Löpning Träning 8 inlägg 7363 visningar

Rimligt mål / utveckling

1970 • alstermo
#1
2 mars 2014 - 09:52
2 Gilla
Funderar lite på vad som kan vara ett rimligt mål och hur jag kan utvecklas i min nyligen påbörjade löpträning. Är kvinna på 43 år började träna löpning i maj -13. Första målet var att klara 5 km vilket inte tog mer än ca 2 veckor. Har sista 10 åren inte tränat aktivt på något vis men promenerat 5-10 km flera gånger i veckan. Under sommaren och hösten tycker jag att jag utvecklades mycket bra. Sprang ca 4 pass i veckan efter träningsprogram i runkeeper med mål att klara milen under 60 min vilket gick fortare att göra än programmet sa. Sprang min mil ( ej kontrollmätt) på 56 minuter i augusti. Fortsatte träna under hösten och gjorde pass på upp till 16 km. Har under vintern kört ca 2 löppass i veckan ute eller på band och sen kompletterat med 2 pass av styrketräning/ cirkelträning. Tänker mig att komma upp i fyra pass per vecka nu från mars månad. Nu funderar jag på att ge mig på en halvmara i slutet av juni. Är det ett rimligt mål? Vad bör jag tänka på för att utvecklas vidare. Har inte haft några skador eller besvär från kroppen. Är så lycklig över att ha hittat löpningen som motionsform och fortfarande förvånad varje gång jag sprungit ex en mil och klarat det utan besvär.
Tacksam för lite tips!
1984 • Stockholm
#2
2 mars 2014 kl 10:26
1 Gilla
Grattis till att det gått så bra och att du hittat löpningen! :)

Låter som ett jättebra mål, och vil ldu lägga in ett tidsmål också så är väl 2 timmar passande? Motsvarar ca 53-54 min på milen
Krzysztof
1959 • Huddinge
#3
2 mars 2014 kl 23:31
2 Gilla
Håller med Johan, under 2 timmar verkar vara ett bra mål. Kom ihåg bara att det är en stor skillnad för nybörjare att springa halvmara i jämförelse med milen. Se till att du har sprungit 2 mil några gånger före tävlingen och försök vänja kroppen försiktigt med den längre distansen. Lycka till!
1982 • Åkarp
#4
3 mars 2014 kl 08:28
1 Gilla
Håller med föregående person. Att vänja kroppen succesivt är A & O. Mitt första halvmarathon gjorde jag 2000 när Öresundsbron invigdes. Jag var då 18år och trodde jag hade sprungit tillräckligt. Tiden blev 1:45:00 ca och jag var totalt slut. Efteråt var jag mest glad över att tagit mig runt. Dagen efter känndes det som om någon kört över mig med ett godståg först och sedan en ångvält också för säkerhets skull. Kroppen var brutalt mörbultad. Numera springer jag utan problem mer än 21km på träning utan några större problem. Kan ge mig ut och springa dagen efter också. Så ta tid att vänja din kropp. Kanske du ska testa det första riktigt långa passet på löpband? Alternera längre och längre sträckor ute med långa pass på band mellan varven.Lycka till
1971 • Nykvarn
#5
3 mars 2014 kl 09:08
1 Gilla
Grattis till att du hittat till löpningen och till en jättefin utveckling! Jag tror liksom de övriga som svarat att en halvmara absolut är ett rimligt mål att genomföra i sommar! Huruvida du ska ha något tidsmål eller ej är såklart upp till dig, jag tycker inte det är nödvändigt första gången.

För att utvecklas vidare är det bara att fortsätta som du gör nu, kan du komma ut fyra gånger i veckan är det väldigt bra och kontinuitet är det absolut viktigaste för att utvecklas i längden. Att du inte drabbats av några skador eller känningar är jättebra, men var samtidigt inte rädd för att backa lite och hoppa över ett par pass om du skulle få ont någonstans.

Behåll glädjen i löpningen genom variation, spring kortare men snabbare en gång i veckan, spring i skogen, hitta en backe och spring snabbt uppför några gånger och jogga ner, springa lite längre och lugnt en gång i veckan. Prova lite fartlek som kan varieras i det oändliga, eller ett lättare intervallpass ibland, det handlar inte om att springa på max utan om att höja intensiteten ett snäpp bara, ju mer van du blir ju tuffare kan du sedan köra, om du vill det och det är ditt mål att utvecklas, vilket det inte ju inte behöver vara för alla.

Lycka til! Och i motsats till Kristian (#4) säger jag, undvik löpband så länge det går :) även om det är bra mental träning (=tråkigt) att stå och springa länge på samma ställe.
1970 • alstermo
#6
3 juli 2014 kl 17:47
1 Gilla
Dax för nästa mål!
Sprang min halvmara i Kalmar den 28/6. Målet var satt till under två timmar, tiden blev 1:51.40 vilket jag är mycket nöjd med:)
Nu är frågan vad nästa mål ska vara? Funderar på milen under 50, har på träning gjort den på 52 och tänkte följa programmet här på Jogg för att komma under till slutet av augusti. Två minuter låter ju inte så mycket men det kanske det är eller vad tror ni där ute med massor av kunskap?
En fråga till. Funderar på att köpa en GPS klocka. Tips på någon som ej är för avancerad.
1981 • Vegan Runners
#7
3 juli 2014 kl 18:00
Gilla
Jag tror att du grejar 50 på milen redan nu en bra dag på en fin bana! Låter som ett bra mål tycker jag, det är kul att bli snabbare. Om du råkar ha någon i bekantskapskretsen som kan agera hare åt dig (och hålla jämt och fint 5-minuterstempo tillsammans) kommer det gå ännu lättare tror jag.
Lars Lindefelt
1958 • Borlänge
#8
4 juli 2014 kl 14:44
Gilla
Garmin har modeller från ca 900:-, beror lite på vilka funktioner du vill ha. Jag använder FR10 som är den enklaste ( utan pulsmätning ).
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.