Löpning Tävlingar & Motionslopp 51 inlägg 21102 visningar

Väldigt många väljer fel startgrupp (statistik från midnatsloppet gbg)

Per Arneng
1978 • Mölndal
#1
2 september 2015 - 02:07
Gilla
Bild uppladdad av Per Arneng
Sprang midnattsloppet i Götelaborg och hamnade i grupp 2B på grund av sen anmälan. Gruppen hade mellan 45 o 50 i estimerad tid och gruppen framför samma fast den startade 5 minter före. Jag sprang aningen fortare än gruppgränserna men väldigt snabbt kom jag ifatt gruppen framför även fast dom hade 5 minuter försprång och sen blev det slalom ända in i mål. Det kändes som nått var fel så jag tog fram lite statistik för att se hur dåliga folk är på att välja rätt startgrupp. Se bifogad bild.

< < < 1 2 3 > > >
1975 • LUND
#2
2 september 2015 kl 05:06
Gilla
Verkar ju ganska naturligt om man väljer en startgrupp för en tid ett par minuter under sitt pers och sedan har varierad dagsform.

Jag har sprungit på 51 och siktar på 49 och föredrar alltså 2A
Både med officiella och verkliga siffror, för att ha en vettig chans att få en bra rygg. Få skulle nog medvetet sikta 5 minuter över sin kapacitet...
Leonard Sandin
1970 • Farsta
#3
2 september 2015 kl 06:45
Gilla
sprang Midnattsloppet i Stockholm för första gången. Från startgrupp 2D sub 50 - folk började gå efter 3 km och så trångt att det var nästintill omöjligt att komma förbi. Tråkigaste lopp jag sprungit.
1984 • Stockholm
#4
2 september 2015 kl 08:26
Gilla
Många vill starta i samma grupp som sina vänner vilket jag tycker är förståeligt på den här typen av lopp, särskilt när det är så många grupper vilket ger lång tid mellan starterna. I de bakre grupperna springer många mkt fortare än sin grupp pga att de tidiga grupperna blir fulla först. Jag startade tex i 3e i sthlm i år fast jag ville ha 1C och då anmälde jag mig ändå en månad innan. Vid 3km var det en vägg men det var kul ändå.
1980 • Staffanstorp
#5
2 september 2015 kl 08:34
Gilla
Jag tackar trådstartaren för gott underlag; har själv haft samma farhåga inför lördagens midnattslopp där jag p.g.a. sen anmälan hamnar i startled 2 men siktar på sub40, lär bli svårt =/

Håller inte med Patrik om att det är naturligt, genomsnittstiderna hamnar endast i vissa delar i det övre spektrat av "rätt" intervall och i de flesta fall långt över och därmed i nästa startled. Att mer än hälften av alla deltagare siktat på pers och sen råkat pricka fel dagsform köper jag inte riktigt.

Exemplet med 2A-B blir mycket talande för detta, närmare 2000 löpare som seedat sig själva som 45-50-löpare men över hälften har dragit över 50. Jag vågar påstå att 45-50-löparen är en hyfsat van motionär som ganska regelbundet löper. De flesta bör således ha bättre koll än att varannan bommar den övre uppskattade gränsen.
Hans Westerback
1958 • LIDINGÖ
#6
2 september 2015 kl 09:04
7 Gilla
Tror ML skulle tjäna på att göra som Tunnelloppet gjorde, alla placeras in i startgrupp vartefter man anmäler sig. Då blir det en stor blandning av olika fart i varje startgrupp, och startfältet sprids ut snabbt och naturligt. I stället för att som nu dom flesta som starta samtidigt håller likartad tempo, och skapar en köttmur.
Väldigt många som sprang TL reagerade på att aldrig blev nån trängsel, trors stort deltagarantal.
1984 • Stockholm
#7
2 september 2015 kl 09:20
2 Gilla
Håller med #6, det var nästan chockerande hur bra det fungerade på tunnel run. Då skulle alla kunna starta samtidigt som vänner och familj också (om man bara anmäler samtidigt) så slipper en del komma 2 timmar sent till efterfesten.
Per Arneng
1978 • Mölndal
#8
2 september 2015 kl 09:45
1 Gilla
Jag tror det finns många anledningar till att man väljer en snabbare grupp och dom flesta är av egoism men även att man inte har koll på sin kapacitet. Problemet är att när så många gör det så tappar ju startgrupperna sin funktion dvs att få så bra flöde för så många som möjligt. Skulle kanske finnas fler speedade grupper där man måste ladda upp en gps baserad fil alt skicka en länk till någon sida där gps baserad löpning finns tex som strava eller garmin connect mfl. Man kan fortfarande fuska men det blir lite svårare och det blir mer jobb bakom fusket vilket kanske avskräcker.

Om man vet att man springer på 51 men satsar på sub50 så hade det ju varit bra om man kunde springa i en 50-55 grupp men ändå ha lätt att ta sig fram men så är det ju inte idag.

Problemet är oxå att många som springer som är långsammare inte har koll på att dom ska hålla höger vilket gör deras felaktiga val ännu värre för medlöparna.
Rikard
1972 • Uppsala
#9
2 september 2015 kl 12:27
Gilla
Intressant statistik. Jag sprang i 2A i Sthlm och gick i mål strax under 50, inom gränserna. Jag hade tänkt springa snabbare men eftersom jag är ganska grön på att springa lopp så lyckades jag helt enkelt inte hålla den fart jag tänkt mig när det var så mycket folk runt omkring. Jag föll in i samma tempo som de runt omkring och när jag upptäckte att det gick för långsamt var det svårt att få upp farten. Svårt när det är mörkt också... Antar att många springer långsammare i Midnattsloppet än i mer "vanliga" lopp?
Linnea Sundberg
1978 • Uppsala
#10
2 september 2015 kl 18:57
Gilla
Tja, det är väl samma fenomen som att en del medvetet köper en storlek för små byxor. De har helt enkelt tänkt att gå ned i vikt (eller träna mer)

Jag tvekade inför anmälan till ett lopp, att anmäla sig till under eller över 50min /mil. Siktar på under 50 och sprang på tröning samma runda på 50.25. Men som sagt, jag tvekade och det blev sub 50. Det återstå att se om jag når dit men jag har iaf träbat för det och kommer inte vara många minuter över isåfall.

På blodomloppet var jag osäker på hur mycket jag orkade då jag bara sprungit npgra gönger innan som tröning. Funderade på om jag tig mig vatten över huvudet när jag smet in på 25-min starten längst fram. Sprang tillslut på 24:07 och fick en trevlig resa förutom i början när några började gå plötsligt framför mig efter trehubdra meter. 25 min på 5km är behöver man ju ändå träna och röra på sig på något aätt för att klara (iaf som tjej) även om en inte behlver tokträna.
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#11
2 september 2015 kl 19:50
4 Gilla
Eftersom merparten är i fel startgrupp så är plötsligt merparten i rätt startgrupp.. eller.. :-P
Per Arneng
1978 • Mölndal
#12
2 september 2015 kl 20:25
Gilla
@LinneaSundberg: Gött jobat. Jag tänker framförallt på dom som gör det även om dom vet att dom inte är så snabba. Ser man på statistiken så är det ju inte lite felestimerat från deras sida direkt :-) Det va folk i 2a som gick efter ca 1000m. Men om man tränar regelbundet och har ungefär koll och siktar på en tid så är det ju rimligt att vara med i den gruppen med tiden man siktar på.
Hans Westerback
1958 • LIDINGÖ
#13
2 september 2015 kl 22:10
Gilla
Fast det är väl en väldig skillnad mellan som som vid anmälan har ambitionen att t ex ta sig under 50, men sen av olika anledningar hamnar på 52-53, och dom som börjar gå efter 1 km? Så "fel" startgrupp kan nog differentieras en hel del...
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#14
3 september 2015 kl 01:18
Gilla
Håller helt med Hans#6, Tunnel Run fungerade överraskande bra. Första km var lite trång, som på alla lopp, men sen flöt det på mycket bättre än på de flesta lopp jag sprungit.

Seedning verkar överskattat. Fast det kräver hyfsat bred bana, så det går att kuta om (och kuta i bredd, som många verkar gilla).
1977 • Eskilstuna
#15
3 september 2015 kl 11:42
Gilla
Gissningar från min sida, men när det är självseedning som gäller så finns det nog lite olika anledningar att det blir fel startgrupp.
- Övertro på sin förmåga, både i form av att man inte har någon aning och att tänkt träning uteblivit.
- Vill starta med polarna/arbetskamraterna
- Tror att tidtagningen räknas från "skottet" och vill inte få en sämmre tid för att man står långt bak.
- Startar medvetet i en snabbare startgrupp för att inte hindras av ungefär lika snabba löpare (en av de större anledningarna hos de som ändå tränat en del gissar jag. Hjälper dock inte eftersom många gör likadant)
Magnus Sjöberg
1977 • Trelleborg
#16
3 september 2015 kl 15:09
Gilla
Måste man ha startgrupper? Jag har stångats för att ta mig fram i flera lopp där det är olika typer av seedning, men i lopp utan startgrupper har det aldrig behövts. Gäller alltifrån det lokala Sylvesterloppet med några hundra deltagare till Köpenhamn marathon med 10 000 deltagare. I Köpenhamn har jag alltid kunnat springa i planerad fart första km oavsett vilken grupp jag har ställt mig i.

I Köpenhamn finns alltså olika grupper, men man väljer själv vid starten vilken man vill ställa sig i.
Johan Hedberg
1983 • Täby
#17
3 september 2015 kl 16:18
Gilla
Mycket intressant tråd. Har våndats lite över hur jag skulle göra om jag ens skulle ställa upp på Midnattsloppet eftersom mitt syfte var då att använda det till en seedning. Däremot så blev Midnattsloppet aldrig av för mig, men nu ska jag springa Stockholm halvmara oseedad och längst bak med efterlöparna så jag får se hur trångt det blir och vilket resultat som blir gällande. Ska bli intressant att köra både tempohållare och egen tempohållare med en Garmin 225, samt kilometertid på ett armband för att hålla koll.. hoppas bara 1:30 finns långt bak också.
1975 • Göteborg
#18
3 september 2015 kl 16:35
Gilla
Midnattsloppet är ett definitivt no-no för min del. Påminner mer om kofösning än löpning, med massor av folk som inte springer i den fart dom anmält sig till.

Jag tror anledningen till det är ännu enklare än vad många har föreslagit. Man vill helt enkelt starta tidigt så man även kommer hem tidigare.

Själv gjorde jag ML i Stockholm förra året för både första och sista gången (mest för att jobbet bjöd på halva startavgiften). Aldrig mer. Ville springa i 40-45 (har rätt bra koll på min kapacitet), men eftersom det var fullt fick det bli 45-50 istället. Tog ca fyra(!) minuter att komma ifatt sista löparna i gruppen före (40-45), och efter det var det ett evinnerligt och tilltagande sicksackande ända in i mål.
Åsa
1978 • Tyresö
#19
3 september 2015 kl 17:24
1 Gilla
Håller med #6 och #7.
Efter att ha sprungit Tunnelrun har jag blivit helt emot tidsbaserade startgrupper. Med tanke på hur fenomenalt det funkade på Tunnelrun, där varje startgrupp helt naturligt blev blandad och därmed spreds ut rätt fort (ingen trängsel alls trots att det var europas största millopp) fattar jag inte varför alla lopp inte kör den modellen, utan istället ihärdar med sina tidsbaserade startgrupper.
Man kan ju tycka att människor BORDE fatta vilken startgrupp de ska anmäla sig till. Men faktum är att de inte gör det. Alternativt skiter i det. Jag tror inte det går att förändra, och än mer krångligt skulle det bli om alla måste seeda sig.
Bättre att bara skippa det helt och köra efter när man anmäler sig.
1981 • Vegan Runners
#20
3 september 2015 kl 18:24
Gilla
Jag har alltid sett Midnattsloppet som ett plojlopp men sprang förra året. Då i startgrupp 1A. Det funkade skitbra, i princip alla som startade där visste vad de höll på med, mycket bra ryggar men utan trängsel. Tunnelloppet hade väl samma upplägg med en "elitgrupp" längst fram? Jag har svårt att se att det skulle funka bättre utan såna tidsbaserade grupper. Det är ju självklart mer gynnsamt med snabbare löpare framför sig än såna som håller lägre fart.

Är inte problemet med Midnattsloppet dels att de inte kräver meriter för fler startgrupper, men mest att för många släpps iväg samtidigt? Varför skulle Midnattsloppet skulle flyta smidigare om enda ändringen är att folk placeras i startgrupp utifrån när de anmäler sig?
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.