Löpning Skador & Rehab 26 inlägg 40954 visningar

Febersymtom utan feber

1991 • Åkersberga
#1
5 december 2014 - 13:39
Gilla
Hej,
Jag har under ungefär en månadstid haft en allmän sjukdomskänsla i kroppen som muskelvärk, känning i halsen, orkeslös och allmän trötthet. Så det liknar väldigt mycket feber men grejen är att jag inte har någon feber enligt termometern. Jag har aldrig känt såhär förut och det börjar bli ganska irriterande. Jag har prövat att vila från löpningen, dra ner på intensiteten och mängden. Men det verkar som ingenting hjälper. Ett kort löppass kan ge otrolig träningsvärk och det känns som att musklerna aldrig återhämtar sig..

Jag var o tog 8 st blodprover förra veckan och kommer troligen få svar i början av nästa vecka, hoppas verkligen att proverna kommer att visa någonting. Jag har tänkt på att det möjligtvis kan vara överträning eller något liknande, men då borde jag väl bli bättre varefter jag vilar?

Är det någon som känner igen sig i beskrivningen?
Kanske ge lite tips på vad det kan bero på eller vad man kan göra åt det?
< < < 1 2 > > >
Susse
1968 • Löddeköpinge
#2
5 december 2014 kl 17:20
Gilla
Jag kan känna liknande när barnen är förkylda. Precis som jag får ett virus som står i kroppen, men bryter inte ut.
Det kan hålla i sig rätt länge.

Bra att du varit hos läkaren. Tyvärr går det väl en hel del virus nu.
Jag brukar gå efter hur jag känner mig under de perioderna, är jag bättre så tar jag ett lätt pass annars blir det en vilodag.
1970 • Lerum
#3
5 december 2014 kl 19:55
Gilla
Haft liknande och läkaren kom fram till att jag pressade mig för hårt och ställde för höga krav på allt. Sedan sov jag alldeles för lite vilket jag gör än idag.
En konstant fight mellan att vilja men inte för mkt
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#4
5 december 2014 kl 20:39
Gilla
Kan vara ett virus som ligger i kroppen utan att bryta ut. Försök vila och sova extra mycket om du har möjlighet.
1991 • Åkersberga
#5
6 december 2014 kl 09:03
Gilla
Okej, för det känns ju förjävligt. Att inte kunna ta i så hårt som man egentligen vill, sliter ganska mkt på psyket..
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#6
6 december 2014 kl 09:16
Gilla
Simon: Du skriver att du har känt dig krasslig i en månad, men enligt din dagbok verkar du i princip inte ha vilat alls, med över 30 träningstimmar i November och 5 hittills i December. Varför tar du inte 2-3 veckors helvila och låter kroppen läka ut?
1991 • Åkersberga
#7
7 december 2014 kl 12:55
Gilla
Jo det är sant. Har väl försökt att träna mig ur "sjukdomen". Sen är det ganska svårt då det vissa dagar känns lite bättre för att sedan bli sämre. Jag hoppas innerligt att blodproverna visar någonting så att mitt tillstånd blir någonting greppbart som man kan behandla. Som det är nu är det bara riktigt irriterande och jobbigt.
LCHF Margot
1959 • Svartvik
#8
7 december 2014 kl 14:55
Gilla
Jag känner igen mig och har också mått som du beskriver ett tag och trott att det ska ge med sig, nu i helgen har jag dock vilat helt från träning, får se hur kroppen svarar på det, men det känns också mer psykiskt nu under vilan...
Emma Carlstedt
1970 • Grevie
#9
8 december 2014 kl 09:01
Gilla
Jag hade precis samma förra vintern. Det kom gradvis från oktober och höll i sig till maj/juni. Bättre några dagar för att sedan bli sämre igen. Jag orkade inte gå uppför hela trappan till övervåningen utan att vila halvvägs, fick lägga mig och vila efter frukost osv. Jag gick till vårdcentralen och det togs prover. Min läkare ringde någon vecka senare och berättade att mitt kolesterol-värde såg bra ut, så jag var frisk. Tyvärr kändes det inte så i kroppen, men när sommaren kom gick det över. Just nu är jag livrädd att det ska komma tillbaka och försöker att verkligen ta det lugnt och planera in tid hemma. Jag vet fortfarande inte vad orsaken var, men misstänker ett fästingbett som gav en stor kliande rodnad på sommaren några månader innan detta bröt ut.
1991 • Åkersberga
#10
8 december 2014 kl 09:48
Gilla
Okej, jo det tär ju mest på psyket. Det är riktigt frustrerande att inte ha samma tryck i benen och kroppen som förut. Plus att man är rädd för att tappa det som man har byggt upp under en så lång tid. Jag vet ju i praktiken att det inte riktigt funkar så men det blir ändå så tankegångarna blir.Nu när jag väl har kört några löppass och försöker köra fartträning så märker man direkt av det. Min ursprungliga milfart blir nästan omöjlig att nå, min tröskelfart som varit 4:00-tempo har förflyttats till 4:20a och styrfarten till 5-tempo.
Jag hoppas att "sjukdomen" inte blir långvarig så att jag kan börja löpträna igen..
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#11
8 december 2014 kl 09:58
1 Gilla
En spontan tanke: överträning?
1967 • www.sapiens.se
#12
8 december 2014 kl 10:02
Gilla
Ja, jag gick in och kollade träningsdagboken och tänkte samma sak. Jag säger inte att det är överträning men jag skulle verkligen inte utesluta det. Nu har jag verkligen inte detaljstuderat den men det känns som hög fart även på de lugna passen och symptomen stämmer in rätt bra.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#13
8 december 2014 kl 10:19
Gilla
Min spontana känsla är inte överträning då det är ganska gott om vilodagar i dagboken. Vad som dock inte visas där är ju vila/sömn eller kosthållning. Det är ju många bitar som ska skötas för att allt ska fungera. När jag tränade som hårdast bokförde jag även sömn och gjorde enkla noteringar om hur jag skötte kosthållningen.
1991 • Åkersberga
#14
8 december 2014 kl 13:49
Gilla
Jo jag har också tänkt att det kan vara överträning dock är ju det något som är svårt att bekräfta. För jag anser väl att jag inte har tränat så överdrivet mycket i frågan om mängden. Däremot kan jag hålla med om att farten jag har haft på passen kan ha varit för höga.

Min läkare ringde nyss och gav mig resultaten från proverna. Det var inte något som var varken för högt eller lågt. Sänkan var lite för hög (20) och mitt järnvärde var något för lågt (130). Så det är inte något som man behandlar utan jag ska ta nya prover efter nyår och se hur det ser ut då. Det verkar inte som jag har någon infektion eller virus i alla fall, så det kan kanske vara överträning som det handlar om?

Apropå kost och sömn så kan jag väl säga att jag äter ganska allsidigt men mer åt det hälsosamma hållet. Äter kanske något mer protein än kolhydrater och fett men det är inget livsmedel som jag helt utesluter. Sömn har jag haft problem med till och från men nu på senare tid så har jag i alla fall minst sovit 6 h och då känner jag mig utsövd.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#15
8 december 2014 kl 14:03
2 Gilla
Jag tycker att Idrottsdoktorn skriver om det på ett bra sätt här: http://www.idrottsdoktorn.se/artiklar/overtraning
1991 • Åkersberga
#16
8 december 2014 kl 14:25
Gilla
Någon som har egna erfarenheter av överträning?
1991 • Åkersberga
#17
9 december 2014 kl 07:35
Gilla
Man skulle ju i alla fall helt klart vilja ha någon form av quickfix, i form av en medicin eller något liknande för att komma ur det här jävla tillståndet.. :)
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#18
9 december 2014 kl 07:56
Gilla
Vad gäller sömn så behöver kroppen lite extra sömn efter hårda pass. Det är under sömnen som uppbyggnaden till stor del sker. Som en idrottsläkare sa på en föreläsning " - Man kan inte elda ljuset från bägge hållen". Sover man dåligt eller har mycket att göra, satsa på lugn löpning med låg puls för att inte belasta för mycket. En bekant som jobbade skift pulserade alltid sin träning efter skiftgången. Kanske ska du skippa alla kvalitetspass under 1-2 månader under vintern och bara samla lugna mil i snacktempo.
Martin Andersson
1978 • Bergshamra
#19
9 december 2014 kl 09:59
Gilla
Jag har sett överträning på nära håll (gick idrottsgymnasium - fotboll). En del kom tillbaka snabbt och en del var borta rätt länge. Konstanta dubbelpass (träning i skola + klubb) i princip varje dag sliter. Sover man inte ordentligt och slarvar med kosten så tar det stopp till slut. Personligen så behöver jag minst 8h sömn när jag kör dubbelpass... gärna 9h.

Jag skulle följa idrottsdoktorns råd:
Steg 1) Totalvila i 3-5 dagar för att sedan försiktigt köra igång
Steg 2) Löser det sig inte kontakta en doktor med erfarenhet av just det här.

FKS kanske har någon "husdoktor"? Snacka med din tränare.
1991 • Åkersberga
#20
9 december 2014 kl 13:30
Gilla
Okej, tack för tipsen.
I och för sig är jag inte helt säker på att det kan vara överträning heller men mycket talar ju för det. Nu när jag har läst på lite om överträning verkar det vara ett ganska oklart begrepp där det är många forskare som har olika definitioner. Men många verkar vara överens om att det är vila som krävs för att bli "frisk". Ska jag även då dra ner på den dagliga fysiska aktiviteten exempelvis promenader och liknande?
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.