Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 4171 visningar

Hopparknä - skydd och backar

1978 • Stockholm
#1
20 juli 2018 - 18:13
Gilla 
Jag fick en svag känning av hopparknä i slutet av juni. Vill inte riskera något så jag gjorde ett uppehåll från löpträning i två veckor. Joggar nu en gång i veckan (mot tidigare tre). Gör lite rehab och försöker stärka lårmuskulaturen.

Två frågor. 1) Är det någon som har positiva (eller negativa) erfarenheter av att använda knäskydd vid lindrigare hopparknä? Är det någon som kan rekommendera ett skydd som avlastar vid hopparknä? 2) jag läste någonstans att man bör undvika löpning i nedförsbacke. Läste på något annat ställe att löpning i uppförsbacke kan vara bra efter hopparknä då det belastar senan mindre samt stärker lårmuskeln fram att springa i uppförsbacke. Är det någon som vet om det ligger någon sanning i att uppförsbacke är bra vid/efter hopparknä?
John Wassberg
1973 • Västerås
#2
23 juli 2018 - 13:51
Gilla 
Hej! Jag tror att jag har vad som kallas hopparknä. Nedförsbackar är total katastrof för mina knän, och jag springer aldrig i kuperad terräng längre. Skydd gör ingen större skillnad, mer än att det känns lite skönare och stabilare. Men det sitter nog mer i huvudet än i knät. Vidare tycker jag att löpning i uppförsbacke också är jobbigt för knäna, men inte alls som nedför. Måste jag ta mig nedåt någonstans så springer jag antingen på skrå så att det inte bli lika brant (börjar exempelvis långt åt höger och sneddar över banan till vänster sida, x antal gånger sicksack beroende på sluttningens längd), eller så går jag helt sonika. Men är man trött i knäna så gör det ont även att gå nedför.
1969 • Falkenberg
#3
24 juli 2018 - 11:28
Gilla 
Fick hopparknä i slutet av 2015 och hade stora problem under hela 2016. Gick hos sjukgymnast och började med rehab (mycket benpress, knäböj med skivstång och utfallssteg) men det som gjorde att jag kunde börja springa igen var schlatterband som gjorde en stor skillnad för mig. Att springa i nedförsbacke gjorde fruktansvärt ont så det märker du nog själv om du klarar eller inte.
1981 • Västerås
#4
25 juli 2018 - 09:25
Gilla 
Kan lätt rekommendera den här, och besök hos sjukgymnast som har intresse i idrottsskador. http://www.stegkliniken.se/store/p/kn%C3%A4-292925/genupoint-812828
1978 • Stockholm
#5
25 juli 2018 - 10:46
Gilla 
Tack

Köpte precis den typen igår. Har inte sprungit med det ännu.

Jag joggade förra vecka med i stort sett inga känningar alls. Kommer testa skyddet och om det inte irriterar eller är ivägen kommer jag använda det framöver.

Hur hårt spänner ni bandet? Riktigt tajt eller ska man kunna vrida på bandet när det sitter på.

Belastas knät mindre i uppförsbacke?Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.