Löpning Avancerad träning 3 inlägg 3669 visningar

Vilka pass under/över tröskelpuls?

1975 • Uppsala
#1
2 augusti 2015 - 09:09
Gilla
Hej! Jag har testat min mjölksyratröskel och ska för att träna precis under tröskeln ligga på max 163 i puls. Försöker följa milen under 35-programmet och undrar vilka av intervall/snabbdistanspassen som bör ligga under respektive över mjölksyratröskeln? Ibland anges tröskelpass men ofta står det bara intervaller fast de kan vara långa. Jag undrar hur Ulf Friberg tänker om programmet han utformat? Mvh Magnus
Markus Avén
1960 • Linghem
#2
2 augusti 2015 kl 19:01
Gilla
Långa intervall på 5 - 15 minuter vid tröskelpuls. Det gör inget om man ibland kommer lite över tröskelpulsen men snittpulsen under intervallen bör nog vara under den uppmätta tröskelpulsen.

Korta intervall kör man oftast med en puls markant över tröskelpulsen. Runt 170 bpm eller högre skulle jag gissa för din del.

Fribergs program bygger mer på tempoangivelser än på vilken puls man har. 10 min snabbdistans i hans 35-minutersprogram avser nog högre belastning än tröskelpuls skulle jag gissa. Det motsvarar kanske det tempo du skulle kunna hålla i tjugo minuter.
Tröskeltempo motsvarar ju en fart som du som siktar på att springa milen på 35 minuter säkert klarar av att hålla i en timme. När man kör ett tröskelpass på 45 minuter så delar man upp de fyrtiofem minuterna i intervaller eftersom man i princip får samma träningseffekt av 3x15 min som av att springa dem i en följd men kraftigt reducerar den tid det tar för kroppen att återhämta sig efter passet.
1975 • Uppsala
#3
3 augusti 2015 kl 22:50
Gilla
Tack Markus! nu känns läget klarare. Intressant det där du skrev om kortare återhämtning för 3x15 min jämfört med 1X45 min. Nu är det bara att träna vidare.
/Magnus
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.