Löpning Kom igång 5 inlägg 4492 visningar

Vill börja löpa

1974 • Stockholm
#1
1 november 2017 - 18:43
Gilla 
Hej!
Jag har nu äntligen slutat röka och ska börja springa. Men jag är lite orolig då jag rökt i ca 30 år och är orolig för hur kroppen/hjärtat reagerar.
Har aldrig sprungit förut men lyft lite skrot periodvis i några år.
Kanske ska ta sånt här me en läkare men yänkte fråga om nån av er har liknande erfarenhet eller nåt tips på hur man bör börja
Är 40+
Mvh
1969 • Lycksele
#2
1 november 2017 - 19:41
Gilla 
Februrari 2011 satt jag i samma sits så vi var nästan jämngamla då jag slutade röka, rökt i 20+ år och ordentligt tjock. Jag slutade röka men tog ett år ganska precis av ordentliga dagliga promenader och fick ned vikten sedan i mars 2012 började jag springa och utan att veta hur det skulle kännts utan att ha rökt så känns det inte som jag har några men av alla års rökning. Så varför inte prova det att vänja kroppen vid motion via promenader ett par månader och sedan gå över till löpning? Att jag sprungit på en del har nog också motverkat att få tillbaka röksuget då jag inte vela gjort något som försämrat löpninging.

Lycka till
1974 • Stockholm
#3
1 november 2017 - 19:50
Gilla 
Tack för ditt svar
Gör nog som du föreslår att man börjar me promenader.
Bara jag som är ivrig me att komma igång och springa :)
Men jag var lite orolig hur kroppen och hjärtat tar det.
Ska nog tilläga att jag har ett stilla sittande jobb
Ola Decker
1977 • Skurup
#4
2 november 2017 - 07:37
Gilla 
Det generella tipset är att ta det lugnt i början. Många börjar med gång för att sedan varva in löpningen i gången. Så kanske 5 min gång och 1 minut löpning i början. Sedan ökar man på löpningsdelen och minskar gångdelen tills det bara är löpning kvar.

Men tänk på att om man inte har sprungit på ett tag (eller aldrig) så är kroppen inte van vid belastningen och det tar tid (inte veckor utan månader eller tom år) att bygga upp kroppen. Så ta det lugnt med löpträningen i början för att hålla i längden.
1968 • Vellinge
#5
2 november 2017 - 08:32
Gilla 
Instämmer med ovan. Har varit/är i samma situation. Bra om du börjar med långa promenader som övergår till Power walk och när kroppen känner sig mogen så börjar du varva gång med löpning..
Har också ett stillasittande jobb och att komplettera med styrketräning hjälper till med att förebygga skador.
En annan viktig sak är skor. Ta professionell hjälp. Låt Runners store eller löplabbet filma ditt löpsteg så att du får rätt från början.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.