Löpning Kost & Näring 10 inlägg 5460 visningar

Kalorier in, kalorier ut.

1959 • Rönnäng
#1
12 februari 2014 - 09:28
Gilla
Om man skulle freaka ut på mat och äter t.ex. tio gånger så mycket som normalt under ett dygn, är då kroppens matsmältningssystem så grymt att det lyckas ta upp (och lagra) tio gånger så mycket då?
Jag tänker naturligtvis på detta med vikten.
Eller kan man hoppas på att någon procentsats av all denna mat passerar genom systemet utan att den gör lika stor "skada".
Detta är kanske något en och annan människa hoppas på när man någon dag misslyckas i sitt uppsåt att gå ner i vikt.
1983 • Halmstad
#2
12 februari 2014 kl 09:43
Gilla
Antagligen lyckas inte kroppen ta upp allt, beroende på hur energitätt det är. Men det innebär en väldig stress på kroppen att ta hand om så mycket mat. Det gör nog mer skada för mage och tarmar än vad den extra fettmängden gör.
Om man trycker i sig mellan 20000-25000 kcal, så bör man nog fundera på varför.
Det låter för mig som ett osunt beteende och något man bör få hjälp med.
1965 • Kungsholmen
#3
12 februari 2014 kl 09:53
Gilla
Det finns en maxgräns för allt och oftast pajar magen ihop redan vid begränsade överintag och mycket av födan går rätt igenom och hamnar i toaletten.
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#4
12 februari 2014 kl 11:28
Gilla
Du kommer ju skita på dig!
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#5
12 februari 2014 kl 11:36
Gilla
Men frågan är faktiskt intressant.
Såg ett program om en svensk tjej (om jag minns rätt)som tävlar i fitness i USA. Inte trevligt att se på i mina ögon med en kropp som ser späkt ut i avsaknad av varje uns av fett och muskelfibererna liggande utanpå kroppen. Men, det är hennes sport..
I alla fall.. en gång i veckan hade hon frossardag.. då tryckte hon i sig all tänkbar skit med högt kaloriinnehåll i snabbmatsväg hon kunde få ner så hon mådde illa. Poängen med detta menade hon var att trigga kroppen att ligga på ett förbränningsläge för att ta emot den mängden även om det bara skedde en gång i veckan. För henne fungerar det uppenbarligen.
Om det är nyttigt förtäljer inte historien.
Camilla Green
1982 • Linköping
#6
12 februari 2014 kl 13:15 Redigerad 12 februari 2014 kl 13:15
Gilla
Du kommer inte gå upp i vikt av det. Troligen kommer du lägga på dig några kg extra i form av vätska men det försvinner efter några dagar. Detta är ett vanligt sätt för folk som dietar inför tävlingar i kroppbygge (som tjejen Peter pratar om ovan). De har ofta en sådan här dag i v (kanske 10 ggr så mycket är svårt eller omöjligt att få i sig på en dag dock) där de äter vad de vill, ofta skräpmat, godis etc. Även om de gör detta så fortsätter de gå ner i vikt. Mycket av det hela är för att orka med psykologiskt då det ofta är tuffa dieter. Om det är sunt kan ju dock diskuteras. ;)
1959 • Rönnäng
#7
12 februari 2014 kl 18:15 Redigerad 12 februari 2014 kl 18:21
1 Gilla
Tack Camilla.
Det var ett hoppfullt svar.
Det är nog säkrast att jag förtydligar mig.
Jag har inte ätit tio gånger så mycket under ett dygn utan det handlade om att jag en dag blev bjuden en extra middag med efterrätt av goda vänner och på väg hem passerade jag seven-eleven och köpte en påse bilar och två japp och sen kom det dåliga samvetet som en slägga förstås!
Då hoppas man att detta snedsteg inte skall vara riktigt så förödande som man befarar.
1983 • Halmstad
#8
12 februari 2014 kl 18:39
1 Gilla
Aha, det där kallar jag för "fredag".
Skämt åsido. I och med att du tränar nästan dagligen så är det inga bekymmer. Det kommer inte göra någon skillnad om du under resten av veckan äter "vanligt".
Själv så skulle jag inte orka köra helt strikt utan det lilla extra ibland.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#9
12 februari 2014 kl 18:40
1 Gilla
Leif GW Persson och Jan Stenbeck körde ju matorgier på Pontus in the Green House. Dom satte i sig uppskattningsvis 15000 kalorier på en kväll, några ggr i veckan. På något år av detta blev Leifs hälsa så risig att läkarna sa att han hade 1 år kvar att leva. Han hade 30% hjärtförstoring, förmaksflimmer och aortaförstoring. Han la av med det, men Stenbeck fortsatte och sen gick det som det gick.

Att svulla i mat nån gång då och då är inga problem, särskilt inte om man tränar hårt såklart. Men det ÄR en påfrestning på kroppen. Att svulla varje vecka och inte träna leder snabbt till sjukdom.

Det roliga är att det Leif och Jan åt, närmast är att betrakta som LCHF. Det var definitivt ingen skräpmat iallafall. Hummer, anklever, caviar, potatispuré med 80% smör och grädde i osv. Men äter man FÖR MÅNGA KALORIER så blir man sjuk. Oavsett om det är kolhydrater, protein eller fett.

1968 • Kållered
#10
12 februari 2014 kl 19:37
1 Gilla
Genomsnittet över lång tid är det enda som spelar roll.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.