Löpning Kom igång 10 inlägg 4851 visningar

Hur ska jag lägga upp träningen inför Gbg-varvet

1967 • Solna
#1
1 december 2008 - 20:33
Gilla
Fick höra mig själv svara ja när min bror frågade om jag inte skulle vara med på Göteborgsvarvet 2009. Och ett löfte är ett löfte så nu gäller det att lägga upp träningen. Mitt mål är att komma runt på 2 timmar och jag är igång hyggligt sedan en månad tillbaka. Tre pass i veckan med två 5-7 km slingor + en 10 km på helgen - nästan helt utan smärta ;) Hittills har jag bara försökt få "några kilometer i benen" och inte kört någon sk kvaltetsträning. När bör jag börja med det för att komma lagom rustad till loppet 16 maj?
2006 • Alingsås
#2
1 december 2008 kl 20:37
Gilla
Här har du ett program för att klara halvmaran på 2 timmar. http://www.marathon.se/traningsprogram/vecka.cfm?Pro_ID=23&Ph_ID=13&Rac_ID=129

Du kan väl snegla på det och se vad de anser att man ska träna för att klara maran på runt 2 timmar.
1967 • Solna
#3
1 december 2008 kl 21:14
Gilla
Jag har varit inne och sneglat på den där. Men frågan är om jag redan nu ska köra intervall, backe och anna kvalitetsträning eller om jag ska köra på med "vanlig" löpning fram till det är 20 veckor kvar och då börja följa programmet? Ja jag är nybörjare ;)
1969 • Sala
#4
1 december 2008 kl 21:17
Gilla
Programmet utgår ifrån att du inte har kommit igång, så du kan följa programmet från vecka 1. Lycka till! :-)
csaba
1973 • Malmö
#5
1 december 2008 kl 21:20
Gilla
Jag hadde nog sagt till dig som nybörjare, att spring så ofta och så långt och länge du kan. (det skadar inte om det är längre än Varvet).

Mitt första Göteborgsvarv i år sprang jag på 1:46 utan att jag ens visste vad en intervallträning var.

Även för intervallträning så är ju grunden att man måste ha volym först.
1967 • Solna
#6
1 december 2008 kl 21:20
Gilla
Då tar jag och följer det redan nu. För jag antar att risken är minimal att jag toppar formen för tidigt och därmed får se mig omsprungen av brosan när det blir allvar i maj ;)
1967 • Solna
#7
1 december 2008 kl 21:43
Gilla
casaba - ditt sätt att se på saken gör det väldigt mycket enklare för en sån som jag som har lite svårt att hålla koll på klockan och springa samtidigt. Jag tar helt enkelt och mal på i mörket så tar jag tag i eventuell intervallträning när det ljusnar igen. Funderar på att kasta in en anmälan till premiärmilen i mars mest för att ha ett delmål och för att känna på att tävla (något som är helt oprövat för mig) Antar att ett sånt delmål är bra, eller?

csaba
1973 • Malmö
#8
1 december 2008 kl 21:56
Gilla
Att springa andra kortare lopp är bara bra.
Jag sprang många lopp i somras ( se löpardagbok) och dom flesta (som inte hadde hög prioritet för mig) tog jag som att tuff snabbdistans träning och erfarenhet.

Det beror helt och hållet på vad du har för mål (ta dig runt eller en speciell tid). Jag tror att till en viss tid kan man bli snabbare bara på mängträning utan intervall.
Även vi på klubben har periodisering. Off säsong (vinter) är det mycket mäng och uppbygnaddsträning som gäller. När det närmar sig våren så bygger man på mer fart och intervall. (se Salkais Marathon och ½ marathon chema om periodisering).
1. Igångsättnings period
2. Grundperiod
3. Specialträningsperiod
4. Tävlingsuppladdning

Du behöver först och främst grundperioden (där man bygger volym).
Specialträningsperioden, bygger fart (intervaller och snabbdistans), men behövs fortfarande volym.
Tävlingsuppladningen är mest vilan.
1969 • Sala
#9
1 december 2008 kl 22:00
Gilla
Michael, du har helt rätt. Det är inte alls bråttom med intervallträningen, så du kan med all säkerhet börja med den först i mars om du vill. Men om du följer träningsprogrammet så börjar de nog lite tidigare, så gör som du känner! Men intervaller är roligt, vilket Csaba numera har insett :-) Det finns ingen risk att du blir övertränad om du börjar med dem när träningsprogrammet börjar med dem, om du bara låter bli att springa FÖR fort. Håll tillbaka.
1967 • Solna
#10
1 december 2008 kl 22:13
Gilla
Tack för tipsen. Jag är inte fullt så tävlingsinriktad så mitt mål är att komma runt halvmaran utan att komma helt sist i mål. Ser det här som ett expriment för att se vad kroppen klarar av i min ålder. Går det hyggligt i göteborg så får nästa större mål blir halvmaran i Stockholm. Hittills går det över förväntan tycker jag själv. Imorrn bär det av ut i mörkret igen. Vi ses i Göterborg.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.