Löpning Kläder, Skor & Prylar 6 inlägg 6130 visningar

Varför ont i låren under maran?

Oldboy
1952 • Danderyd
#1
31 maj 2009 - 15:18
Gilla
Skor, steg, träning, upplägg, vad? (Kategori vald på måfå)

Under maran igår fick jag stumma lår och strax senare värk i låren på framsidan, efter sådär 25 km. Det var mitt nionde marathonlopp och bara en gång tidigare tror jag mig ha fått ont i låren, det var i New York och drabbade mig efter ca 35 km i ett fantstiskt lopp med rejäl sänkning av PB. Det anses lätt att stumna i New York p g a mycket betong.

På den tiden var jag häl-löpare med mycket väldämpade skor. Nu är jag framfotslöpare med tunna skor men ändå viss dämpning under hela foten (Brooks T5, ca 200g, sprungit två tidigare maror i dem+några långa pass mm).

Funderar på om skorna trots allt "tagit slut" efter 50 mil eller så (för inte bok, har många skor), men tycker att jag då borde blivit stum i vaderna i första hand eftersom det mest är vadmusklerna som får ta emot vid landningen. Halvmaran kör jag odämpat.

Kan det vara så att min framfotslöpning i ännu tunnare skor på kortare pass tränat upp vadmusklerna så att låren har blivit "svagaste länken"?

Kan satsningen på en för vass tid under första milen ha gett denna lömska hämnd från kroppen? Kändes mer pressad av värmen i år än i fjol, men först på andra varvet. Och jag var antagligen lika trött i övrigt i fjol men utan värk räckte pannbenet till för ett hyggligt tempo även på slutet.

Får ni andra ont i lårmusklerna på marathon och har ni någon idé om varför?
1977 • Örnsköldsvik
#2
31 maj 2009 kl 19:18
Gilla
Jag fick ont i höger lår igår efter ca 36 km. Jag tror att det var krampkänning, men jag antar att du lagt den teorin på hyllan. I mitt fall fick jag huggliknande smärtor i vänster vrist. De återkom med några hundra meters intervaller efter 36 km. Och när jag då haltade till (närmast snubblande) fick jag smärtan i höger lår. Antagligen kramp som låg och lurade. Jag brukar få liknande smärtor i vaderna när jag snubblar under orienteringspass i skogen.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
31 maj 2009 kl 20:35
Gilla
Det du fick låter som en liten sträckning i mina öron. Men du kanske känner igen känslan och vet etiketten.
Du har rätt, kramp har jag gallrat bort. Kändes mer som träningsvärk, men inte riktigt. Tror egentligen det är vanligt, tränare som skriver böcker talar om att man ska övervinna smärtan. Jag vet inte vilken smärta - är det denna så är det ett enormt jobb att kämpa emot under en lång tid. Brukar bara vara fruktansvärt trött, en helt annan sak.
1977 • Örnsköldsvik
#4
31 maj 2009 kl 20:53
Gilla
Angående vristen var det verkligen outhärdliga hugg. Om det blivit permanenta hade jag omöjligen kunnat springa. Det påminde liksom om en bristning. Som ett genomtramp kanske man kan säga. Vad gäller låret var det mer diffusa stickningar. Som om jag hade nålar lite varstans i muskeln. Inte lika smärtsamt, men samtidigt alarmerande, eftersom att jag ändå hade ca 5 km kvar till mål. Väl efter 40 km lät jag det bära eller brista och pinnade på lite extra. Det bar (tack och lov!).
Erik
1976 • Stockholm
#5
31 maj 2009 kl 21:46
Gilla
Ont i låren kan väl bero på att när man blir trött så sjunker man ihop lite och får lätt ett mer "sittande" löpsteg. Foten sätts då ofta ner lite framför kroppen (i.st.f. rakt under) och låren måste först lyfta kroppen uppåt över steget så att säga och inte bara framåt. Små saker kommer fram efter många kilometrar...
Lösning: räta upp kroppen och tryck fram höften.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
31 maj 2009 kl 21:57
Gilla
Erik, du kan ha en poäng där, tack för tipset! Jag noterade att jag redan tidigt landade lite mer mitt på foten än vanligt, jag hade svårt att hålla kadensen uppe (brukar matcha stegen till andningen 2+2 så långt det går), kunde inte koncentrera mig på att springa "rätt" - p g a trängsel, värmen, att det ändå var rätt ansträngande redan tidigt. Vid varvningen kändes det dock som om jag skulle kunna kämpa mig igenom loppet med bara långsamt avtagande fart - tji! Höll till 30.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.