Löpning Träning 4 inlägg 3236 visningar

Fixa orken på ca 8-10 veckor

Tove
1992 • Sverige
#1
29 augusti 2014 - 13:13
Gilla
Hej

Om jag springer regelbundet (nästan varje dag?) och varvar långt med kort samt mitt tennisspelande, kommer jag kunna springa i hyfsat bra tempo under 90-120 minuter då inom ca 2 månader då?
Eller vad är det ultimata träningsupplägget?

Jag har inga distanser, det kan vara allt från 8km till 1mil+ och jag kommer behöva vara lite explosiv, uthållig m.m.


Ha en bra dag gott folk!
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#2
29 augusti 2014 kl 14:12
Gilla
Om du orkar sträckor runt milen idag så tror jag nog att du kan springa längre sträckor också bara du sänker ner tempot. Men jag tror man ska ha längre tid på sig för att bygga upp sig så man inte skadar sig. Säg att det är ett halvmaraton du har tänkt springa så kan du kanske springa det första gången med inställningen att klara sträckan än att det ska gå på en viss tid. Sedan nästa år kanske du kan springa samma tävling med ett tidsmål om du tränat regelbundet hela året. Det är vad jag tror. Skyndar man för snabbt är risken stor att man skadar sig.

Så tänk mer långsiktligt att bygga upp kroppen med lugn löpning för att senare kunna tåla hårdare träning. Men det kan ta flera år innan man känner sig hyfsat snabb sägs det.

När jag var yngre (sådär 25-30 år) då tränade jag en sommar från otränad till mitt första halvmaraton, sisådär 4-5 månader. Men då var jag "ung och dum" och skyndade snabbt. Hade väl tur som klarade mig utan större skador (hade väl någon ledbandsskada). Första halvmaraton lyckades jag på 2:05 så visst det var ju bra utveckling. Året därpå sprang jag samma lopp på 1:55 och tredje året på 1:42. Skillnaden mellan andra och tredje året var att jag tränade hela vintern mellan andra och tredje året men de två första åren endast på sommaren.

Så med regelbunden träning en längre tid kan man bli hyfsat snabb, men de där snabbfixarna leder sällan till något man känner sig jättenöjd med och man kan få skador på köpet.

Det finns ju träningsprogram "fixa loppet på den tiden på 10 veckor" men dessa är gjorda med förutsättningen att man är bra grundtränad innan man börjar programmet. Svårt att gissa hur bra grundtränad du är men känner du att du har en grund att gå vidare på så är väl det ett alternativ.
http://jogg.se/Program/Traningsprogram.aspx
Tove
1992 • Sverige
#3
29 augusti 2014 kl 15:53
Gilla
Ronny: Jo det är lite i senaste laget men jag har varit skadad halva sommaren typ, annars hade jag börjat tidigare.

Det är inget lopp, fotbollsdomare, och kommer behöva springa i 90-120min beroende på hur matcherna går.
Jag är fd fotbollsspelare och då fixade jag hela matcher även om jag sällan spelade i 90 min.

Dock vill jag så småningom fixa distanser över milen (nu springer jag 5km i terräng som längst, och det springer jag "otränad", jag har inte löptränat seriöst (då blev det några mil i veckan) sen 2009 så jag fixar dessa 5km med vilja och den fysik jag fått av mitt idrottande).

Träningsprogram har jag inte ens tänkt på att det finns här, tack det ska jag kika på! Men bra grundtränad bör jag vara då jag idrottat i hela mitt liv + att jag fortfarande spelar tennis.

Jag vet ännu inte om jag kommer döma herrar eller damer och det är just därför jag behöver få upp orken, damernas tempo fixar jag.

Kanske borde skrivit med det i trådstarten att det inte är något lopp det handlar om, vet inte riktigt hur jag tänkte.

Men jag uppskattar verkligen ditt svar! Jag har ändå som mål att springa något lopp nästa år så det var absolut givande ändå - det tackar jag för!
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#4
29 augusti 2014 kl 16:48
Gilla
Fotbollsdomare blir väl mer intervall-liknande löpning? Trodde du mer var ute efter att springa långt i konstant fart. Kanske springa upp för en brant backe, vila lite, springa ner för backen, vila lite upp igen o.s.v. vore något att lägga in mellan de vanliga rundorna?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.