Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 6913 visningar

stukad fot

Racha
1993 • ramlösa
#1
28 februari 2015 - 11:34
Gilla 
Det finns nog jätte många trådar om stukade fotleder.
Men jag tycker många vilseleder mig då alla säger olika.
Det hade då varit schyst om någon som har samma erfarenhet eller förståelse kan tala om för mig ifall jag nu gör fel med eller utan löpningen?

Jag stukade foten den 5 feb ( jag sprang på en kurva som var helt isig och jag halkade och trampade snett)
Jag började belasta foten redan 2h efter röntgenbesöket inget var brutet, jag har sedan dess tränat styrkan i foten osv. Jag kan nu gå helt normalt utan att halta. Igår bestämde jag mig därför för att tejpa foten och testa springa. Det gick verkligen långsamt då jag inte har full rörelse i fotleden.

Idag morse värkte det i fotknölen och jag kände mig lite mer instabil i foten. Till min fråga gör jag rätt genom att springa på den?? Eller bör jag endast styrka träna foten med balansplatta, tåhävningar osv.

Annars simtränar jag crawlar, cyklar, och gymmar (knäböj och marklyft) är det för mycket belastning? Men det känns ju bra. Annars känns det som löpningen är långt ifrån mig? När kommer den fulla rörligheten tbc ?

Tack till alla er som orkar svara :)
1985 • Göteborg
#2
28 februari 2015 - 12:37
Gilla 
Bara kör!
Jag har också stukat foten några gånger och det är viktigt att börja belasta så tidigt som möjligt. Det gör ont och är inte trevligt de första gångerna man springer, men det blir bättre om man fortsätter.
Skulle dock försöka att springa på relativt jämna underlag ( dvs inte brötig terräng) så att du inte stukar upp foten igen genom ett snedtramp.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#3
28 februari 2015 - 13:44
Gilla 
Jag håller med Karin. Att komma igång snabbt är sjukt viktigt. Det blir absolut inte bättre av helvila.
1981 • Sundsvall
#4
28 februari 2015 - 16:37
Gilla 
Det viktiga är att fraktur är uteslutet, då är det bara att belasta och köra på. Om du tänjt ut ett ledband kan det vara skönt med ett fotledsskydd för att fixera foten under löpning, funkar bättre än tejp tycker jag.
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#5
28 februari 2015 - 16:42
Gilla 
Börja försiktigt, en långrunda är inte optimalt, dock jogga - promenera och efterhand utöka belastning. Stukat fötter par ggr, det är drygt, så körde mer träning som inte belastade fot/fotled lika hårt, belastade mer med promenad, långsam löpning 3-5km efterhand.
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#6
28 februari 2015 - 16:44
Gilla 
Fysioterapeuter/sjukgymnaster kan säkert komma med bra input, bra att sätta igång med vardagsträning som stöd i början.
1965 • Skurup
#7
28 februari 2015 - 20:18
Gilla 
Jag har också stukat för några dagar sen tror jag, har ont i mellanfotsben fast inte hela tiden. jag provade jogga försiktigt idag men det gjorde ont. Ska det göra lite ont när jag promenerar? Jag vill verkligen komma igång för jag har anmält mig till halvmaraton i Portugal om tre veckor. jag har tränat mycket tills jag fick ont i foten för några dagar sen. Surt!
1958 • Borlänge
#8
28 februari 2015 - 21:40
Gilla 
Det är prio att träna styrka och balans efter en stukning. En lätt stödtejpning kan vara en fördel till en början. Det kommer att göra ont i några veckor det är normalt.
Racha
1993 • ramlösa
#9
28 februari 2015 - 22:57
Gilla 
Okej tack så jätte mycket Karin! Då behöver jag liksom inte vara orolig för att det ömmar dagen där på antar jag.
Tack så jätte mycket för alla svaren! Det blir helt klart ett fotledskydd för mig!
Ska försöka köra med varannan dag löpning med lite lättare distanser och försöka utöka efter hur foten svarar. Förhoppningsvis kommer jag kunna komma tillbaka till en mer regelbunden och intensivare träning.


Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.