Cykel Skador & Rehab 22 inlägg 7079 visningar

Ont i låren

1983 • Nykyrka
#1
22 april 2015 - 08:29
Gilla 
hej!
Efter typ 7-8 mil så får ja så fruktansvärt ont i låren! Känns som kramp.
Finns det nått man kan göra åt det? Dricker när ja cyklar! Kan det va så att ja sitter fel? Behöver fylla på med mer vätska och energi?
Någon som har varit med om liknade?
Blir ja inte av med det så kommer vt bli en plågsam upplevelse :(
Mvh Fia
< < < 1 2 > > >
Pebben
1966 • Karlstad
#2
22 april 2015 - 09:14 Redigerad 22 april 2015 - 09:14
1 Gilla 
Ont i låren får jag om jag cyklar fort och en lite längre sträcka. Då är det fullt normalt. Men om jag skulle få ont i låren av att cykla runt Vätten på 11-12 timmar skulle jag bli orolig. För det skulle inte vara normalt för min del. Då är det något som inte stämmer.

För din del kan det vara många olika saker som samspelar. Energi, sittställning och tid under hård ansättning. Dessa är väl tre delar som var för sig kan göra att du får ont i benen. Och om alla eller två av dessa inte stämmer till 100% så kan det också göra ont. Jag skulle börja med sittställningen. Sen se till att ha en god balans i kroppen och då avseende både mängden träning i förhållande till vila. Energiintag i förhållande till träning och så ha koll på vilken ansättning du cyklar på.

Hoppas det löser sig. Annars kommer det att bli många depåstopp.

Jacob Toxen-Worm
1985 • Gråbo
#3
22 april 2015 - 09:25
Gilla 
Det är typisk runt den distans kroppen börjar att ta slutt på energi. Men att det bara är låren kan tyde på att du behöver justera sadeln, så du flytter mera av belastningen över på glutes och hamstrings. Det är egentlig också här du ska få det mesta av kraften från.
Du kan försöka att flytta sadeln lite bakåt, det brukar att fungera.

Magnus Billberger
1968 • Falun
#4
22 april 2015 - 10:05
Gilla 
Jag säger som Pebben - se över hur du sitter. Det finns mängder av olika detaljer man kan justera och du måste helt enkelt pröva dig fram här. Som du beskriver din smärta så kan jag tänka mig att det handlar om att vissa muskler i låren aldrig riktigt får slappna av (mikrovila). En gissning från min sida är att du sitter lite för högt. Cykla en sväng så att du känner att du fått lite flyt. Klicka sedan ur pedalerna och sätt hälen på pedalen. I nederläget bör nu benet kunna vara helt utsträckt utan att du behöver vicka på höften.

Jag tycker det finns några tydliga brytpunkter i tid när man kan börja få ont. Upp till en halvtimme så kan man sitta ganska illa utan att få alltför svåra besvär. Uppemot en timme så börjar det dock slå igenom om man har en konstant muskelspänning någonstans eller om musklerna inte hinner få tillräckliga mikropauser. Vid 2-3 timmar (som dina 7-8 mil?) så börjar ganska små avvikelser från den optimala sittställningen och det optimala rörelsemönstret att få genomslag.
1954 • Arboga
#5
22 april 2015 - 18:38 Redigerad 22 april 2015 - 18:39
Gilla 
Du säger inget om din cykelform och hur pass van cyklist du är. Annars inser nog många nybörjare inte sin egen kropps begränsning. Viktigt är att öka belastningen lite i taget, vecka från vecka. För att minska risken för skador. Max 10% ökning på totalsträckan per vecka brukar anges. Men inte heller det gör att risken för skador försvinner. Det beror helt på individen och på vilken nivå man börjar.

Viljan är stark, men kroppen är svag.
1967 • Mysinge
#6
23 april 2015 - 12:03
Gilla 
Av din fråga antar jag nu att du får ont på lårets framsida.
För länge sen ställde jag en liknande fråga, om att flytta belastningen i benen. Jag fick muskelvärk i baksidan på låren, och ville liksom jämna ut det. :)
Ett mycket gott råd jag fick var, att flytta skons "klackar". Nu sviker minnet, men jag tror jag flyttade "klackarna" bakåt, mot hälen, för att ta bort värken på baksidan av låren, varför du borde flytta något framåt istället.
1983 • Nykyrka
#7
24 april 2015 - 08:23
1 Gilla 
Hej!
Tack för alla kloka råd!
Ja är inte en jätte van cyklist! Särskilt i på lite längre distanser! Har sprungit mycket & kör styrketräning bla. Så muskler det finns det (hoppas ja)
Har nu provat att höja sadeln lite. Det gillade ja inte. Kanske höjde för mycket! Kände av låren även under 1 mil då! & så tyckte ja att det tryckte på fel ställen med sadeln då! Jag får bog helt enkelt åka till våran lokala cykelaffär igen!
Mikael Lindblom
1964 • Tyresö
#8
24 april 2015 - 19:22
1 Gilla 
Om inget av det som är föreslaget skulle funka! Prova magnesium! Fungerarar väldigt bra för mig och jag har rekomenderat de till andra.
Pebben
1966 • Karlstad
#9
24 april 2015 - 21:14
Gilla 
Ett gott råd från Mikael. Magnesium, det kör jag med i mina flaskor. Och vem vet. Det kanske kan hjälpa. Väl värt ett försök tycker jag.
1954 • Arboga
#10
25 april 2015 - 06:48 Redigerad 25 april 2015 - 06:52
1 Gilla 
Sofia: När du säger att du inte är en van cyklist, så tror jag dina problem beror på att du överanstränger dig. 7-8 mil är långt om man inte är van. Speciellt om man försöker hålla hög fart.
Tyvärr hjälper det inte så mycket att man är bra löpare, då man använder andra muskler i cykling än löpning. Även om du har konditionen, så har du inte de rätta musklerna.

Jag skulle föreslå att du börjar på en mycket lägre nivå. Börja med turer på runt 2 mil 2-3 ggr i veckan, och en längre tur, som är lika lång som som summan av de andra i veckan. Exempelvis 2+2+4 mil.
Om du tyckte det var lätt på som en plätt. Så öka till exempelvis 3+3+6 mil. Tills du når en veckonivå som känns bra, och utan att får ont någonstans. Därefter öka totalmängden max 10% per veckan, utspridd på alla passen. Var observant på smärtsignaler, det är en varningsklocka. Minska cyklingen tills det försvinner, innan du försöker öka sträckan igen.

Viktigast av allt: Njut av cyklingen!
Heller en tur med lite lägre tempo som kändes behaglig, än en hård som kändes pyton efteråt.

För alla nybörjare har jag en hemsida: msaweb.se/Cykel
1983 • Nykyrka
#11
27 april 2015 - 09:10
Gilla 
Tack igen!
Känns som att man inte riktigt har råd just nu att ta lugna, korta cykelturer så nära inpå VR!?
Ska in till våran lokala cykelaffär & göra en liten bikfit! Ja hoppas att han kan hjälpa mig!
Känns tryggt att kunna ställa dumma frågor här & få kloka råd av mer erfarna cyklister! Så tack igen!
Lars-henric Granedal
1968 • Stromstad
#12
27 april 2015 - 12:47
Gilla 
Det är inte så att du har för lite på dig när du cyklar? Om mina lår blir för kalla känns det som kramp...
1954 • Arboga
#13
27 april 2015 - 17:45
Gilla 
Tyvärr Sofia, det går inte att skynda på processen att bli en stark och uthållig cyklist. Att försöka pressa kroppen till mer den klarar av, kommer att straffa sig i längden. Var din gräns går, kan du nog bara själv veta och känna. Jag misstänker att du redan har passerat den gränsen, men jag kan ju ha fel. Men det kommer att visa sig med tiden.

När det gäller träning, så räcker totalt 100 mil, med ca 40 mil under april och 60 mil i maj, plus lite till under juni. Det finns de som cyklat VR med betydligt mindre träning, och även utan någon cykelträning alls! Men någon trevlig cykeltur blir det inte, även om det lyckas slita sig i mål.
1967 • Mysinge
#14
28 april 2015 - 01:42
Gilla 
Du ska ha stort beröm, för 7 mil i ett svep är bra jobbat. Bra målsättning också! (Jag brukar få litet knäont vid säsongsstart - kan du vara beredd på, men jag tror inte du behöver bekymra dig så mycket.)
1983 • Nykyrka
#15
28 april 2015 - 08:43
Gilla 
Ska försöka få ihop så mycket träning som möjligt! Som du säger markku S så har ja nog kanske lagt på lite för mycket ??
Lämnade in cykeln i går & han såg direkt att den va förstor ?? han skulle göra det bästa med att göra den så liten som möjligt! Trodde ärligt att ja hade den mista cykeln! Hoppas att det hjälper mig så att ja slipper åka på skador!
Magnus Billberger
1968 • Falun
#16
28 april 2015 - 15:43
Gilla 
Verkar som att jag kanske var inne på rätt spår med min gissning att du satt för högt.

Avseende träningen med dina förutsättningar så är det bra att vara lite ödmjuk inför att det tar tid att bygga upp cykelkapacitet. En trivsam långtur handlar framför att om att hitta balans mellan ambition och kapacitet. Och det gäller i hög grad även under träning. Jag skulle föreslå en målsättning att få in ett par långturer i månaden (>100km) och att du där planerar in en eller ett par pauser. Att sitta på cykeln i flera timmar i sträck tär på de flesta, men även en ganska kort paus med lite stretching kan göra susen. I övrigt kan det vara lämpligt att försöka få in ett par timmars cykling varannan dag. Däremellan ser du till att få vila och återhämtning.
1954 • Arboga
#17
28 april 2015 - 18:13
Gilla 
Som jag skrev tidigare, måste man hitta den nivå man befinner sig på just nu. Och utgå från den i sin träning. Inte vad någon annan gissar att man klarar av, eller de tycker är "rätt".

Så åter igen, Sofia, försök komma fram till var din nuvarande cykelkapacitet ligger på, och utgå från det i din träning.

Sedan kan man ju hoppas att du får en cykel som är anpassad för din kroppsstorlek, för annars blir onödigt jobbigt. Och risk för skador ökar.

Lycka till, och ha en lagom ambitionsnivå!
Fredrik Marken
1968 • Östersund
#18
28 april 2015 - 22:20
Gilla 
Jag fick motsvarande problem efter bikefit, kom för långt fram. Mitt tips är att flytta sadeln bakåt några mm och ev upp. Blir det för högt så brukar det kännas som det "stutsar" i sadeln.
1983 • Nykyrka
#19
29 april 2015 - 08:36
Gilla 
Hej!
Igår fixade ja min cykel! Inget kul! Han slog ner den direkt & talade om hur dålig den va för mig! Visade mig en ny cykel som va mindre! Men då min ekonomi inte tillåter en ny cykel just nu så gjorde han va han kunde på den! (Försäljarsnack?)
Blev lite föebannad då dom här inställningarna som ja gjorde i går ska ingå när man köper en cykel! Hade ja inte varit så töntig så hade ja gått tillbaka till affären där ja köpte den :)
Men i alla fall han byte en grej på styret, flyttade fram sadeln så gott det går! & vips så når ja att bromsa & sitter betydligt mer avslappnat i armarna & ben! Fick massor bra tips inför VR då han själv har kört den 29 gånger plus att han tyckte synd om mig så att ja fick ett presentkort på 30% i hela butiken under VR! 20% annars!
Så ja måste rekommendera sen när ni kommer hit till Motala att gå dit!
Nu är det bara trampa på :) ska cykla med cykel klubben här i stan på sön för första gången i klunga!
Tack igen för alla kloka råd!
Magnus Billberger
1968 • Falun
#20
29 april 2015 - 10:44
Gilla 
Grattis Sofia, du verkar har fått bra hjälp till slut. Tyvärr är det inte alls självklart att man får den kvalificerade hjälp som man rimligen borde kunna få när man köper en cykel som ska vara ett tränings- och tävlingsredskap. Å andra sidan är detta en sort service som kräver kompetens och erfarenhet och som cykelhandlaren inte har så lätt att marknadsföra och få betalt för. Vad hette butiken?
Personligen tycker jag att det är värt åtskilligt att kunna gå till en cykelhandlare som har hög kompetens och intresse. Det ligger ett stort värde att bygga upp en relation med sin lokala cykelhandlare och det är sådana mervärden som man ska läsa in i om handlarens priser ligger högre än konkurrentens/webbutikens.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.