4 december 2015 kl 16:19
Redigerad 4 december 2015 kl 16:24
Hej.
För mej var omställningen enkel och smärtfri men det beror nog mer på att jag hade en omställning från att inte kunna springa överhuvudtaget till att numera ha Lidingöloppet som årshöjdpunkt.
Historien i korthet är att jag i min ungdom var väldigt aktiv idrottslig med allt från orientering till rally.
Jag tror jag har varit aktiv i de flesta idrotter med blandade resultat men med en 3:e plats i en deltävling i junior SM som största merit.
Fotbollen tog dock kål på min fysiska idrottskarriär med trasig rygg, knä och ledband i foten, det enda jag fysiskt kunde fortsätta med var Tennis.
Jag provade att få hjälp av allt från vanliga läkare till naprapater och kotknackare men inget hjälpte.
Efter ca. 30 år tog min bror, som var väldigt duktig att springa, mej med på en föreläsning 2012 med Jonas Colting som föreslog att jag skulle prova barfotaskor och jag tänkte att om jag provat allt annat kan jag väl ge det med en chans.
Hösten 2012 började jag sakta springa i FiveFingers, jag kunde i början springa ca. 400meter och sedan gå hundra och sedan springa 400 hundra.
Det var starten, sedan fick jag sakta bygga på det och 2013 sprang jag Lidingöloppet i VFF vilket jag sedan dess haft som varje års höjdpunkt.
Jag springer väl inte så fort numera men jag försöker hålla mej under 3 timmar på Lidingöloppet och har hittills klarat det varje år.
Nu är väl detta, som jag brukar säga till de som frågar, inte allt och allas räddning på rygg och knäproblem men för mej "fixade" VFF på mindre än ett år vad varken läkare eller kotknackare kunnat ordna på 30 år.
Jag spring mest i skogen och på skogsstig eller motionsspår och försöker undvika asfalt även om jag t.ex. springer ca. 5km till ett motionsspår här i Örebro och sedan tar 10 km på motionsspåret och sedan 5km asfalt på vägen hem så jag undviker inte asfalt helt.
Några av de fördelar jag upplever är att man får mycket bättre balans i skogen då man har en "närmare" markkontakt där fötterna och tårna kan kompensera ojämnheter i marken.
Jag som har dåliga ledband har även en fördel av den låga tyngdpunkten vilket gör att man inte så lätt vrickar sej. foten vrider inte över så lätt, vet inte hur jag ska förklara men den som förstår vad jag menar gör det :-)
Ett "lättare" steg och lite andra grejer finns väl med på "fördelslistan" men visst finns nackdelar med om man är ute efter tidsresultat då man t.ex. missar den "studseffekt" som finns inbyggd i många skor idag.
Vad som är utmärkande är väl att det gäller på vadmusklerna betydligt mer än med vanliga skor så det bör man vara uppmärksam på och känna till att det blir en längre uppbyggnadsträng av vaderna och se till att inte överanstränga dom.
En annan sak som kan verka konstig men som vart lite logiskt när jag väl fick fundera en stund, det är att jag hela tiden har kunnat spela Tennis men när jag väl funderat en stund på det så slog det mej, vad säger var enda tennistränare? Jo, deras mantra är ju "mjuk i knäna" vilket är exakt vad som händer med VFF, man landar inte med rakt ben utan med böjd ben vilket ger samma dämpning som man eftersträvar i Tennis, låt vara av annan anledning men ändock med samma resultat.
Sammanfattningsvis så har det för mej betytt att jag fått livet tillbaka och njuter för fulla muggar av att kunna vara ute i naturen så som jag vill igen.
Dina frågor:
1; Övergången gick för mej smärtfritt och bra
2; Gick sakta fram och ökade på från 2x400 meter till 3mil under 1 års tid.
4; Kroppen kändes i huvudsak bra, dock lite känningar i vaderna i början
5; Lite träningsvärk i vaderna i början
6; Tja:-) för mej var det en euforisk upplevelse att äntligen kunna springa igen
7; Jag springer nästan uteslutande i VFF, även på vintern, men om det är väldigt isigt kör jag någon gång ibland med dubbade Sarva Dévil. Tror det är en orienteringssko egentligen.
Jag använder minimalistiska skor även till vardags numera.
Nu var det ju inte så kort som var meningen men det var ändå en form av sammanfattning så har du några andra frågor eller funderingar så får du gärna höra av dej.
MVH