men för det mesta går kroppen på halvfart. Kör jag ett lättare intervallpass blir jag ordentligt sliten i 2-3 dagar samt en tryckande huvudvärk som bonus. Läkarna konstaterade något låga blodvärden (ferritin 175 och Hb 132) i somras så jag började äta järntillskott (tveksamt om det var rätt beslut?). Har tagit alla möjliga tester vid flertalet tillfällen: T3, T4, blodbild, borrelia, testosteron, kalium, kalcium, vitaminer, hjärtat undersökt grundligt, gluten, blod i avföring, m.m. m.m. Läkarna hittar egenligen inget avvikande och någon har tyckt jag "känner efter" för mycket. Mitt ferritinvärde har sjunkit stadigt sen jag slutade med järntillskott och är nu lägre (155) än vad det var när problemen började. Skulle inte blir förvånad om det har sjunkit ännu mer sen sista kollen. Jag tränar årligen minst 400h (för några år sedan 5-600h) och känner min kropp ganska bra. Har kört flera Vasalopp och har tidigare aldrig varit orolig för att energin skall ta slut på långa pass. Numera vågar jag inte köra längre pass än 1h och då i princip enbart långintenvis träning.

Äter bra och varierat men ganska mycket vegetariskt vid tidpunkten då det började. Kanske för snålt med protein, vad vet jag? Har ökat intaget där.
Ofta illamående och konstig i magen på nätterna. Slutade med gluten helt (trots att ingen glutenintolerans är påvisad) och har då i princip aldrig haft problem på nätterna. Kan ibland känna hur hela kroppen vibrerar om nätterna av tarmrörelser, mer innan då jag åt gluten än nu.

Första perioden när tröttheten debuterade var jag ofta sömnig på dagarna och var ibland tvungen att sova, vilket jag aldrig gjort tidigare. Sov länge och bra på nätterna, men kände mig aldrig utvilda på morgonen. Senare (november o framåt) började jag sova väldigt knackigt om nätterna med ovanligt många uppvaknanden. I samband med detta har jag även fått problem med tryckande huvudvärk som kommer och går, men som kan sitta i flera dagar. Många gånger kan jag vakna med tryckande huvudvärk. Har aldrig haft problem med huvudvärk tidigare. så något är uppenbart fel. Tycker mig se ett samband att om jag tränar lätt högintensivt (typ 10x1min löpintervaller) så blir kroppen ordentligt sliten mot kvällen och ett par dagar efteråt. Jag sover dåligt och får tung huvudvärk. Känslan är att kroppen saknar något och så fort jag tränar lite lite för hårt eller för mycket så dränerar jag det sista som finns kvar vilket straffar sig med trötthet och huvudvärk.

Har börjat äta magneisum (testat flera olika sorters magneisum) och b-vitaminer. Tycker jag sover betydligt bättre om nätterna nu. Tidgare var jag alltid trött men aldrig sömnig. Huvudvärken består dock och känner mig inte alltid så utvilda på morgonen.

Någon som känner igen sig? Kan det vara så att min kropp inte tar upp vitaminer/mineraler som den borde ta upp? Kan det röra sig om överträning, trots att jag inte tycker jag tränat eller tränar extremt? Hur har sådant yttrat sig för er?
1987 • Västerås
#2
7 mars 2019 - 14:23
Gilla 
Jag skulle säga att det låter som ett fall för sjukvården.
Låga blod och järnvärden låter ju som att det bör behandlas.
Varför är du tveksam till att äta järntabletter?
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#3
7 mars 2019 - 14:33
1 Gilla 
Känner igen mig i mycket av det du skriver. 2017 var ett år som inte blev som det tänkt sig för min del. Kände att nått var fel i kroppen. Var hos läkare och tog prover, EKG osv. Inga synliga fel... Men det var ju nått som var fel, det kände jag ju!

Precis som du skriver tycker jag inte jag tränade extremt mycket. Ok, bra mycket mer än "medel-svensson" men ändå inte så mycket. (Loggade ca 350 träningstimmar under 2017). Det jag lärde mig är att man absolut kan vara övertränad utan att man för den sak tränar extremt mycket. Det är helheten som räknas. Vad är det som får bägaren att rinna över? En bägare som fylls med ALLT. Jobb, familj, sömn, mat, socialt liv, träning osv osv. Är det redan väldigt mycket i den där bägaren kan den bli överfullt av 7-8 träningstimmar per vecka också...

Jag har skrivit lite kort om hur jag upplevt mitt år här: http://nocout.se/susanne-bornmar/2017/12/05/aret-var-2017/

Där beskriver jag lite hur året gick upp och ner och hur det blev motigare och motigare. Men jag tog mig upp igen, efter en djup svacka i september-oktober. Nu mår jag toppenbra (avseende överträning) men har istället en häl som bråkat med mig i ett år och hindrar mig i min träning. Men det är nått helt annat att ta hand om än överträning. Hellre en skada än överträning om man måste välja nått... Även om det är skit med skador också.

Jag kan även rekommendera dessa lästips:

Länktips: http://www.fysiolabbet.se/overtraning https://www.runnersworld.se/blogs/hjarnfysik/om-overtraning.htm


Och gillar du poddar så sägs det väldigt mycket bra saker här. Säga vad man vill om Jonas Colting, men avsnitten här från hans podd ”Coltings nakna sanning” är riktigt tänkvärda. Speciellt avsnitt 13… så mycket igenkänning där…
https://podtail.com/en/podcast/coltings-nakna-sanning/13-om-overtraning-och-stress/
https://podtail.com/podcast/coltings-nakna-sanning/94-om-stress-och-utmattningssyndrom/
https://podtail.com/podcast/coltings-nakna-sanning/60-clas-bjorling/


Här även ett avsnitt från marathonpodden med Claes Björling som gäst: http://maratonpodden.libsyn.com/78-clas-bjrling


Lycka till och ta hand om dig!

Örebro
#4
7 mars 2019 - 15:24
Gilla 
Tack Martin! Jag åt järntabletter september-november efter inrådan av läkare. Då gick värdena upp och jag låg på som mest järn 20 och ferritin 245, vilket är klart över normalt. Ändå fortsatt trött från och till och aldrig pigg vid träning. En annan läkare menade att hon inte hade ordinerat järntillskott utifrån mina värden, så man blir ju lite fundersam vad som är rätt eller fel? :/
Har besökt totalt 5 läkare och skall till en 6e imorgon! :)
Över 100 olika prover tagna och allt ser enligt läkarna bra ut, med reservation för något låga blodvärden ibland. Senast var mitt Hb 132 och ferritin 154.
Örebro
#5
7 mars 2019 - 15:37 Redigerad 7 mars 2019 - 17:55
Gilla 
Tack för dina länktips Susanne! Läste hela din egna story. Välskrivet och intressant. Bra att det ordnade upp sig! Känner igen mig i en del, men prestationskrav har jag släppt sen länge då jag slutade med all tävling sedan 2015. Pulsbandet ligger också på hyllan. :) Jag tränar enbart för att må bra och för njutningens skull och jag har märkt att intervaller behövs för att inte bli såsig. Stress är någon som läkarna kommer in på och undrar hur min arbetssituation ser ut. Grejen är den att jag bor ute på en ö i skärgården halvårsvis och jobbade enbart 1dag/vecka på distans vid tidpunkten. Kände mig inte alls stressad utan tvärtom ganska tillfreds med allt. Resten av tiden var jag ledig för att njuta av friluftsliv och träning, men när kroppen säger ifrån blir det inte så mycket njuta.

Lyssnade på Coltings pod om överträning och mycket av det han beskriver stämmer. Mitt kortisol låg på 604 nmol/l i somras, har inte testat det efter dess och aldrig reflekterat över att det skall vara en god indikator på överträning. Det är ganska högt, men inte onormalt högt. Skall till läkaren imorgon som sagt, kanske kan be om att få testa det igen.

Min egna gissning över tröttheten är att jag kanske "fuskat" lite med maten tidigare och inte fått i mig tillräckligt med protein och mineraler (pga den vegetariska kosten) vilket har gett kroppen ett stresspåslag. Tränar i princip enbart lågintesiva pass idag, sällan mer än 1h. Känner jag mig pigg, vilket inte händer allt för ofta, kanske jag slänger in några kortare intervaller men det brukar ofta straffa sig dagarna efteråt. Kanske borde jag i de lägena skippa intervallerna och fortsätta med den lugna träningen?
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#6
8 mars 2019 - 09:02
Gilla 
Lite försent nu för du har nog redan besökt läkaren, om inte så. Be dem kolla upp dina tarmar. Det finns mycket som kan påverka upptaget av näringen av maten.

Om du känner tröttheten efter högintensiv träning. Prova värm upp lite mer och tillför mer snabb energi den dagen du tänkter köra tex intervaller. Var även noga med att ge bra återhämtningmat efter passet.

Tog själv och la om kosten förra året. Äter så mycket vegansk mat det bara går. Allt blev bättre i samband med ändringen. Tog hjälp av en expert att få tips om vissa delar som måste till extra (svårt att få via kosten). Kör man hårdare träning krävs mer mat. När jag insåg det försvann även alla små förkylningar.

Hoppas du får rätt hjälp och en läkare som inte ger sig
Nea
1977 • Västerås
#7
8 mars 2019 - 10:10
Gilla 
TSH; T3; T4 tog du också TRAK, TPO är dem korrekta sköldkörtelprover som det oftast slarvas med. Sover och trött på dagen fast sovit bra natt är ett tecken.

Järn kan du bli jätte trött av om du har för lite så ta järn med c vitamin för då tar kroppen upp järnet bättre.
B12 vitamin ta för den kan också orsaka trötthet. En sak MAGNESIUM brukar dem säga att det finns inga sådana brister FINNS.


Men ät järna järnet för egen skull (mycket spenat)
 annons
 
1971 • Nykvarn
#8
8 mars 2019 - 10:51
Gilla 
Det finns ju inga värden i det du beskriver som pekar på järnbrist/blodbrist/anemi i alla fall.
Örebro
#9
15 mars 2019 - 10:22
Gilla 
Tack för era svar.
Åsa: Yes, jag ska be dem kolla detta då jag alltid misstänkt att mina problem hänger ihop med mage/tarm. En dietist kanske inte vore så dumt heller! :)

Nea: glömde nämna att jag även kollat TPO, däremot inte TRAK. Lätt förhöjda värden på TSH (3,1 resp 3,2) tidigare, men nu senast var det nere en bit under 2.
Har testat alla möjliga kosttillskott samt järn. Det enda jag tycker har hjälpt och som jag fortsätter med är magnesium. Upplever mindre huvudvrk och sover bättre på nätterna.

Staffan: det enda är ju att mitt hb ligger ligger något lågt (132), precis utanför normalintervallet. Om det i sig beror på järnbrist är högst oklart. En av de läkare jag besökte tyckte dock ja skulle äta järntabletter i 3 månader vilket jag gjort. Ingen direkt märkbar förbättring.

1971 • Nykvarn
#10
15 mars 2019 - 14:30
Gilla 
Referensvärdet för Hb brukar anges som 130-170, men ibland 135-170 för män men visst är det lite lågt. Det behöver inte antyda brist, då ditt Ferritinvärde är bra. Ett hemoglobinvärde måste bedömmas tillsammans med en mängd andra prover som ger vägledning om vilken typ av brist det är frågan om, om det nu föreligger någon brist alls. Att skicka hem en man som inte antas blöda med rådet att "äta järntabletter" i tre månader utan vidare utredning är inte bra vård.
Östermalms IP
#11
15 mars 2019 - 14:41
2 Gilla 
Utan att vara i närheten av era tider. Jag läste litet på Susannes blog.

Ett ödmjukt inspel är att det kanske frestar på att ha höga ambitioner. Att ligga på en hög träningsnivå och att ställa upp i lopp ideligen. Samt att ha höga förväntningar på placering varje lopp.

Risken finns att man spänner bågen så högt att minsta motgång kan kännas som ett svårt bakslag.

Toppa det med omgivningens oförståelse varför man ska träna över huvud taget, än mindre springa lopp och hålla på. Då är det lätt att det brister.
Pär M
1969 • Umeå
#12
15 mars 2019 - 19:35
Gilla 
Blodtryck?
Vilopuls ?
Testosteron ?
Sömn?
Livs ändringar??
Stress?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.
 annons