Löpning Kost & Näring 9 inlägg 1649 visningar

Kaloriintag för viktminskning utan att bli av med muskler?

2006 • Alingsås
#1
6 december 2008 - 17:46
Gilla
Är det någon som har erfarenhet av viktminskning med ett kcalintag som fungerat för er, utan att det påverkar musklerna. Jag uthållighetsstyrketränar för löpningens skull och fysiskt arbete och blir starkare och starkare! Vill varken äta för lite eller för mycket. Ska gå ner 8 kg, eller mindre, beror ju på att muskler väger mer. Så jag får kolla käderna istället, som jag vill komma i igen. Väger ca 65.
2006 • Alingsås
#2
6 december 2008 kl 18:17
Gilla
Din vikt säger ju inte så mycket om man inte vet din längd.
Jag tycker dock att 8 kg låter mycket när man ser din bild.
2006 • Alingsås
#3
6 december 2008 kl 18:23
Gilla
Oj, den bilden, just det, det är så jag vill tillbaka till, ungefär. Där väger jag någonstans mellan 57 och 60. Är 161 cm, men som sagt styrketränar nu.
Johan Edgar
1977 • Göteborg
#4
6 december 2008 kl 20:00
Gilla
Det är inget stort problem, det handlar mest om att få i sig tillräckligt med protein, så länge du får det bryts inte musklerna ner. Mängden som behövs är i praktiken ganska liten, och så länge du äter en normal och allsidig kost behöver du inte oroa dig om du bara minskar kaloriintaget lite. Är du vegetarian kan det vara vettigt att tänka på att minska på maten som innehåller lite protein, men fortsätta äta bra proteinkällor. Den faktiska mängden kalorier som behövs beror helt på din aktivitetsnivå.
1969 • Sala
#5
6 december 2008 kl 21:31
Gilla
Man känner i hela kroppen om man fått för lite kolhydrater, så då får man helt enkelt öka lite och lära sig den nivå som man mår bra av.
Henrik Gustafsson
1970 • Floda
#6
6 december 2008 kl 22:03
Gilla
Min erfarenhet för att gå ned i vikt är att äta mer "rätt" och öka förbrukningen av kalorier. Då kommer fettreduceringen på kroppen. Jag skulle inte ha något emot att tappa ett par kilo i muskler. Det är däremot svårt. Jag har gått ned 13 kilon sedan jag började löpträna, i fett. Muskler är svårar att bli av med genom att träna. Förvisso har jag över en 15-årsperiod tappat ca 10 kg muskler, men det är en annan sak. Det är ju så att säga tiden och minskad muskelträning som gjort det.

Som sagt, skulle gärna tappa ett par kilo muskler och ett par kilo fett till. Detta enbart för att bli snabbare, inte för något annat skäl (läs estetiskt)
Fettet är det mindre problemet, det är bara att dra in på kolhydrater. Muskler blir man inte av med så lätt:-)

//
Johan Bäck
1971 • Örebro
#7
7 december 2008 kl 17:26
Gilla
Det är en omöjlig ekvation att gå ned i vikt (som kräver att kroppen befinner sig i ett KATABOLT tillstånd) och samtidigt bygga muskler (som kräver att kroppen befinner sig i ett ANABOLT tillstånd).

Det är en paradox som ffa bodybuilders har brottats med sen mitten på 60 - talet. Deras lösning är i stort att man off-season går upp i BÅDE fettvikt och muskelvikt för att under deff- och tävlingssäsong minska på kaloriintaget och gå ned i BÅDE fett- och muskelvikt.

Sen finns det en massa myter om att man inte kan köra högintensiv träning om man ska gå ner i vikt (det är därför man kan se "fitness/bodybuildar-typer" gå raska promenader isf mycket tidseffektivare löpning), vilket inte är sant. Det som ffa utgör skillnaden i muskelvikt sett över en kortare tid (veckor till månader) är faktiskt mängden vatten i muskeln och vattnet binds i muskeln mha kolhydrater.

När man börjar en viktnedgång är kroppen obenägen att göra sig av med fettdepåerna utan börjar "bryta ned musklerna" (läs: minskar proteinomsättningshastigheten) och "gör sig av med kolhydrater" (läs: minskar kolydratomsättningshastigheten). När då stora vattenbindande socker- och proteinmolekyler försvinner ur muskeln försvinner även det bundna vattnet och muskeln förlorar "spännst", volym och vikt. Det här är varför personer som använder sig av GI-/atkinsmetoden får så dramatiska resultat på kort tid.

Omsatt i din vardag innebär det att du får acceptera en viss nedgång även i muskelmassa.
Johan Edgar
1977 • Göteborg
#8
7 december 2008 kl 18:50
Gilla
Tja, nu är det kanske inte i bodybildarklassen som frågan befinner sig, dessutom var frågan inte hur man bygger muskler och går ned i vikt samtidigt, om jag förstod den rätt. Jag skulle dessutom vilja hävda att kroppen är rätt bra på att blanda katabolt och anabolt tillstånd. Det är så det normala tillståndet är. Sen är det naturligtvis svårt att göra sig av med STORA fettmängder SNABBT utan att försätta kroppen i ett övervägande katabolt tillstånd, men det är kanske inte fallet här?
Jonas Ehrlow
1965 • Karlskrona
#9
3 februari 2009 kl 21:50
Gilla
Jag kan varmt rekommendera LCHF"diet" om du vill gå ner i vikt. Jag äter själv på det sättet och min huvudsakliga träning ligger i gymmet med vikter. Blir oxå en del konditionsträning i form av badminton och tennis och nu ska jag ge mig på att löpträna. Min ambition är inte att gå ner i vikt utan omsätta fettet till muskler vilket jag oxå lyckas med. Föreslår att du läser på om insulinets verkan i kroppen. Finns många böcker i ämnet bla Dr Dahlqvists "Guide till hälsa och viktnedgång". Hon har oxå en blogg med mkt info på passagen.se. Finns en sida där en kille kör en variant på LCHF som kanske kan vara intressant, musclehack.com
Lycka till
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.