Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 5772 visningar

Hopparknä - någon som kan muntra upp mig?

Karin E
1975 • Sjuntorp
#1
5 mars 2017 - 16:22
Gilla 
Jag har haft ont i knät i två veckor. Rejält ont de sista fem-sex dagarna. Värst är det att sitta stilla med böjt ben, så att jobba har varit en plåga den här veckan. Det började dock i samband med ett längre löppass.
Sjukgymnasten som jag besökte i fredags ställde diagnosen hopparknä och jag ska tillbaka i morgon för en första stötvågsbehandling och genomgång av övningar. Efter diagnosen har jag läst massa trådar om hopparknä på olika forum och det var ju inte så upplyftande. Många verkar ha haft besvär i många månader, ibland år till och med. Jag som redan är less på den här smärtan ...
Nu undrar jag om någon kan dela med sig av lite mer positiva erfarenheter? Sjukgymnasten sa att det kan bli betydligt bättre bara på några veckor. Någon som upplevt det?
Jag skulle egentligen ha sprungit Warszawa halvmaraton om tre veckor, men det har jag insett att jag inte kommer kunna/våga göra. Men Göteborgsvarvet som jag också är anmäld till, kan det finnas någon chans att knät är tillräckligt bra tills dess? Känner att jag behöver nåt mål att se fram emot för att hålla uppe konditionsträningen (med annat än löpning då) och för att inte slarva med styrkeövningarna.
1973 • Åkersberga
#2
5 mars 2017 - 23:09
Gilla 
Det är tråkigt med skador men kör man rehab och alternativträning under tiden är inget förlorat och man är tillbaka starkare.
1967 • www.sapiens.se
#3
6 mars 2017 - 08:14
1 Gilla 
Chans att det är bra? Ja. Men jag skulle inte planera för det. I stället skulle jag planera för att genomföra bästa möjliga rehab. Det är något du kan kontrollera och själv styra över.

Det brukar vara en mer framgångsrik metod än att kanske se mål rinna ut i sanden. Stryk alla lopp ur tankarna och fokusera på det du ska göra. Går det bra så blir lopp en bonus!
Karin E
1975 • Sjuntorp
#4
6 mars 2017 - 13:26
Gilla 
Tack till er båda! Låter som ett klokt fokus. Jag får se till att bli världsbäst på rehab i stället :) Jag var även på ett spinningpass igår kväll, och det kändes helt okej för knät, så jag får väl även satsa på att bli en fena på spinning. Där finns förbättringspotential!
1978 • Luleå
#5
6 mars 2017 - 14:17
Gilla 
Jag fick hopparknä i samband med träning inför STHLM Marathon 2013. Från dag ett körde jag rehab varje jäkla dag. 4 månader senare sprang jag Marathon.

Nyckeln för mig var balansplatta med varsin hantel i händerna och så... vad hette det.. excentriska benböj.
Karin E
1975 • Sjuntorp
#6
6 mars 2017 - 16:20
Gilla 
Henrik: Och du fick inte tillbaka problemen, eller? Minns du hur länge du dröjde med att börja löpträna? För jag gisssar att du inte gick från noll km direkt till ett helt maraton?
Och jodå, excentriska benböj och balansplatta finns med bland övningarna jag fick idag. Jag tänker att jag ska träna båda benen lika mycket, även om jag just nu inte känner nåt i det andra knät. Vore ju tråkigt att bli bra i det första bara för att råka ut för samma sak i det andra.
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
6 mars 2017 - 23:45
Gilla 
Några ljuspunkter:
1. Det går nästan alltid att träna bort hopparknä. Men det kan ta lång tid och kräver disciplin och uthållighet.
2. Om du inte sprungit mycket med smärtan går det betydligt fortare än om du envisats med att löpträna trots smärtan.
3. Man kan komma att gilla alternativträningen! Cykling t ex.
4. Om skadan inte är så svår (eller när man är på god väg att bli av med den) kan man eventuellt springa med rätt skoval och avsiktlig hällandning, det gjorde jag med quadricepstendinos (skada i samma sena men ovanför knät). Höll dock på med rehab parallellt i kanske ett år.
5. Man blir ofta stark av rehabträningen!
1978 • Luleå
#8
7 mars 2017 - 14:47
Gilla 
Karin E & Oldboy

Går säkert att kolla i min träningsdagbok. SJÄLVKLART kör du båda benen! :)

Trots att jag sprang cirka 30 mil på fyra månader, som jag minns det, så gjorde jag 3.39 på maran och var fräsch nästan hela vägen. Tror det kan ha mycket att göra med styrkan jag fick i benen av det där. Detta insåg jag förra veckan och ska försöka implementera det igen.
Karin E
1975 • Sjuntorp
#9
9 mars 2017 - 14:07
1 Gilla 
Tack Oldboy, för ditt svar!
Det ger hopp för framtiden. Och i det här fallet var jag duktig och testade bara löpning lite försiktigt en enda gång efter att jag fått ont. Med tanke på vilken träningsvärk jag har fått av mina rehabövningar är det nog precis den typen av träning jag behöver.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.