Löpning Träning 3 inlägg 15369 visningar

Hjälp - Feber vid hård ansträning

Camilla
1976 • Björklinge
#1
11 september 2013 - 10:16
Gilla
Hej alla,
Jag är så frusterad.......Ska all min träning inför LL bli bortkastad igen??
Förra året fick jag två sjukperioder först 3månader med feber på våren, sen 2 månader feber på hösten...strax innan LL.

Gemensamt för de gångerna är att det varit hard fysisk ansträngning som troligtvis orsakat det. Det är en temperatur höjning på ca en grad. Så från normal 36.8 får jag 37.6. Det gör mig orkeslös och allmänt hängig/sjukdomskänsla. Efter 2 månder med Ferber och ändå tvingas jobba eftersom jag aldrig kunnat vara sjuk då alla provar visat att jag varit frisk (och jag har testat allt), så har man varit deprimerad.

Nu var det dags igen....Verkar som att jag inte klarar av att tävla. En längre hård fysisk ansträning blir för mkt. Fick frossa på Bellmanstaftetten då jag tog ut mig totalt.....men det gick bra. Nu sist på Tjejmilen fick jag frossa efter 3km igen, som jag tror var vätskebrist. Sen dagen efter började jag känna mig lite skum, och I måndags fick jag 37.6 igen och Inga andra symptom (précis som förra gången). Jag tog ut mig totalt så att de sista två kilometrarna är det ren vilja. Så efter målgång ligger jag i målområdet eftersom jag inte kan stå på benen längre. Har alltid kunnat pressa ur mig over min förmåga på tävling. Eftersom jag haft 25 veckor utan tränings uppehåll i år, så har jag trot att jag kanske blivit "frisk". Men jag har mest kört lågintensiva pass eftersom jag märkt att hårda pass med intervaller osv tart på kroppen och gjort mig mer mottaglig för sjukdomar.Nu verkar det som att Bellmanstaftetten och Tjejmilen blev för mkt igen. Är det någon mer som får Feber vid hård anstringing???

Min teori nu är att kroppen inte kan skilja mellan inflammationer av virus och hård anstränging och att den på nåt sätt ger mig feber för att bekämpa ev. inflammation???? Men varför så länge?? Sist blev jag frisk, efter att ha blivit "riktigt" sjuk! Det var som att kroppen bootade om.... Jag har nu tagit en ipren för att se om det kan ta bort inflammationen som kroppen tror att den har eller har??? Snälla, är det någon annan som har upplevt det här? Kan bara saga att i höstats var jag som en zombie.
All livsglädje försvann, och jag la på mig i vikt. och levde som i en bubbla av feber........Vill inte ha en upprepning på det här igen!!!!! Vill ju så gärna springa LL (3milen)!!!!!! Vill inte ha feber i månader igen!!!!!!!!

Teorier, någon????
Karl Avedal
1976 • Kvicksund
#2
12 september 2013 kl 08:27
Gilla
Hejsan!

Disclaimer: Jag är ingen läkare och har inte någon medicinsk utbildning. Ta inte det jag skriver för sanning, även om jag förstår gör mitt bästa.

Först och främst, en temperatur på 37,6 grader behöver inte vara feber, även om du har en låg normal temperatur. Ofta kallas förhöjda temperaturer mellan 37,5 och 38 för "subfebrila" och räknas inte riktigt som feber, utan gränsen för feber dras oftast vid 38 grader.

Att man vid en enstaka mätning ligger inom det subfebrila intervallet är inte ovanligt då kroppstemperaturen kan variera något bland annat under och efter fysisk ansträngning. Temperaturen kan också naturligt stiga såpass mycket under perioden mellan ägglossning och menstruation (ifall man har ägglossning). En mindre inflammation kan också vara anledningen.

Eftersom du skriver att du inte har några andra symtom skulle jag än så länge ta ganska lätt på den något förhöjda temperaturen, den behöver som sagt inte betyda något sjukligt.

Jag förstår att du blir orolig med tanke på vad som skett tidigare, men det är ju inte säkert att detta är början på en dålig period, utan än så länge är det frågan om att du vid en enstaka mätning legat på en temperatur som kan ha sina naturliga förklaringar. Oro/stress i sig kan ställa till väldigt mycket dåligt i kroppen.

Ifall det ändå är frågan om "lätt feber" på grund av immunförsvarsreaktion, så kommer normalt sett febernedsättande medicin ha god effekt.

Ifall det är frågan om en inflammation efter träningen så borde anti-inflammatorisk medicin ha effekt.

Har ipren någon inverkan på din kroppstemperatur?
Elin Dunegård
1986 • Malmö
#3
12 september 2013 kl 10:19
Gilla
Hej!
Jag har haft samma problem efter min körtelfeber jag hade i ett år. Det är sjukt frustrerande och det är ingen som förstår din känsla av att vara helt utmattad när man "egentligen inte har feber" enligt läkarna.
Jag håller på att komma tillbaka nu och tyvärr verkar det inte finnas så mkt man kan göra mer än försöka dricka mkt, sova dina timmar och hoppas kroppen blir bra med tiden.

Jag får också "feber" precis som du men försöker ändå kämpa på. Ibland går det och ibland blir man sängliggandes...Lider med dig, det är så frustrerande.

Kolla de körtelfeber på dig? De brukar inte kolla de om man inte säger till. För mig slog det ut under en natt och jag såg ut som en fotboll när jag vaknade!

Hoppas det löser sig!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.