Löpning Kost & Näring 22 inlägg 7461 visningar

Godis=orkeslös??

1966 • Karlstad
#1
1 juli 2015 - 20:26
Gilla 
Har nån känt något liknande?
Käkade en dubbeljapp i bilen hem idag, och jag brukar inte äta godis eller särskilt mycket socker.
Istället för nån fika bytte jag om och drog ut på planerade 8 lugna km.
Efter 2,5 km rann all kraft ur kroppen med en känsla av vansinnig hunger.. vände och försökte jogga hemåt men gick större delen. Vet att jag känt nåt liknande tidigare och då också gjorde kopplingen godis en stund före passet. Känner mig helt ok för övrigt och tror att jag springer som vanligt imorgon utan samma känsla.
< < < 1 2 > > >
1986 • Tumba
#2
1 juli 2015 - 20:39
1 Gilla 
Blodsockret sköt i höjden efter din Japp och sen kickade insulinet in och sänkte blodsockret så du kände av ett blodsockerfall.
Lars Bern
1973 • Göteborg (Hisings Backa)
#3
1 juli 2015 - 23:07
Gilla 
Godis är en kick när man är i balans och ett riktigt sänke när man är i obalans. Min egen empiriska bedömning som nog faller in under Susans.
1966 • Karlstad
#4
1 juli 2015 - 23:23
Gilla 
Går på Susans linje.. låter logiskt.
1958 • Borlänge
#5
2 juli 2015 - 07:51
Gilla 
När insulinet och belastningen under träningen kommer samtidigt är det som att rycka ur pluggen, sockret bara tar slut och du får bara fettet kvar att jobba med och tappar orken.
Pär M
1969 • Umeå
#6
2 juli 2015 - 11:01
5 Gilla 
Jag kan leva en dag på godis och sen springa 20km fort....

(Det man tränar på blir man bra på) :-)
Irene
1968 • Åstorp
#7
2 juli 2015 - 11:47
Gilla 
Man är olika sockerkänslig. Var och en får prova sig fram.
Hanna Berg
1987 • Nacka
#8
2 juli 2015 - 11:50
Gilla 
http://www.marksdailyapple.com/what-happens-to-your-body-when-you-carb-binge/#axzz3ej3i2fKX
https://en.wikipedia.org/wiki/Sugar_crash

Så intressant med den här typen av frågor. Jag kan också leva på enbart socker, (fast det är ju inte bra förstår, låg insulinkänslighet = ingen krasch = 45h träning i månaden och ändå tjock).

Så kanske behöver du bara vänta lite till innan du börjar träna så du har normalt blodsocker, för det borde inte sitta i så länge :)
1966 • Karlstad
#9
2 juli 2015 - 21:45
Gilla 
Jag äter ju normalt inte sån, i mina ögon, skit så det kraschade väl någonstans.
Körde dom åtta idag istället i 25 grader och kändes bara bra som väntat.
Men tack för input.. känns bra att se nån logik och kunna dra slutsatser när det blir så.
Åsa
1978 • Tyresö
#10
3 juli 2015 - 19:10
Gilla 
Sockerkick är ju just en kick. Blodsockert går fort upp och sedan fort ner till längre nivåer än innan. En av poängerna med att käka långsamma kolhydrater är ju att slippa den effekten, både extrema höjden och efterföljande dipp.
Johanna Linde
1987 • Essunga
#11
6 juli 2015 - 16:15
Gilla 
Jag blir precis likadan om jag äter något raffinerat socker innan jag springer. Total kollaps efter 4-5km...
1985 • Pussen
#12
6 juli 2015 - 22:39
Gilla 
Högst troligt en svängning i blodsocker. Även om Japp innehåller en del fett också så är ändå sockerarterna snabba och fetter sänker inte upptaget mycket. Så en blodsockerrekyl kan ha påverkat. Blodsockret kan ha vandrat från t.ex 4,5mmol/l upp till 5,5 och sedan vänt ner mot 4,5 och kanske även strax därunder med. Gissade värden förvisso.

Problemet kan ha varit att du åt hela Jappen innan start. Samma rekommendation vid godisintag som vid sportdrycksintag gäller. Lite och ofta, en mun var 15e minut under långpass t.ex.
1985 • Pussen
#13
6 juli 2015 - 22:41
Gilla 
Vi får trötthetssignaler av sjunkande blodsocker även om det sjunker från högt till normalvärde. Sänkningen i sig är signal nog. Så därav är rekommendationen tillförsel av kolhydrater under pass över 60min och då tillförsel i små men täta doser.
1958 • Borlänge
#14
6 juli 2015 - 23:11
Gilla 
Personligen har jag aldrig druckit sportdryck under träningspass. Däremot vid tävling på halvmaraton eller längre. Det är troligen individuellt beroende på hur vi äter och tränar när behovet av energitillskott krävs.
Rasmus Wadsten
1985 • Eslöv
#15
7 juli 2015 - 10:51
Gilla 
Under längre pass brukar jag få en rimlig kick av att käka russin. En gång testade jag geléhallon och då fick jag håll. Jag gissar att för mycket socker krävde för mycket syre av magsäcken.
1966 • Karlstad
#16
7 juli 2015 - 14:58
Gilla 
Jag har upplevt håll på millopp om jag tar gel under loppet. Inte funderat på varför, mest konstaterat att jag och socker inte alltid är bästa kombon.
Gabriel Littson Enning
1980 • Lidingö
#17
7 juli 2015 - 15:17
Gilla 
På ett millopp ligger man ju på en så pass tuff ansträngning att det knappt kan vara möjligt för kroppen att tillgodogöra sig någon föda. Och det finns ju inte heller någon anledning, du kan omöjligt tömma dina glykogendepåer under ett millopp. Om du inte springer långsammare än 60 minuter och startar med halvfulla depåer förstås...

Däremot på maraton. Då är en rimlig dos socker var 20:e minut rena rama magin!
Åsa
1978 • Tyresö
#18
7 juli 2015 - 18:26
1 Gilla 
Är lite frågande till varför folk som i övrigt är friska intar energi under lopp upp till halvmara. Både för att det inte fyller någon funktion, men också för att jag personligen tycker det är så störigt att behöva inta något mitt under ett lopp (i synnerhet de mer intensiva upp tlll en mil) så jag i största möjligaste mån undviker det. Skulle jag springa Lidingö eller en mara måste jag ju på ett helt annat sätt, och då är det väl bara att acceptera och hitta vad som passar under träning.
1966 • Karlstad
#19
7 juli 2015 - 20:54
Gilla 
Jag antar att man provar sig fram för att försöka förbättra något. Konstigare är det nog inte. Är man heller inte van och en mil är en riktig utmaning kanske man behöver en kick.
Nu tar jag ingen energi under 20k men det tog ett tag att hitta sin stil.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#20
7 juli 2015 - 23:31
Gilla 
Bättre ge sig ut efter man ätit en måltid (och då menar jag inte godis). Som idag åt jag 4 stycken varma mackor strax innan jag sprang 20 km, inga problem med orken.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.