Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 4400 visningar

Återhämtning

1976 • Stockholm
#1
23 september 2016 - 13:56
Gilla
Jag har börjat få ont på insidan där foten möter hälen, på insidan, lite snett nedanför där ankeln sitter. Det kommer inte förrän efter sådär 13-14km. Tror jag har haft för lite återhämtning mellan pass men vet någon vad det kan vara? Jag har stannat och gått en stund när jag har börjat fått känningar, sen har jag kunnat fortsätta och springa några km till utan att ha ont. Har inge ont i vila, men lite öm kanske. Vad kan jag göra förebyggande för att motverka det här.
1973 • Åkersberga
#2
23 september 2016 kl 15:28
Gilla
Jag tycker tåhävningar bl.a. är bra för att hålla bra skick i de stabiliserande musklerna i underbenet och att vristen får jobba i hela dess slaglängd lite emellanåt. Har märkt att bara något för fort tempo som pågår en längre distans verkligen tröttar ut muskulaturen och kan leda till småkänningar efteråt.
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#3
23 september 2016 kl 15:32
Gilla
Jag fick en skum skada där för 6-7 år sedan, efter att ha haft plantar fasciitis som kanske inte var helt bra rehabad året innan.
Det kändes sedan akut som ett "knak" just på insidan under inre fotkölen efter ca 6 km i ett lopp efter att ha haft känningar en tid, och jag fick bryta och gå till målet.
Jag orkade aldrig skaffa mig en expertdiagnos men det tog flera månader innan det blev någorlunda bra för någon mjukdel (sena eller ligament e d ?) måste ha blivit skadad ordentligt där, och fortfarande har jag svårare att gör tåvhävningar med den foten och löpekonomin har antagligen blivit ännu sämre av detta.
Balansbräda hade säkert varit bra, åtminstone borde min skada ha rehabats bättre med träning på sådan, men jag var slö och tog bara lite Voltarénkurer och prövade tåhävningar. Med tank på min redan då sedan flera år allt sämre min resultatnivå tyckte jag det inte var SÅ viktigt.
Så denna typ av problem bör man nog vara försiktig med och få diagnostiserad innan det riskerar att bli värre.
Tilläggas kan att jag överpronerar mer eller mindre på båda fötterna och har låg fotvalv.
Emma Rengbo
1980 • Åkarp
#4
24 september 2016 kl 08:35
Gilla
Drabbades i somras i samband med ett pass på bana, och 2 veckor med lite högre mängd = överbelastning. Fick rådet att rulla foten på en golfboll. Löpvilade också i 1,5 vecka, började sedan springa med vissa känningar, men ej smärta. Undvikit banpass, kört något på sistone o lite mer dämpade skor än vid "skadetillfället".
1976 • Stockholm
#5
24 september 2016 kl 14:52
Gilla
Läst inlägg från en tjej som skriver att hon springer runt 14k varje dag och inte tycker att återhämtning inte är något problem. Hur går det till?
1973 • Åkersberga
#6
24 september 2016 kl 15:33
Gilla
För mig är det definitivt farten som dödar. Blir mindre sliten av 2-2.5mil i 6:30 tempo än 1mil i 5min tempo.
Man kan vänja kroppen att springa en mara om dagen om man håller tillräcklig låg fart, helst delar upp det i två pass och kör största delen på mjukt underlag.
Den svåraste utmaningen tycker jag ändå ligger i huvet som inte har tålamod för typ fem timmars löpning.
1976 • Stockholm
#7
24 september 2016 kl 20:10
Gilla
jag upplever att extra tyngd i form av ryggsäck sliter ganska mycket mer, även om det bara handlar om ett par extra kilo.
1967 • Torslanda
#8
25 september 2016 kl 02:14
Gilla
Sprang i ett par år med vattenrygga med 3 l vätska och nu med transportsäck till jobbet. Absolut sliter det mer men precis som amir säger så får man anpassa farten då. Man vänjer sig rätt fort vid belastningen men fötter och knän tar mer stryk ändå. Jag kör ca 200 tåhäv per fot per dag medan jag jobbar och det har hjälpt mina fötter. Sedan är det lika bra att köra mer styrka i bål, höfter etc. Det är ofta en fråga om tid innan det blir nästa område annars. Trail eller skog är annars suveränt för att stärka fötter och underkropp. Dessutom mycket roligare än asfalt. Ptehab är bättre än rehab! Undvik stt öka både distans och fart samtidigt, alla mina skador har kommit när jag dummat mig. Bygg distans och grund först så håller kroppen för fart sedan. Fart sliter mycket men du får mycket fart på köpet om du bygger en bra grund. På grund av värmen i Kina orkade jag oftast inte träna fart så det blev naturligt mycket lågpulsträning. Det ledde till ett jag kunde gå upp från mara till ultra utan några kroppsproblem. Våga ta det lungt i början och ha tålamod, det lönar sig i längden, en snabb vecka kan lätt bli månader av icketräning pga skada. Nu är det bara 7 timmar kvar till starten av Berlin marathon och jag känner av bristen av långpass rejält. Form är en färskvara, träna för att undvika ofrivillga avbrott och du kommer utvecklas snabbare:-)
1976 • Stockholm
#9
25 september 2016 kl 16:37
Gilla
Jag tycker att belastning på lår och vader känns mest. Efter att jag sprungit två distanspass med en dags vila mellan har jag ingen träningsverk men en molande smärta iframsida lår som kommer och går som i pulser. Efter första passet kände jag ingfnting.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.