Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 19205 visningar

Vad finns 2-4cm ovanför insida fotknöl vänster fot

jimmie Knutas
1964 • Nynäshamn
#1
6 september 2008 - 23:05
Gilla
Efter midnattsloppet så har jag haft ont från 2cm och till 4cm ovanför fotknölen på insidan av vänster fot ca 2cm från hälsenan och försökt det mesta. Jag har vilat och inte sprungit knappt något, jag har smörjt varje kväll med voltarenkräm (totalt värdelöst) jag har stretchat, jag har tränat upp vadmusklerna. Idag var jag ute och testade på mjukt underlag och hann väl ca 1km innan det började igen. Sprang på ändå till 2km och där stannande jag och tryckte lite och masserade då lättade det lite och jag kunde fortsätta ca 1km till innan det började igen så man får upprepa proceduren. Det smärtar på det stället och det känns som om foten blir tung och stum. Någon som har någon aning vad det kan vara som sitter där? är det ett muskelfäste från vaden? Vad kan man göra åt det? är det amputation som gäller? Jag börjar bli lite desperat.
Emil
1984 • Sundsvall
#2
7 september 2008 kl 03:26
Gilla
Japp amputation endast. Det är bara att lägga av...

Nej det du beskriver är ett klassiskt "Benhinne"besvär. För det har du hört några gånger förut va? Sitter alldeles längs benkanten, väl?

Så då kan du skatta dig lycklig och ta till dig utav det vanligaste löparproblemet, och det som sänker flest motionärer(efter löparknä)

Det du kan göra är det man alltid gör vid skadesymptom. Vila vila vila. Om du är en regelbunden löpare och detta är första gången du upplever problemet så har du en stor chans att det räcker. Om du fortsätter att löpa regelbundet innan det har läkt så kan du dra på dig benhinneinflammation och än värre göra skadan kronisk. Det du sen ska vara extra noga med är stretchingen, det finns dessvärre inte mycket annat att göra. Stretcha vader ordentligt(både lång och kort) och även det som nästan "tar bäst" och det är att sitta på huk och lägga tyngden på stortån. om du förstår. det kommer då att dra kring benhinnan.

I övrigt så kan du försöka köra lägre intensitet och på bättre underlag(eventuellt bättre skor). Hög intensitet och stumt underlag sliter på benhinnorna.

Lycka till.
jimmie Knutas
1964 • Nynäshamn
#3
7 september 2008 kl 10:24 Redigerad 7 september 2008 kl 10:28
Gilla
det känns inte som om det sitter direkt i "benet" utan mer i mjukdelarna ca 2 cm från hälsenan och precis innan "smalbenet" jag skall ta en bild som visar vart det är http://i360.photobucket.com/albums/oo45/stinger32/IMAGE_406.jpg
Edit: det känns lite i själva benet men den stora smärtan är mer bakåt i mjukdelarna. Som jag skrev tidigare så blir det nästan bra för en kort stund om jag stannar och trycker hårt på området. Men det kommer tillbaka efter ca 1km tyvärr.
jimmie Knutas
1964 • Nynäshamn
#4
7 september 2008 kl 10:36
Gilla
Vart kan man hitta någon anatomisk 3d-sida där man kan hitta och zooma in leder, ben, senor, muskler, etc? För det gäller väl som vanligt att läsa på innan man går till doktorn.
Anton
1978 • Sundsvall
#5
7 september 2008 kl 11:55
Gilla
Om man vill läsa om anatomi på nätet så finns ju "Henry Gray´s - Anatomy of the Human Body". Adressen är: http://www.bartleby.com/107/
Frida E
1975 • dalby
#6
7 september 2008 kl 12:21
Gilla
Ett litet tips är att kolla statusen på dina skor. Det kan förvisso vara för att jag pronerar rätt rejält (gör du det? har du isåfall skor anpassade för detta? i annat fall belastar man gärna insidan av fotleden lite fel, med smärta som möjlig följd), men just den punkt du så snyggt visar på bilden är ett ställe som brukar signalera till mig att det är dags att byta skor. Dvs, jag får ont där, byter till nya skor, och vips är problemet som bortsprunget. Men det gäller ju att det inte har gått för långt, då räcker kanske inte ett skobyte (jag har alltid ett nytt skopar på lager för omedelbart byte vid första symptom..). Och i ditt fall kan det självklart bero på nåt helt annat än utslitna skor, det var bara en tanke.
jimmie Knutas
1964 • Nynäshamn
#7
7 september 2008 kl 12:51
Gilla
Jag har provat på löplabbet och dom har konsrtaterat att jag har helt neutralt steg. Dom skor jag använder är helt nya och det är :
New Balance 826
Saucony Progrid Triumph 5
Och nu senast för att få maximal dämpning så köpte jag ett par Asics Gel Nimbus 10. Problemet tror jag uppstod efter Midnattsloppet där jag sprang i ett par Saucony Grid Typ A2 .
1967 • Tyresö
#8
7 september 2008 kl 15:28
Gilla
http://www.getbodysmart.com/
Klicka på "Muscular system".
Emil
1984 • Sundsvall
#9
7 september 2008 kl 16:45
Gilla
Jimmie. Inte I själva benet. utan vid själva benkanten, precis där du ringat in. Det är fortfarande min helt amatörmässiga diagnos att det är benhinnan som spökar.
jimmie Knutas
1964 • Nynäshamn
#10
8 september 2008 kl 10:07
Gilla
Kom precis ifrån läkaren nu och efter att han känt och klämt en stund och det knastrade lite konstaterade han att jag fått en inflammation i senorna. Så det blev 14 dagars total vila, nära käpp tom för avlastning inte ens gå längre än absolut nödvändigt. Och Diklofenac 50mg tabletter. Jippi vad kul, bye bye bellmanstafetten. Jag nämde att jag under tiden jag hade haft ont så smörjde jag 3 gånger om dagen voltaren kräm. Då svarade han att den inte hjälper ett enda dugg, då frågade jag varför den överhuvudtaget fanns då och han svarade för att göra aktieägarna glada. :-( Detta kan jag nog tacka Saucony grid typ A2 som jag använde i midnattsloppet.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.