Löpning Kom igång 14 inlägg 8666 visningar

Vill du börja springa? Börja cykla!

Christoffer Stenbeck
1981 • Stockholm
#1
17 oktober 2011 - 13:51
Gilla
Ville bara ge ett litet tips som antagligen går emot vad alla här säger men som verklien har funkat för mig.

Altlid tyckt att det är kul att träna och sporta men då jag för ca 12år sen fick psoriasis och även senare psoriasis rit (som reumatism) blev det svårare och svårare för mig att träna. När jag var som störst vägde jag 112kg. Löpträning var uteslutet med dåliga vrister och framförallt ett taskigt vänster knä. Haltade titt som tätt och sprang man ifatt en buss eller liknande så kändes det direkt.

Förra sommaren så började jag cykla till jobbet. Trots att jag gått ner i vikt så fortsatte problemen med mina leder. Men jag märkte att med mitt knä och leder blev bättre och bättre. Försökte gå springa gå taktiken men tyckte det var trist och det började göra ont innan jag blivit varm i kläderna. Men när jag cykla så kändes dock ingenting! Var skitkul på ren svenska att kunna ge sig ut i 3-4timmar och verkligen ta musten ur sig utan att känna att nån värk hindra en. Nu blev min cykel stulen i somras och jag ville prova på löpningen igen då jag kände att mina ben blivit starkare.

Till min förvånign så håller det! Började lugnt med 2-3km pass i 6 tempo och sprang senast igår 4,2km i 5:47 tempo. Inga rekord tider men kroppen håller, man känner att man har mycket mer att ge och jäklar vad man vill ut och springa nu på lunchen.

Så cykling om man nu inte är van att röra på sig är ett bra sätt att börja plus att det är barnsligt kul att köra på leriga spår i skogen!

Kan även tilläga att sen jag började cykla och nu springa så haltar jag inte längre och har helt slutat med smärtstillande/anti inflamatoriska medeciner. Ett tips till er med liknande besvär eller undrar om man kan!
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#2
17 oktober 2011 kl 14:12
Gilla
Härligt att du mår bättre Christoffer! Fortsatt lycka till.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#3
17 oktober 2011 kl 14:29
Gilla
Jättekul att läsa om din resa, Christoffer, Grattis!

Jag kan bara instämma med dina erfarenheter, cykling är snällare mot kroppen än löpning, framförallt om vikten visar lite mycket. Att då använda cykling för att komma igång med träningen, etablera vanan på ett skonsamt sätt och kanske minska lite i vikt är jättebra.

Jag tycker även att cykling är ett utmärkt komplement till löpträning på generell basis.
Christoffer Stenbeck
1981 • Stockholm
#4
22 november 2011 kl 10:31
Gilla
Bara en liten update. Igår klapp jag milen på 57:05! och jag som skulle klara premiärmilen på under 60... Nya mål!
jakob gawlik
1974 • eslöv
#5
22 november 2011 kl 11:39
Gilla
Och omvänt, löpning gör susen för min cykling märker jag :)
1960 • Skåne
#6
22 november 2011 kl 11:51
Gilla
Kul Christoffer, tyckte det var intressant att du "har helt slutat med smärtstillande/anti inflamatoriska medeciner.". Var det efter egen ordination eller på läkares du åt dom?

Och bra jobbat i övrigt, kul att det går framåt. Men, själv vis av erfarenheten, det är lätt hänt att man gapar över för stort stycke periodvis när det går för bra - och så börjar man gå sönder bara för att man har det för roligt, ökar för mycket och för ofta både mängd och intensitet. Brukar komma som ett brev på posten. Bara njut.
1971 • vännäs
#7
22 november 2011 kl 18:03
Gilla
hej kristoffer. vill du få starkare vrister (gäller alla) så börja med balansövningar. Själv står fem min på vadera ben å försöker hitta balansen. Har försökt att blunda i mellanåt men det är stört omöjligt att göra mer än några sek. Men redan efter en vecka känner jag hur vristerna har blivigt mycket starkare, för att inte prata om skenbenet
Samuel H
1979 • Järfälla
#8
22 november 2011 kl 19:13
Gilla
Även mina erfarenheter säger att cykling är utmärkt i kombination med löpning. När jag började springa regelbundet 2007 hade jag en del problem med benhinnorna, men de problemen försvann när jag köpte en cykel och började cykla lite smått. Det krävdes inte mycket cykling alls för min del, för att stärka upp underbenen tillräckligt för att kunna springa utan smärta.

I höst började jag också köra ett ganska hårt spinningpass i veckan och det har gjort underverk för löpningen. Det är verkligen tydligt vilken skillnad det gör med extra benstyrka. Uppförsbackarna, långpassen (de få jag gjort på sistone) och intervallpassen är verkligen mycket trevligare nu.

Den enda nackdelen jag märkt är att jag numera ibland känner mig stel, instabil, nästan lite "orytmisk", på de lugna passen, så till viss del kanske löpsteget påverkas negativt.
1978 • Handen
#9
23 november 2011 kl 05:42
Gilla
Jag växlar löpning och mtb-cykling. Klockrent! Eftersom det inte riktigt är samma muskler som jobbar + att cyklingen är mer skonsam så kan jag köra lite tuffare på min löppass. Jag har inte upplevt någon skillnad för löpsteget.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#10
23 november 2011 kl 08:49
Gilla
Pga skada har jag upptäckt cykling. Kommer defenitivt att fortsätta med det i kombination med löpning när det blir säsong igen. Tänker mig att man kan lägga in ett extra pass utan att det blir lika slitigt för kroppen om man kombierar/varierar träningen. Har också planer på att för att nå upp i tiden för halvmara till en början kombinera långpass med både cykel och löpning. Är det ngn som provat det?
1973 • Göteborg
#11
23 november 2011 kl 12:15
Gilla
Kan inte säga annat än att jag håller med!
Precis så började jag själv förra hösten när jag bestämde mig för att ta tag i min vikt och min hälsa.
Cyklingen gjorde att kilona försvann ett efter ett och konditionen blev bättre. Började sedan småjogga, några lyktstolpar åt gången, sen tog det stopp...
Nu i vår började jogga mer och mer, fortsatte cykla en del också såklart men nu är det bara löpning.
Nackdelen med cykel, om man kör racer som jag gör, är att det blir besvärligt fram på hösten. Hala löv, pinnar, kvistar och annat skräp som ger punktering eller gör att man lätt kör omkull.

Men cyklingen i kombination med löpning har gett resultatet -18 kg och ett fantastiskt välbefinnande!

@Anna: Jag tror stenhårt på att cykling är bra som uppladdning inför halvmara! Ska springa Gbg-varvet nästa år och kommer då att se till att ha några långpass på cykeln med mig i bagaget just för att vänja kroppen vid att hålla på länge!
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#12
23 november 2011 kl 12:23
Gilla
Jag har märkt skillnad i löpsteget också. Ökad kadens, bättre aktivering av baksida lår och bättre knälyft från racerpassen och bättre tryck i backarna efter mtb-passen :)
Johan Larsson
1972 • Halmstad
#13
23 november 2011 kl 20:40
Gilla
Jag instämmer Tor, jag tror också att man kan använda det som "aerob utfyllnad" pga betydligt skonsammare för kroppen om man inte tål så mycket löpning. Det är ett härligt komplement till löpning. Enda nackdelen jag kan se är att det blir så dyrt. Det blir många träningsprylar man vill ha;-)
Christoffer Stenbeck
1981 • Stockholm
#14
25 november 2011 kl 13:23
Gilla
Badgear: Det var på doktorns ordination som jag tog/tar olika medeciner.

Inga problem med svaga vrister, dock så är kroppen nog fortfarande ovan att springa! men det går långsamt ått rätt håll och är riktigt kul. Funderar nu på som sagt om man skall våga sig på en Halvmara.

Btw, favorit backen just nu som man börjar löpningen hem med är över skansbron sen upp för hammarby alle hela vägen förbi globen. Lagom lutning och skönt tryck!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.