Löpning Tävlingar & Motionslopp / Midnattsloppet Göteborg 6 inlägg 4395 visningar

Råd när man hamnat i fel startgrupp?

Magnus Karlsson
1983 • Göteborg
#1
16 augusti 2011 - 14:08
Gilla
Jag har på grund av flera orsaker hamnat i startgrupp 7 i Midnattsloppet Göteborg den 27 augusti. Om man ser till min kapacitet borde jag springa i grupp 2. Det är lite surt, men jag sitter där jag sitter.

Jag undrar om det är någon som har några tips på vad man kan tänka på för att så smidigt som möjligt ta sig framåt, inte stressa upp sig och helt enkelt genomföra loppet på ett så bra sätt som möjligt trots att man har hamnat i en för långsam startgrupp.
Niklas Strömberg
1979 • Bollnäs
#2
16 augusti 2011 kl 14:31
Gilla
Satt i samma sits på midnattsloppet i Stockholm och egentligen är det bara att bita i det sura äpplet. Jag sprang väldigt mycket på trottoarer och andra ställen lite utanför banan för att få friare fällt men ibland hade man inget val och blev "fast" i några sekunder. Jag tippar på att all slalomlöpning gav ett par hundra meter längre sträcka än nödvändigt under loppet dessutom.

Men kan du bara svälja möjligheten till en riktigt bra tid så kan du nog ha lika roligt om inte roligare! Det var faktiskt riktigt roligt och en annorlunda utmaning att försöka ta sig fram genom fältet så fort som möjligt och man har väl aldrig känt sig så snabb som då :)

Min tid blev 45:59 vilket kan jämföras med att jag några dagar tidigare sprang ett 9,3km lopp på 39:37.
1963 • Göteborg
#3
16 augusti 2011 kl 15:02
Gilla
Nu är det en helt nu bansträckning i Göteborg, så det är svårt att komma med några tips som bygger på erfarenhet. Så jag kan bara ge dig några generella tips. Kom mycket tidigt till starten så du kan stå längst fram. Då får du åtminstone inte alltför mycket trängsel första kilometern. Studera bansträckningen noga så du får ett hum på var banan går. Då vet du ungefär när du kan tänka dig att det öppnar upp sig igen om du hamnar bakom långsammare trängsel. Det är väldigt många tvära svängar, det är en tendens att det klumpar sig i innerkurvan, pröva att välja ytterkurvan. Det finns bara en backe av betydelse på banan mellan 1,5 och 2,1 Här finns det kanske chans att passera rätt många om du tar i.
Magnus Karlsson
1983 • Göteborg
#4
16 augusti 2011 kl 16:55
Gilla
Tack för bra tips!

Alltså:
- Tidigt till startfållan för att hamna långt fram i startgruppen.
- Smit förbi i ytterspår.
- Smit förbi folk i backen uppför Eklandagatan.
- Håll koll på "omkörnings-ställen".
- Acceptera läget.

Förresten, Stefan — hur tidigt är mycket tidigt när man pratar om att komma till starten i god tid?
1963 • Göteborg
#5
16 augusti 2011 kl 18:27
Gilla
Allra först i startgruppen är kanske inte nödvändigt, men du bör åtminstone ha 1500 bakom dig. Är du fräck nog så går det att nog tränga sig med att klättra över ett kravallstaket in din fålla.. Det är också det här med att värma upp och sen bli kall medan man väntar längst fram. Jämför du med Göteborgsvarvet så börjar vissa ställa sig längst fram i startgruppen mer än en timme innan.

Skulle vilja tillägga en sak till en sak om omspringningsställen. Banans långa raksträckor hör till passande ställen för passager.
Per Lindgren
1976 • Ambjörnarp
#6
16 augusti 2011 kl 18:46
Gilla
Rent hypotetiskt, vad händer om man myglar och ställer sig längre fram än vad man får? Håller datorn koll på att man inte startar för tidigt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.