Löpning Kläder, Skor & Prylar 30 inlägg 5751 visningar

Adidas som löpsko?

Oliver
1984 • Göteborg
#1
22 februari 2019 - 20:25 (Redigerad 22 februari 2019 - 20:27)
Gilla
Tja!

Hur upplever ni Adidas som löpsko?

Kvalité, löpglädje, dämpning, driv, hur de är i storlek etc etc...

Tacksam för all input.

Kollar man recensioner (kollar främst solereview + runningshoesguru) så verkar adidas-skor få relativt svala responser (eller kollar jag fel - har en tendens att skumma...).

Hursomhelst. Köpte ett par adidas badtofflor(!) idag med cloudfoam i sig och dämpningen verkar helskön! Så därför blev jag lite nyfiken. Man kanske missat nåt här.....

Springer bara i Saucony just nu... men imorgon kanske är en annan dag?....(eller hur c.björkman!) :)

< < < 1 2 > > >
Hobbylöparn
Östermalms IP
#2
22 februari 2019 kl 21:46 Redigerad 22 februari 2019 kl 21:49
2 Gilla
Jag är generellt sett en löpskonörd och har nog testat de flesta märken.

Från Adidas har jag sprungit i Adios 3, Takumi Ren 3, samt Pureboost DPR. Hade även en tidigare version av Sequence. Jag har också provat Boston.

Av ovanstående är Adios 3 bäst. En riktigt bra sko, som för motionären troligen är minst lika snabb på en mara som Vaporfly 4%. Adios har ett ganska påtagligt dropp, som man märker första turerna. Men man kan anpassa sitt steg, så till slut tänker man inte på det. Ungefär som med Hoka. Första kilometern undrar man vad det är för skräp man köpt, sen börjar allt sätta sig.

Takumi Ren är också en grym sko. En riktig racing flat, med endast ett litet boostinlägg i framfoten. Ren har till skillnad från Adios, ett lägre dropp på ca 6 mm. Hela skon känns otroligt balancerad och "planted" när man springer i den. Är helt enkelt rätt på det mesta. Löjligt lätt är den också, runt 200 gram. Den enda lilla drawbacken är dämpningen, som jag tror kan bli i minsta laget på en mara. Jag har sprungit halvmara i dem, gick bra. Men redan där började man bli öm i fötterna på slutet. 10 km däremot, helt lugnt!

Pureboost DPR är otroligt sköna att gå i, men typ värdelösa att springa i. Osäker var skon klämmer. Möjligen att de saknar torsionsplatta, samt att de är litet för flexibla i framfoten.

Utseendemässigt har Adidas litet retrolook över sig. Personligen struntar jag i sånt där vad gäller löparskor. Funktion är viktigast i alla lägen.

Sådär, kanske litet input att beakta eller förkasta. :-)
Oliver
1984 • Göteborg
#3
22 februari 2019 kl 23:38
Gilla
Tusen tack för omfattande svar!!! :)

Hur tycker du att storlekarna är? Små, stora? Adidas verkar ju ha ett lite annorlunda måttsystem.

Och hur är skorna generellt i lästen? Smala eller breda? Curved eller semi-curved? Nike tex är ju extremt curved, kollar man sulan på de flesta Nike så ser de ut som rena S:en. Saucony är betydligt mer raka vilket jag efter trial n error kommit underfund passar mina fötter bäst.

Jag tycker oxå att det är lite märkligt när recensenter börjar tjata om "looken" på en sko. F-n, jag hade inte haft några problem om dojorna haft rosa hello-kitty emblem om de suttit som en smäck och känts underbara. Tycker det är helt orelevant.
Johan I
1987 • Örebro
#4
23 februari 2019 kl 11:57
4 Gilla
Jag tycker att Adidas skor är väldigt bra och framförallt är det löpkänslan och snörningen som sticker ut. Nästan inga andra märken tycker jag lyckas med att man i princip bara kan dra åt skosnörena rakt av och så sluter det om överallt på ett skönt sätt. Detta gäller inte lika bra på de tyngre modellerna, men just Adios serien, Takumi och även Boston är exempel på detta. Jag har även Supernova, som är lite tyngre och stelare, så den gillar jag inte riktigt lika mycket men den är OK.

Jag har inte haft samma erfarenhet Hobbylöparn ang. att man känner av något annorlunda dropp eller konstig känsla innan de är insprungna. De känns bra direkt eftersom att de omsluter så skönt och bra, tycker jag. Asics och Saucony-skor brukar ha längre inkörningsperiod för mig.

Nackdelen med de skor jag har är att de är smala, både lite i lästen och framförallt i tåboxen. Mina tår (de yttre) trycks in mot de inre och har man långa naglar så blir det lätt blodigt. Inte hälsosamt för fötterna i längden heller skulle jag gissa. En annan nackdel är också hållbarheten. Det blir ofta ett hål omkring/ovanför stortån och även längs sidorna vid lästen. Det kan tyvärr börja ske rätt snabbt beroende på vart man springer. Är det stenigt, grenar eller annan grövre terräng som kan komma åt tygdelen/överdelen, så går de lätt sönder eller slits fort.

Greppet försöker Adidas göra till en grej genom Continental-gummi, och det är bra på vissa underlag (torr asfalt) men snorhalt på andra. Kan räcka med lite väta på ett cementgolv eller på en sten, så är det som is, så jag är absolut inte imponerad av greppet på någon av de skor jag haft/har från Adidas.

Saucony tycker jag för övrigt annars är de som kanske är närmast Adidas i löpkänsla men med ev. något bredare tåbox. Tyvärr inte lika bra omslutning och känsla som Adidas dock.
JB
1977 • Vendelsö
#5
24 februari 2019 kl 07:26
1 Gilla
Kvalité, löpglädje, dämpning, driv, hur de är i storlek etc etc...

Använder enbart Adidas då jag inte hittat något märke som har lika mycket löpglödje. Har tidigare haft Sequence och Boston men numera uteslutande Adizero Tempo för nästan alla pass (Har ett par Terrex för skog och snö oxå). Har i perioder testat andra märken men inga har varit bättre/skönare än Adidas.

Kvalite: Jag kör enbart asfalt och ”tunna” Tempo. Byter efter ca 60-80mil. Inget som är slut på skorna. Min Sequence byte jag efter 159mil

Löpglädje och driv: Finns enligt mig inga märken i närheten. Har haft Saucony mfl som kommer i närheten men jag återgår alltid till Adidas.

Dämpning: Underbara med Boost. Du måste testa:).

Storlek: ”true to size”. Adidas har ofta tre olika modeller narrow/normal/wide. Jag väljer alltid normal.

Ofta billigare via tex Wiggle eller andra web butiker. Adidas, Nike och Asics är väl ledande inom löpning?

Oliver
1984 • Göteborg
#6
24 februari 2019 kl 18:31
Gilla
# 4 och 5: Tusen tack för inlägg! :)

Blir verkligen sugen på att testa och har siktet inställt på Boston eller Tempo. (Verkar ganska lika, eller?)

#5: Med "nära" menar du då att du upplever stor skillnad mellan Adidas och Saucony? Vilka Saucony-modeller har du testat?





1971 • Nykvarn
#7
24 februari 2019 kl 20:16
2 Gilla
För mig är inte Adidas något förstaval. Anledningen är att jag inte tycker skorna är något speciellt. Jag har använt gamla Sequence och Supernova som mängdskor, just Supernova tyckte jag om att springa i. Har också haft deras lättare modeller Hagio (utgått, hård tävlingssko), Boston och första versionen av gamla världsrekordskon Adios. Den var helt OK men inte så ikonisk som många andra tyckte, jag sprang hellre i Asics Tarther. Både Adios och Boston har varit för trånga i lästen för min fot, kanske är det därför jag inte riktigt gillar dem. Jag väljer t ex Salming Distance före Adidas Boston alla dagar i veckans, lite lägre dop och mycket bättre löpänsla. Osäker på om mina Boston har Boost-dämpning men jag tycker generellt att Adidas känns lite ”döda” på foten men tur att olika löpare gillar olika märken :)
Oliver
1984 • Göteborg
#8
24 februari 2019 kl 20:23
Gilla
#7: Tackar! :)

Kul att höra olika perspektiv och åsikter! Man är ju alla olika och fötterna är inget undantag, verkligen inte!

Just lästen och trångheten är nåt som jag är lite orolig för.


JB
1977 • Vendelsö
#9
24 februari 2019 kl 21:16 Redigerad 25 februari 2019 kl 00:51
Gilla
#6

Saucony jag haft under perioder:
Fastwitch - Tunna men stumma samt så gillar jag Adidas 8 drop

Kinvara- Lite mer dämpning men klumpiga trots att de är lätta

Perregrine - Hårda men bra och sköna trail/vinter skor

Mirage - Kommer inte ihåg dessa men tunga har jag för mig.

Testa Boston om du har helt neutrala fötter och annars Tempo som jag älskar! :)
Pär M
1969 • Umeå
#10
25 februari 2019 kl 17:20
Gilla
Ang
Boston.
Du bör ha smal fot....
(Är min marathon sko)((har Boston 5 och Boston 7))

Ang Adios Boost
Olika årsmodeller av den har olika fäste på sten och terräng.

Första versionen
Av Adios boost
(Är min sko på terräng lopp)((ett par och jätte rädd om dom))


Adios boost 2 har helt annan sula.
(Är min tränings sko) ((har tre par igång ......tror jag))
1961 • Oskarshamn
#11
26 februari 2019 kl 00:18
1 Gilla
Som flera här redan har nämnt: Passformen är viktig. Just Adidas modeller passar mina fötter väl, så jag har flera stycken. Favoriten är Adios 3 som är lätta och har en särdeles skön löpkänsla. Boston känns nästan lika bra och är något mer väldämpade. Dessutom gillar jag retrolooken ;-) det är kul att dra på sig snygga dojor!
Ribban
1968 • Åkersberga
#12
26 februari 2019 kl 00:41 Redigerad 26 februari 2019 kl 00:41
1 Gilla
Håller med #11 i allt. Underbara skor. Adios 3 är som en skön strumpa på foten och ger iaf mig stor löpglädje. Boston 7 är nästan lika bra och har bättre hållbarhet och troligen litet bättre dämpning. Guld att ha på halkbekämpade vägar där dessa skors sulor står väl emot de otäcka, små sylvassa stenarna.
Donald Linderyd
1969 • London
#13
26 februari 2019 kl 11:52
Gilla
En stor anledning till att jag i många år inte tyckte om att springa var tunga, klumpiga och alldeles för ombonade och dämpade löparskor, från de flesta fabrikat. Jag fick aldrig nån känsla av underlaget. Så jag sprang helt enkelt inte. Sen hittade jag Nike Lunar Elite för typ 10 år sen, som var en tunn och lätt sko som inte var i vägen för löpningen och gav mig rätt passform och kontakt med underlaget. Den sprang jag med i några år, tills Nike slutade med den modellen och Lunar Glide blev aldrig samma sak.

Då hittade jag Adidas, först Boston och därefter Adios. De är väldigt lika, men Boston är lite mer dämpad skulle jag säga. Idag springer jag bara med Adios. Jag springer inte så långt, 10K som mest, kanske längre vid nått enstaka tillfälle, så de fungerar mycket bra för mig.

Jag har ganska smala och tunna fötter, vilket säkert hjälper till och jag kan absolut förstå att en mara kanske inte är så lyckad i de här skorna för en del löpare. För mig sitter de dock perfekt. Har precis fått hem Adios 4, som tyvärr känns lite "fluffigare". Ska ta dem på en första tur strax och hoppas att det är inbillning, annars får jag väl köpa upp ett lager Adios 3, som jag tycker är den ultimata löparskon.

Jag har haft ett par som inte höll så bra och som bara gick drygt 45 mil, men annars så brukar jag byta ut dem vid 80 mil ungefär.
1970 • Uppsala
#14
26 februari 2019 kl 12:09
Gilla
Jag har samma erfarenhet som #13.

När jag började springa 2012 blev jag rekommenderad tunga, stabila och väldämpade skor. Som att springa med degklumpar på fötterna :)

Sen (ca 2014) råkade jag köpa ett par Adios 2 på rea för skojs skull och är fast med Adidas Adizero sen dess. Har kört Adios upp till halvmara men nu använder jag Boston som jag inbillar mig är lite skonsammare när man springer längre. Köpte nyss mitt andra par Boston som ska tas fram när vägarna torkat upp ordentligt.

Jag har (också) ganska smala fötter så passformen är perfekt men jag kan tänka mig att de blir knepiga om man har bredare fötter. Har för mig att jag sett att i alla fall Boston finns med "wide" läst...

/Johan
VanQuijote
1975 • Frösön
#15
26 februari 2019 kl 14:39
Gilla
Instämmer med några ovan att Adidas Boston är riktigt bra skor - jag har rätt långsmala fötter och för mig passar dom fantastiskt! Upplever dom generellt något mindre i storlek än t.ex. Nike och New Balance.

Jämfört med t.ex. New Balance Vazee Pace 2 (ungefär samma vikt, likvärdig dämpning och passform), så får jag en mycket bättre känsla med Boston-skorna. Löpkänsla antar jag att det handlar om - det där som jag inte riktigt kan sätta fingret på, men som gör att jag alltid väljer Boston-paret om jag har båda framför mig när jag ska packa väskan...

Boston funkar ypperligt som mängdsko för ett någorlunda lätt löpsteg och säkert även som tävlingssko för den som trots allt behöver lite dämpning. Adidas verkar också generellt ha bra kvalitet, mina första Boston 5 har gått över 100 mil och inte ett stygn har lossnat! Samma med mina gamla Supernova. Däremot upplever jag att Boost-materialet inte håller lika länge som sulor och sömmar, kanske max 50-60 mil innan det känns slöare. Men i mängdträningen har det väldigt liten betydelse.

#10 Pär M: Du som har både Boston 5 och 7 - kan du möjligen bekräfta om hälkappan är lika på dom modellerna? Dom gjorde om hälkappan mellan Boston 5 och 6 och det passade inte mig alls. På bild ser dock Boston 7 ut att vara mer lik 5an än 6an...
1972 • Sollentuna
#16
26 februari 2019 kl 18:06
Gilla
Ett litet varningens finger höjs efter att jag själv i början av min nyfunna löparkarriär körde i Tempo och därefter Boston, vilket ledde till Mortons. Rätt övertygad om att de sköna, men ack så smala pjucken var orsaken. I den här tråden framkommer det rätt tydligt att Adidas är lämpliga för dem med lite smalare fötter.
1961 • Oskarshamn
#17
26 februari 2019 kl 21:07
1 Gilla
Inspirerad av denna tråd tog jag en mysrunda i mina Boston idag.
#13 Donald, jag ser fram emot en recension av Adios 4!
Björn L
1982 • Lund
#18
26 februari 2019 kl 21:19
Gilla
Även jag vill sålla mig till hyllningskören. Jag sprang länge alla distanspass och längre lopp i ett par tunga, otympliga Asics GT. Hade ständiga skavanker och känningar i fötter, underben och knän. För 3-4 år sedan gick jag över till att springa alla pass i mina Adios och har sedan avverkat ett antal par. Har i princip varit skadefri sedan dess och tycker verkligen om känslan i dessa skor.
1970 • Uppsala
#19
26 februari 2019 kl 21:19
1 Gilla
Bild uppladdad av Johan Modig
#13
Jag har också ett par Boston 5 och ett par 7.

Såvitt jag kan bedöma (utan att faktiskt ha sprungit än i sjuorna) är de mycket lika.

Jag kan fixa detaljbild om det är något specifikt du undrar.
(Och ja, jag har en svart hund :))

/Johan

JB
1977 • Vendelsö
#20
26 februari 2019 kl 21:46
Gilla
Jag förstår intr det här med att de är smalare än andra skor. Jag använder Adidas ”normal” och undrar om ni andra valt ”narrow”?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.