Löpning Kläder, Skor & Prylar 14 inlägg 11264 visningar

Kluven i valet mellan neutrala och stabila skor

1979 • Gällivare
#1
9 april 2015 - 11:55
Gilla
Hade svårt att bestämma mig om detta inlägg borde vara i kategorin skador och rehab eftersom det är relaterat till även det men i slutändan så är det val av skor det rör sig om. Så det fick bli i den här delen av forumet.

Jag överpronerar i mitt löpsteg och har sedan länge använt skor för överpronation, som t.ex. Saucony Omni.
Förra året fick jag problem med mina knän vid löpning och fick diagnosen hopparknä. Jag gick till en sjukgymnast som konstaterade att jag bör använda mig av fotbäddar. Jag gick till då till en erfaren ortopedingenjör. Där fick jag veta att jag hade kollapsade fotvalv och att mina fötter håller på att bli mer ”platta” och att det är sådant som händer när man blir äldre. Jag fixade fotbäddar samt fick tips om hur jag bör ändra mitt löpsteg. Det sistnämnda har jag verkligen tagit till mig och det har gjort en stor skillnad.
I stället för att sätta ner hälen först och ta långa steg så landar jag nu med främre delen av foten och tar kortare steg. Detta har lett till att jag springer med en rakare rygg och det känns allmänt bra.
Under vintern har jag använt mig av ett par neutrala icebugskor, utan inlägg, och det har flutit på bra. Men nu när det är barmark så är jag på jakt efter ett par nya skor för asfalt och grusvägar. Det hårdare underlaget innebär mer påfrestning på mina knän och jag är lite kluven över hur jag ska gå till väga.
Enligt ortopedingenjören så kan jag springa i gummistövlar så längre som jag har rätt teknik. Kan se vad han menar men det underlättar inte mitt val direkt. Han sa att en neutral sko är optimal för mina fotbäddar men att jag bör köra på med det jag redan använder, dvs. en sko med mer stabilitet.


Jag är helt inne på linjen om att använda mitt nyfunna sätt att springa fullt ut och är i valet och kvalet om jag ska köra på en väldämpad stabilare sko, som Saucony Omni, eller en neutral sko med mindre dämpning och drop som t.ex. Saucony Kinvara.
Har läst på nätet att en sko med lägre drop ska göra att man inte slår i hälen lika mycket. Men jag ställer mig frågande om det har någon som helst betydelse om det rör sig om några få mm i ett material som flexar?

Mottar gärna tips och kommentarer angående hur jag man bör tänka i det här inte helt enkla valet av skor.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#2
9 april 2015 kl 12:36 Redigerad 9 april 2015 kl 12:36
Gilla
Jag har själv gjort resan från pronerare med stabila skor till att springa mer på framfoten och nu alltid i neutrala skor. Jag tycker mig känna stor skillnad, jag får numer inte alls till tekniken i skor med pronationkil. Det känns som om jag blir mer plattfot och att hälen kommer för fort på något sätt. Nyttan av pronationskilen blir ju hur som helst mindre för dig nu när du inte landar på hälen längre.
Angående dropet så ska du vara försiktig med att gå från 12 mm till 4 eller till och med 0. Det frestar på vader och hälsenor och man kan lätt dra på sig skador. Kanske minska bara 2 mm per gång du byter skor.
Man behöver ju inte heller välja bort dämpning bara för att man väljer en neutral sko.
1979 • Gällivare
#3
9 april 2015 kl 13:18
Gilla
Tack för din input. Det var intressant att läsa. Det känns som vi gör en liknande resa. Är inte ute efter en sko utan dämpning men har fått ett bra intryck av Kinvara av det jag läst och sett. Ska prova ett par till helgen hade jag tänkt.

Skillnaden i drop mellan Omni (8mm) och Kinvara (4mm) är 4 mm. Mina fotbäddar stabaliserar fotvalvet så min tanke är att det blir kaka på kaka att då även ha skor med pronantionsstöd.

Apropå att man inte behöver välja bort dämpning för att man är ute efter en neutral sko med lite drop. Jag blir helt snurrig när jag nyss upptäckte att det finns skor med maximal dämpning som t.ex. Hoka.

Mattias
1974 • Borås
#4
9 april 2015 kl 13:31
Gilla
En neutral sko med lågt drop kan mycket väl ha mycket dämpning.

Neutral = inget pronations- / supinationsstöd eller uppbyggt stöd för fotvalvet.

Lågt drop = liten höjdskillnad mellan tå och häl.

Dämpning = hur tjock den dämpande sulan är.

Hoka har modeller med lågt drop och inget inbyggt stöd för foten, men ändå med tjock dämpande sula.
1965 • Täby
#5
9 april 2015 kl 13:32
1 Gilla
Jag kallar det att-köra-in-en-död-fisk-under-hälen-syndromet. PRecis när man sätter ner foten så är den nån lirare bakom en och kör in en död fisk under hälen. Dvs det där med att nånting i hälen liksom dödar dynamiken i löpsteget. Jag upplevde det extremt mycket med ett par Nike Free (fick bara gå 6-7 mil) och sen också i mindre omfattning med Kinvara (2), fimpade vid 60 mil.

Men du ska nog inte stirra dig blind på just drop där, Jag har skor med högre (relativt, kanske upp mot 8-9 mm) med ingen som helst av denna känsla jämfört med de två skor jag nämnde ovan; där Kinvara ju har 4 mm.

För övrigt känner jag igen mig. Det var just över en vintern, med just Icebug (Anima) som jag fick mindre översteg - och att sen springa i mina gamla riktiga tjockskor (Nike Vomero) gick liksom inte när våren om.

Jag har ett antal favoritskor, men jag tycker att du ska gå nånstans där du har ett bra utbud och i lugn och ro prova ett antal skor. Dom ska kännas bra direkt, och gärna att man drar lite på smilbanden när man springer iväg (viktig parameter för mig). :-)
1979 • Gällivare
#6
9 april 2015 kl 13:37 Redigerad 9 april 2015 kl 13:45
Gilla
Mattias:
Har koll på det. Blev bara paff över att man nu har tre olika typer att välja mellan även om man vet att man t.ex. vill ha en neutral sko med lågt drop. De med mindre dämpning, standard skon och de med maximal dämpning.

Jag vill ha en sko som känns relativ lätt på foten så Hoka går bort pga. det. Hade varit roligt att prova ett par dock!

Tibor:
Rolig liknelse med den döda fisken :) Är definitivt ute efter att hitta en sko som känns som den rätta ögonblicket man tar på sig den. Kruxet är att utbudet på skor är starkt begränsat där jag bor. Men ska prova ett par Kinvara och andra skor till helgen hos en av sportbutikerna i byn.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#7
10 april 2015 kl 12:51
Gilla
Tibor, kan det vara så att man blir lite kinkig ju mer man springer? Alltså att man blir mer och mer medveten om sig själv och därmed om sitt löpsteg och därför märker av skillnader mellan skor mer. Som nybörjare har man så mycket att göra med att springa över huvud taget att det räcker mer än väl. Jag är lite emot att nörda in på skor och andra grejer men här har jag ju faktiskt själv upplevt att vissa skor helt enkelt inte passar mig längre.
Roger, det finns säkert skor som passar dig i Gällivare. Jag kommer förresten upp till ikväll för att ta 3-milen imorgon. Hoppas på goväder och inte nån nysnö under natten, det har jag inte vallat för.
1961 • Stockholm
#8
10 april 2015 kl 15:32 Redigerad 10 april 2015 kl 15:32
Gilla
Roger: Hoka har numera superlätta skor också!
Jag kan verkligen rekommendera Hoka Clifton som jag själv använder.
Se Hoka tråd här på Jogg.se http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=36765
Andra lätta Hoka skor är Huaka och Challenger
1979 • Gällivare
#9
10 april 2015 kl 15:50 Redigerad 10 april 2015 kl 15:50
Gilla
Har varit och provat ett par Kinvara 4 samt sprungit med dem på löpband. Gillade skarpt den låga vikten och att skon är så pass flexibel. En annat stort plus är att min fotbädd passade fint. Hade den inte gjort det hade det inneburit en merkostnad på 900 kr.
Kruxet var dock att de var för smala framtill. Enligt det jag läst på nätet så ska 5:an ha en bredare "toe box" vilket bör läsa det problemet.

En trolig variant är dock åt att jag far ner till Luleå eller Umeå på en mer renodlad löpbutik med större utbud av skor där jag kan prova Kinvara 5, och andra skor för den delen också.

Kommer att hålla er uppdaterade om vad det slutliga skovalet blir.

Anna: Det har snöat en hel del under förmiddagen här uppe faktiskt. Hoppas att det inte ställer till problem i morgon.
1967 • Upplands Väsby
#10
10 april 2015 kl 16:22
Gilla
Om du ska till en butik och prova så kan du ju även jämföra med Saucony Mirage. Den kombinerar 4mm drop med ett litet pronationsstöd. Skon är ganska lätt även om den ligger i lä i jämförelse med Kinvara.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#11
10 april 2015 kl 17:20
Gilla
Jag älskar mina nya Skechers Ultra, neutral och väldämpad trots det går det även att löpa snabbt med bra känsla.
1965 • Täby
#12
10 april 2015 kl 17:43 Redigerad 10 april 2015 kl 17:43
1 Gilla
Anna, ja, absolut. Man vill inte bli en Tibor, jag har alldeles för många skor, och är alldeles för kräsen. Framförallt jämfört med vad jag presterar. ;-)

Det är lite därför jag tycker att "glad-testet" är bra. Blir man glad när man snörar på sig dom, och det känns bra i steget så är nog mycket vunnet!
1984 • Stockholm
#13
10 april 2015 kl 17:51
Gilla
Zealot är nog också värd att kolla på om du är inne på kinvara. Kinvara 6 är f.ö. släppt, iaf i USA och åtminstone på g hit, så jag skulle inte köpa 5an till fullpris längre.
1979 • Gällivare
#14
4 maj 2015 kl 20:41 Redigerad 5 maj 2015 kl 10:52
Gilla
Det blev ett par Saucony Zealot. De är snarlika Kinvara i och med att det är en lätt neutral sko med ett drop på 4 mm men det har mer dämpning. Den extra dämpningen är inte helt fel med tanke med min historik med hopparknä och att jag har för avsikt att springa längre distanser på asfalt med dem, upp till 2-4 mil. Enligt killen på löplabbet så ska sulan även hålla längre än den på Kinvaran.

Har varit med om att jag fått mina löpsteg filmade bakifrån på löpband förut, men har aldrig varit med om att få det filmat från sidan. Fick sedan se allt i slowmotion och ruta för ruta på en läsplatta. Kontentan är att jag verkligen fått till mitt löpsteg och med Zealoten så kändes det ännu mer klockrent.

Jag provade även Hoka One One Huaka men var inte så imponerad. De var förbluffande lätta med tanke på volymen, men skon var inte direkt flexibel och det kändes som jag hade onödigt mycket sko på foten.

Liten kuriosa. Jag har storlek 39. Mina gamla Saucony Omni väger 274 gram per sko. Mina nya Zealot väger 210 gram per sko. Skillnaden känns mer än man kan tro.

I söndags gav jag mig ut på en tur på 12 km med blandat asfalt och terräng med en bergstopp i sikte. Halva distansen var upp och ner en backe längs en asfalterad väg. Har undvikit detta scenario tidigare pga. dåliga skor och mina knäproblem. Den här gången gick det som en dans.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.