Löpning Kost & Näring 8 inlägg 5310 visningar

Räkna kalorier/dag

Erik Moraeus
1990 • Orsa
#1
26 augusti 2010 - 13:03
Gilla
Hejhej alla människor. detta är mitt första inlägg på denna sajt...mycket trevlig för övrigt, det finns mycket visdom här och ni alla har ett trevligt sätt att förklara allting på. Blir inspirerad helt enkelt!

Min fundering var om att räkna ut sitt kaloriintag per dag som vissa verkar ha gjort. dom verkar veta exakt hur många kalorier per dag som passar dom och också hur många dom också får i sig per dag...jag är intresserad av att veta en sån djupt fakta om mina rutiner. hur gör ni då? väger nbi maten och lyssnar till er kropp?

Tack på förhand
Helena Blomqvist
1966 • Dals-Ed
#2
26 augusti 2010 kl 15:11
Gilla
Hej, välkommen till forumet!
Jag räknar ut mitt kaloriintag genom att mäta maten antingen genom att väga den eller måtta upp den. Gör det för att ha koll på att jag får tillräckligt mycket i mig i förhållande till min träning. Låter kanske trist men jag är en sån där statistiknarkoman ;-)

Det finns en bra sida man kan använda gratis på nätet, mest för de som vill gå ned i vikt - men bra när man vill veta både fördelning av kolisar, proteiner och fett. Gå in på www.matdagboken.se å kolla in. Har prövat en massa andra gratissajter - men jag tycker den här är den bästa.
2009 • Klippan
#3
26 augusti 2010 kl 18:55
Gilla
Hej,
ställde liknande fråga 20 juni i år, fick bra konkreta tips.
Sök efter: Kaloriförbrukning, sorterat under kategori Ultra

// FG
Heimo
1960 • Swe
#4
26 augusti 2010 kl 19:12
Gilla
Kaloriförbrukning handlar väldigt mkt om hur man rör sig, dvs under hela dagen och inte bara träningen.
Man brukar tala om en basalförbrukning om ca 30 kcal/kg...till det kommer den förbrukning all kroppsrörelse ger.
Räkna här: http://www-users.med.cornell.edu/~spon/picu/calc/beecalc.htm
Kajsa B
1987 • Göteborg
#5
26 augusti 2010 kl 23:50
Gilla
Mitt tips, gör en grovkalkyl. verkar du äta lagom så lämna det där.
Visst är det bra att kunna veta att man får i sig tillräckligt när man tränar, men har du inte stora problem med maten så skulle jag tipsa om att skippa kaloriräknandet. Har man väl börjat går det aldrig att helt sluta, det kan verkligen ta glädjen från en god måltid, en utekväll etc.
Jag kan verkligen förbanna att jag gav mig in i kalorivärlden, tänk en gång extra innan du gör detsamma.
Jennifer Mattsson
1984 • Borås
#6
27 augusti 2010 kl 07:26
Gilla
Jag håller med Kajsa.
Det finns verkligen stor risk att det blir det enda som kretsar i ditt huvud när du äter. (Och under hela dagen också för den delen.)
Det kan också bli så att man (läs jag) tänker, "om jag ska äta det här så kommer det gå över mitt beräknade kaloriintag på en dag, alltså måste jag ge mig ut och träna nu innan jag äter för att kunna äta." Eller står jag över. Och det tar bort både träningsgjädje och matgjädje...
Så har det tyvärr blivit för mig och det är tufft att jobba bort. Jag kämpar som tusan för att det ska gå. Så det är inget jag rekommenderar.

Mitt tips är att istället boka tid hos en hälsocoach eller dietist som kan berätta för dig hur, när och hur mycket du ska äta.
Erik Moraeus
1990 • Orsa
#7
27 augusti 2010 kl 09:55
Gilla
tack för alla meddelanden.

det som kajsa och jennifer skrev låter inte kul... jag kan precis förstå vad ni menar. om jag ska vara ärlig så tror jag att jag skulle ganska lätt kunna få detta problem...men för mig verkar det finnas en tillfredsställelse att "veta".

hmmm...få se om jag fattat detta med kalorier och förbränning helt rätt...
alltså, dom flesta människors kroppar ska helst ha runt 2000 kalorier per dag, vilket varierar kraftigt efter hur stor man är, hur mycket muskler man har etc, kön, ålder....och äter man mer går man antingen upp i fett eller muskler, mindre går man ner.
men en sak, hur många kalorier måste "tränas" bort och hur många försvinner genom kroppen automatiskt?((förstår att detta varierar...)) är det denna siffra som är ens "perfekta" kalorital eller ska det vara mer kalorier, liksom extra för extra energi?

en sista sak, vet inte säkert om jag vill veta hur mycket som helst, som kajsa sa...låter otrevligt.

tack för alla svar!


Kajsa B
1987 • Göteborg
#8
27 augusti 2010 kl 12:45
Gilla
Jag kan inte neka att det finns en viss tillfredställelse att veta. Annars hade inte jag heller gett mig in i det. Kontroll kan vara rätt fint ibland. Klarar man att hantera det så fine, men det är en evig balansgång där det är lätt att det blir maniskt. För mig var kaloriräknandet en start på 5 års ätstörningar. Nu försöker jag undvika det tänket och istället äta varierat, regelbundet, riktig mat, ordentliga mellanmål etc. och unnar mig då och då och tänker på adidasreklamen för några årsedan som sa "jag springer för att jag älskar kakor".

Bra att veta är dock att den nivå som krävs för att kroppen inte ska ställa sig in på svält är 800-1300 kcal. du som ung man ligger garanterat på den högsta siffran där. Detta är en nivå som man ALDRIG ska gå under på en dag. äter man regelbundet är det inga problem att hålla sig över den. Detta är alltså den energi kroppen måste få för att kunna fungera, Hjärtat behöver energi för att slå och muskler för att du ska kunna andas. Hamnar man en dag på gränsen där, genom sjukdom eller bara att man gör saker under dagen som ställer till matvanorna så är det viktigt att tänka att det inte finns någon dålig energi.
Om din kropp verkligen skriker efter något som är energirikt eller saltrikt så är det antagligen för att du fått i dig för lite av detta. Kroppen är rätt duktig egentligen på att säga till vad man bör äta, det är mest att folk är för dåliga på att lyssna till det.

Kom på när det var riktigt smidigt att kunna det där med kalorier: var på långtur på fjällskidor med full packning i berglandskap då det var -20 till -25 grader. det rä till på köpet lätt att tappa aptiten under de förhållandena. Då var det många nävar med jordnötter för att fylla upp minimumkvoten för en dag. men det var upp och nervända världen. kaloriräknandet och tid man skulle äta var motsatsen till allt vanligt folk tänker på. då vräkte vi i oss nötter på natten eftersom kroppen lagrade energin bättre då och liknande saker.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.