Löpning Tävlingar & Motionslopp 16 inlägg 9314 visningar

Folk som inte tar hänsyn i motionslopp

1956 • Tygelsjö
#1
23 maj 2018 - 09:06
Gilla
Man blir ju rädd när folk inte bryr sig om avspärrningar under loppen. Särskilt när man skall fram med motorfordon. Har ni upplevt något liknande ? Har själv upplevt det under ett lopp i Malmö för många år sedan, där en buss till varje pris skulle fram i en rondell där löpare kom. Tyvärr så brydd sig föraren inte om anvisningarna ifrån ungdomarna ifrån arrangörsklubben som skulle stoppa trafiken. Så den bara körde in i rondellen o skapade kaos.
https://www.aftonbladet.se/tv/a/254120
1971 • Nykvarn
#2
23 maj 2018 kl 09:18
2 Gilla
Det måste ju i sådana fall bero på flera kommunikationsmissar. Anordnar man ett lopp som påverkar lokaltrafiken måste ju dialog föras mellan arrangör och de som kör lokaltrafik/bussar. Sedan måste företaget som kör lokaltrafiken informera alla sina chaufförer om trafikomläggningen/ändringen den dagen.

Det "roligaste" jag själv varit med om var i ett lokalt femkilometerslopp för fem år sedan. Loppet gick över en öppningsbar bro i Mälaren och kaptenen/lotsen på lastfartyget sket högaktningsfullt i att det pågick ett litet motionslopp utan begärde broöppning och passage. Vi var väl ett tjugotal l löpare som hann över bron innan öppningen medan resten snällt fick vänta på att fartyget skulle passera och bron öppnas och stängas :)
Irene
1968 • Åstorp
#3
23 maj 2018 kl 10:53
Gilla
Fast om det skett för flera år sedan är det väl inget större problem.
1979 • Göteborg
#4
23 maj 2018 kl 11:04
1 Gilla
Staffan ang broöppningar finns ju denna klassiker för cyklister.
https://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/QLm1W/cykelloppet-slutade-i-skandal-en-chock-for-allihopa

Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#5
23 maj 2018 kl 11:08
5 Gilla
Bild uppladdad av Annica Kaufeldt
Det var ganska nyligen jag höll på att bli torpederad av en kärring i en Audi (eller möjligen BMW) på en tävling inne i Stockholm. Hon ignorerade både avspärrningar, polismans tecken och det faktum att vi var väldigt många löpare på vägen och bara skulle fram till varje pris.

Under samma lopp berättade en funktionär att denne höll på att bli överkörd av ett blodtryck i en SUV som absolut måste fram, trots avspärrningarna. Det hjälpte inte att förklara att det bara var att följa de brandgula skyltarna, blodtrycket skulle fram "samma väg han alltid tagit".

När jag bodde i Stockholm fanns det några reglerade övergångsställen jag var extra vaksam på, eftersom bilisterna lika gärna kunde preja/torpedera oskyddade trafikanter (trots att vi hade grönt) som lämna företräde.

Nästan som om löpare och cyklister vore hinder, något för bilisterna att putta bort med fordonet eftersom vi är i vägen på deras väg. Men jag vet inte, det låter så cyniskt. Så kan det ju inte vara. Å andra sidan finns det ett behov av den här sortens plagg...
https://www.facebook.com/commerce/products/1547290312066628/
1965 • Eksjö
#6
23 maj 2018 kl 20:09
Gilla
Men det var värre för 18 år sedan:

https://www.youtube.com/watch?v=o6LahtrxVhg
1984 • Stockholm
#7
23 maj 2018 kl 21:16
6 Gilla
Bild uppladdad av Johan Kling
#5 "ett blodtryck i en SUV"? Haha, försöker du få folk att kissa på sig?
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#8
24 maj 2018 kl 12:09
Gilla
Erkänn, du vet exakt vilken sorts person som avses, de flesta av oss har antagligen haft närkontakt med såna :-)
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#9
24 maj 2018 kl 22:13
1 Gilla
Jag tyckte det var en oerhört träffande beskrivning!
1965 • Eksjö
#10
25 maj 2018 kl 07:21
4 Gilla
Blodtryck 140/90 ser man ju rätt ofta.

140 km/h på 90-väg alltså... ;-)
Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#11
25 maj 2018 kl 10:02
Gilla
*gapskratt* Klockrent!! :-)
2006 • Alingsås
#12
12 augusti 2021 kl 09:36 Redigerad 12 augusti 2021 kl 09:37
Gilla
Vad är ett Blodtryck om det gäller en medmänniska?

Man får tänka som andra sidan också. Skulle tro att många bilister skulle skriva i ett fordons-foum och ondgöra sig över alla dessa lopp och EPA som hindrar trafiken. Nu är det inte så att jag håller med dem men tanken inföll mig.

Annica Kaufeldt
1973 • Stockaryd
#13
12 augusti 2021 kl 10:02
3 Gilla
Det är fortfarande förarna som använder sitt fordon som murbräcka som skulle må bra av lite semester från sitt körkort, svär så mycket ni vill över Epa och lopp men preja inte folk av vägen. Kör inte på folk. Duscha inte cyklister med spolarvätska.

Det är inte ok.
Hobbylöparn
Östermalms IP
#14
12 augusti 2021 kl 11:11 Redigerad 12 augusti 2021 kl 11:15
2 Gilla
Man slutar aldrig förvånas.

Vi vandrade Kungsleden Abisko - Nikkaloukta i somras. När vi väntade på bussen till Kiruna station kom ett sällskap på två vuxna par med tillhörande barn. De passerade snyggt och prydligt samtliga hundratal väntande och ställde sig allra längst fram vid bussen. Helt ogenerat, verkade faktiskt ganska nöjda med sitt tilltag. När busschauffören kom ut stod en av deras män och barn typ 3 dm från chauffören och trampade.

Sen visade det sig att det var fel buss, vips var de först till nästa buss också.

Slutligen på tåget som alla såklart hann till med råge, stod jag i kö till resturangluckan. De två kvinnorna i stress-sällskapet hamnade tyvärr bakom mig. De hade otroligt svårt att acceptera ett vanligt svenskt kösystem, så den ena gjorde då en lov runt till andra sidan kön för att "starta en ny kö" från det hållet. Den Norrländska lugna tågvärden struntade i deras vidriga beteende, men när jag beställde två påvärmda rätter blev det såklart för mycket för dem. De skulle bara tränga sig emellan. Med en 08-kärring på varje sida fick jag se mig passerad till slut.

Och som de skulle beställa. Långdraget, detaljerat, frågade fram och tillbaks vilka saker som var bra eller inte. Som tur var avbröt tågvärlden dem mitt i en mening och serverade klart min beställning. Vilket nog upplevdes som ett gravt misslyckande för de två strebrarna.

Vad vill jag ha sagt med hela detta? Jo, det moderna samhället bygger på tävling, armbåga sig fram, störst går först osv. Finns inget utrymme för vänlighet, omtanke, hänsyn. Är bara att titta i trafiken. Är alltid några som vill ligga 3 meter bakom i motorvägsfart och hetsa.
1963 • Göteborg
#15
12 augusti 2021 kl 13:28
Gilla
Ett problem som har tillkommit de senaste 20 åren är hur en arrangör ska kunna informera motorfordonsförare och övriga trafikanter som påverkas av avstängningar. Tidigare kunde man annonsera i lokaltidningen och det räckte. Hur når man motorfordonsförare nu?

När jag var med och arrangerade ett stadslopp, så ville vi informera samtliga med kommunala parkeringstillstånd för gatuparkering i aktuellt område. Trots att kommunen hade månatliga nyhetsbrev via mejl till sina sa gatuparkeringstillståndskunder, sade de blankt nej att informera sina kunder om att under några timmar en viss dag, så gick inte att komma till och från med motorfordon från vissa gator. Kommunen hävdade att det var arrangörens uppdrag att informera, men att de själva inte ville hjälpa till. De tyckte också vi skulle märka upp parkeringsautomater trots att enligt deras egen statistik en stor majoritet betalar via appar och aldrig går fram till en automat med mynt.
1965 • Eksjö
#16
12 augusti 2021 kl 16:45
Gilla
Ni kan ju fråga bönder som måste mota koflockar över vägar (även mindre vägar) två gånger per dag hur de upplever att bilisters hänsyn har utvecklats över åren... :-(

Redan när jag var liten och vi var tvungna att göra detta i en delvis skymd kurva (pga hälften av betesmarkerna på andra sidan) så var det problem att få folk att sakta in även om man skickade ut en av oss barn hundra meter åt den svåra sidan för att stå och vifta med armarna och signalera att något höll på att hända på vägen längre fram.

Har för mig att farsan senare fick en påkörd en eftermiddag, men det var efter att jag flyttat hemifrån så jag var som tur var inte där då - eller oturligt nog kanske ifall det hade räckt för att förhindra olyckan.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.