Löpning Skador & Rehab 13 inlägg 27740 visningar

Ont skinka ner i baksida lår

1982 • Bjärnum
#1
8 maj 2016 - 20:30
Gilla 
Hej.

Jag har fått smärta från skinkorna ner i baksida lår och detta främst vid sittande. Jag känner ingenting under löpning eller när jag går, men nu under helgen har jag kört runt 100 mil t&r till Stockholm och under bilfärd är det nästan outhärdligt. Jag har försökt hitta punkten med både foamrolling och med tennisboll. Tennisboll hjälper bäst.
Som sagt känner jag inte direkt någonting under löpning så förhoppningsvis ska det inte störa mer än bilfärden till och från Göteborg om 2 veckor.
Någon som har haft samma problem som kan ge något bra tips?
Irene
1968 • Åstorp
#2
8 maj 2016 - 20:49
Gilla 
När man sitter så länge kan man irritera slemsäcken vid sittknölen. När dessa komprimeras gör det ont.
Östermalms IP
#3
8 maj 2016 - 20:55
Gilla 
Försiktigt så du inte fått bristning baksida lår. Just att det gör ont när du sitter är tyvärr ett typiskt symptom. Försök boka tid hos kunnig idrottsnaprapat. Rehab på fullt utvecklad bristning i hamstrings kan vara ganska lång har jag hört. Således att fortsätta springa och hoppas det försvinner kan bli dyrköpt.
1987 • Halmstad
#4
8 maj 2016 - 21:41
Gilla 
Jag fick jätteont när jag satte mig i bilen efter ett halvmaraton för två år sedan. Det gjorde inte superont sen när jag sprang, men just bilåkning var fruktansvärt. Hade ont i 15 månader innan jag röntgades, då hade jag två stressfrakturer i bäckenet, ett ödem och partiell avulsion av hamstring på fästet på sittbensknölen. (Det måste varit hamstring som gjorde ont vid bilåkning.) Kräv en röntgen! Och inte en skiktröntgen bara utan en MR. Lycka till!
1952 • Varberg
#5
9 maj 2016 - 13:00
Gilla 
@Tobbe Det du beskriver är ett klassiskt piriformissyndrom. Både smärtlokalisationen och problemet vid bilkörning är typiska. Tidiga åtgärder så bör du bli helt bra. Stretch av piriformis och allmän höftstyrka/rörlighet.
1982 • Bjärnum
#6
9 maj 2016 - 16:28
Gilla 
Tack för era snabba svar, tyvärr inte mycket som lät speciellt positivt. Men hur dumt är det att springa under tiden.? Eller Göteborgsvarvet är bara att glömma?
1952 • Varberg
#7
10 maj 2016 - 08:55 Redigerad 10 maj 2016 - 09:10
Gilla 
Piriformissyndrom i tidigt skede är betydligt mer positivt än många andra alternativ. Det går att eliminera helt med bra rehabträning. Jag tycker du ska testa stretchövningar för piriformis. Du känner antagligen ganska tydligt om det är där problemet sitter. Sedan är löpning på kort sikt underordnat - det viktigaste är att bli frisk inom rimlig tid som jag ser det. Fortsätter man att belasta en skada för länge förlänger man också skadeförloppet.
Richard Nilsson
1959 • Göteborg
#8
10 maj 2016 - 13:49
1 Gilla 
Jag har själv piriformissyndrom just nu och dina symptom är som Tage säger typiska. Jag tänker springa varvet ändå. De två största anledningarna till att jag väljer att springa är att inget riskerar att gå sönder, samt att jag haft relativt lätt att bli av med problemen tidigare gånger. Men sådant är individuellt, så var och en är tvungen att göra sin personliga riskanalys.
1982 • Bjärnum
#9
10 maj 2016 - 19:19
Gilla 
Jag har kört på med stretch, tennisboll och foamrolling och tycker inte det kändes lika illa idag, förvisso inte så lång körsträcka bara runt 7 mil. Men till helgen ska jag till Stockholm igen så får väl se hur det går och avvakta in i det sista om det blir GBG eller inte.
Tack för era inputs.
1958 • Borlänge
#10
11 maj 2016 - 06:59
Gilla 
Har du kollat rörligheten i baksidan av kroppen, kan du t.ex sitta på huk? Om rörligheten är begränsad är det lätt att få problem i vader, hamstrings, sätet och ryggen då hela kedjan är en enhet. Komplettera din löpning med styrka och rörlighet för bättre funktion.
1987 • Strömsund
#11
11 maj 2016 - 08:36
Gilla 
Vore nog bra att kolla upp baksidorna så det inte är någon form av bristning i hamstring, fästet sitter i sätet på sittbensknölen och sedan har hamstring flera olika delar som fäster in på knäets baksida precis under knäet. Startar smärtan från sittbensknölen och sedan går neråt efter hamstring är risken stor det är något med denna muskel som är påverkat.
1952 • Varberg
#12
11 maj 2016 - 09:31
Gilla 
@Tobbe: Det gäller att hitta piriformis EXAKT. Finns en del man kan göra själv, men allra bäst tycker jag är att man har en medhjälpare. Halvligg på rygg och låt medhjälparen dra dit raka ben emot sig genom att ta spjärn mot din sida (adduktion). I det läget kan man förstärka stretchen genom att assistenten inåtroterar benet. Det gäller att du håller ned motsatt rumpa på golvet så det blir ett ordentligt drag. Rörelsen för att hitta piriformis är alltså adduktion och inåtrotation.
1982 • Bjärnum
#13
11 maj 2016 - 20:58
Gilla 
Jag har inga som helst problem med att sitta på huk eller liknande. Det är endast när jag sitter så att hela baksidan på låren ligger emot underlaget som i ett bilsäte eller om man sitter i soffan som man ska så att säga. Smärtan uppträder efter ca 20 minuter.
Jag kände även idag på jobbet när jag stod upp och lutade mig framåt att det ömmade bak mitt på låret men det var mest som lite träningsvärk.
I bilen har jag även märkt att om jag vinklar vänsterfoten inåt istället för att vinkla den utåt där den brukar vara så minskar smärtan vid skinka och lår.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.