Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 7806 visningar

Ont under knölen och i nederdel ben

1972 • Sjöbo
#1
5 augusti 2017 - 10:49
Gilla
Under många år har jag haft en känslig punkt, precis under fotknölen, sannolikt en konsekvens av en svår stukning för 30 år sedan. Har inte direkt ont när jag springer men kan bli väldigt öm, framför vid beröring efter längre löppass.

Nu när jag försökt öka graden av mängd och längd på passen har jag inte bara fått ont under knölen utan nu har jag även fått ont i nederdelen av yttersidan på benet. Även det framför allt efter löpning. Vid ett par tillfällen den här veckan har jag när jag vaknat på morgonen haft rejält ont, inte malande smärta utan i vissa positioner, tex när man drar upp tårna mot underbenet (vilket är position precis innan man lyfter foten vid vanlig gång).

Det känns lite som att foten inte riktigt sitter fast på själv benet utan som att övergången mellan ben och fot är väldigt instabil.

Någon som har egen erfarenhet eller förslag på diagnos?
Västerås
#2
5 augusti 2017 kl 12:03
Gilla
Låter definitivt som peroneus brevis eller peroneus longus, jag gissar på det förstnämnda. När fotbollsspelare stukar fötterna brukar det vara just dessa muskler som måste rehabiliteras. I länken nedan kan du kika på lite övningar som kan stärka upp musklerna som är involverade.
http://traningslara.se/fotledsskador-del-ii-ett-traningsprogram/

Sen finns det massa annat man kan göra, övningar med balansplatta, springa väldigt korta sträckor helt barfota på gräs (typ fram och tillbaka på en fotbollsplan), etc...
1972 • Sjöbo
#3
5 augusti 2017 kl 13:27
Gilla
Strålande Daniel, tack för din kommentar och länk. Ska köra lite rehabövningar. Skall tillägga att jag alltid haft svårt att göra "raka" tåhävningar på den "stukade foten", den viker sig gärna lite inåt så tåhävningen blir lite sned.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
5 augusti 2017 kl 14:17 Redigerad 5 augusti 2017 kl 14:21
Gilla
#1

Jag råkar själv sedan 1 dryg månad ha komplexa löprelaterade skador, varav ett symtom trots att vila hade inletts medförde oerhörd smärta i högra underbenet på snett utsidan precis ovan yttre fotknölen ibland vid belastning och som allra värst på morgonen efter uppstigning så att smärtan blev fruktansvärt intensiv om jag stod still och var därför akut tvungen att lägga mig på golvet några ggr ! Sedan blev det lite bättre i vila.

Min smärta i underbenet försvann närmast mirakulöst när jag lånade min frus mjuka vristskydd för en vecka sedan . https://www.apoteket.se/produkt/futuro-fotledsstod-1-st-204146/

Innan trodde jag och läkare att det möjligen kunde vara en neurogen smärta orsakad av nervrotpåverkan i ländryggen/korsryggen eftersom jag t ex haft många ryggskott och diverse avvikelser i ländryggen.

Min slutsats är nu att mitt smärtproblem på ungefär samma ställe som ditt är just som #2 påpekade relaterat till peroneus (kallas även istället fibularis) brevis och/eller peroneus longus och dess senor som löper under fotknölen blev extremt irriterade där pga olika anatomiska andra avvikelser och skador dvs dels en allvarligt mkt dåligt rehabad skada vid inre fotknölen 2009 och dels akut för en månad sedan "droppfot" OCH dessutom ungefär samtidigt akut uppkommen gluteus-medius-fäste-skada i höften .

Denna länk beskriver sannolikt bl a en sådan senskada vid yttre fotknölen.
http://www.massagetherapy.com/articles/index.php/article_id/1974/Fibularis-Muscle-And-Tendon-Injuries

Min gamla skada vid innerknölen har medfört att åtminstone någon gång vadbenet har varit förskjutet, och troligen sedan 2009 är alltid fotledsträckaren tibialis posterior uppenbart funktionsoduglig så att t ex tåhävningar på höger ben går sämre.
Mekaniken är usel nu i min högra fot

Jag kan nu jogga några kilometer helt smärtfritt utan Voltaren etc på gräsytor eller mjuka terrängspår, men i mitt fall är det nu droppfot-symtomet som begränsar mest eftersom det med det problemet inte går att springa koordinerat på asfalt. Jag fick f ö droppfot även ett halvår efter inre-fotknölsskadan 2009 men då klingade det av rätt bra rätt fort.
I mitt fall är lärdomen att man inte bör negligera god rehab vid t ex odiagnostiserade fotledskador även om jag ansåg mig för dålig 2009 för att bry mig så mycket men nu har jag 8 år senare skrivit en "egenremiss" till Aleris/Elisabethsjukhuset för MR eller datortomografi av fotleden :-) https://www.aleris.se/Documents/Specialistv%C3%A5rd/Elisabethsjukhuset/Egenremiss_Aleris%20Elisabethsjukhuset.pdf



1972 • Sjöbo
#5
5 augusti 2017 kl 14:26
Gilla
Tack Bo, känns som om din historia påminner om hur mitt problem varit/är (och kan bli om jag inte rehabar ordentligt).

Stort tack för era svar.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.