Löpning Kom igång 15 inlägg 6107 visningar

Uthållighet vs svettning

2006 • Alingsås
#1
31 juli 2008 - 12:37
Gilla
Finns det någon korrelation mellan hur mycket man svettas och hur uthålliga man är?

Det sägs att det inte finns en korrelation mellan svett och kondition, men min fråga gäller främst uthållighet, vilket iofs har lite med konditionen att göra också kanske.

En tanke är att en som svettas mer, behöver dricka mer, således i längden inte är lika uthållig. Men o andra sidan kanske han/hon har en effektivare avkylningsförmåga och därmed inte "kokar över inombords (=uthålligare).
Tjejer svettas generellt mindre än män tror jag, men de är också uthålligare än män har jag för mig.

Vet någon hur det är med uthållighet och svettning?
Eller är det någon som man tvistar om inom vetenskapen?

J.K.
1966 • Jönköping
#2
31 juli 2008 kl 14:11 Redigerad 31 juli 2008 kl 14:12
Gilla
Man tränar upp förmågan att svettas i takt med att man blir mer vältränad. Det gör att man inte blir överhettad lika lätt. En god förmåga att kyla av kroppen genom svettning ökar prestationsförmågan. Att kvinnor inte svettas lika mycket vid samma ansträngning är en nackdel för dem i löparsammanhang, men kan vara trevligt vid dans odyl.
Rolle H
1963 • Lindholmen
#3
31 juli 2008 kl 14:42
Gilla
Jag har läst någon stans att man förlorar kapacitet ganska snabbt om man förlorar för mycket vätska, vilket är något som jag märker på mig själv.

Jag är stor och tung (>2 meter & ~100kg, och jag kan med lätthet förlora 2-3 kilo vätska på en mils löpning., vilket är kontrollerat vid flera tillfällen.)

Jogga kan jag göra en mil utan att fylla på vätska men tävlingstempo eller snabbdistans utan påfyllning är inte behagligt vare sig i slutet eller efteråt. Om jag ska hålla ett lite högre tempo i en mil, så gör ett vätskebälte med vatten stor skillnad för hur jag mår och presterar den sista halvan. Vid längre distanser än milen har jag alltid extra vätska med, även om det bara är lugn jogg som gäller.

(Detta kanske inte var vetenskapligt men är ett exempel på hur en motionär reagerar på löpning/värme/svettning. :-)
Martin Persson
1985 • Umeå
#4
31 juli 2008 kl 17:10
Gilla
På vilket vis är kvinnor uthålligare än män? Nämn en löpgren där en kvinna vinner över en man, är du snäll. (Generellt dvs, t.ex inom eliten).
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#5
31 juli 2008 kl 17:27
Gilla
Som ett bidrag kan jag ju berätta om två ljushuvuden som hade samma idé, båda någon gång på 80-talet. (det finns säkert fler än de två jag vet)
Den ena var med i det som då hette Götajoggen 15km(nu Karlstad Stadslopp 10k), och den andra skulle köra snabbdistans på cykel ett antal mil. Båda råkade välja den varmaste dagen de kunde hitta.
Deras snillrika tanke var att när man blir trött så svettas man. Alltså; om man inte svettas så blir man inte trött.
De gav alltså fan i att dricka både före och under aktiviteten.
Båda åkte ambulans istället för i mål :-)
Erik
1976 • Stockholm
#6
31 juli 2008 kl 21:46
Gilla
Fick lära mig i lumpen att 2% vätskeförlust(vätskebrist) sänker arbetsförmågan med 20%
Lena M
1961 • Norrtälje
#7
31 juli 2008 kl 22:20
Gilla
Kolhydrater och salt binder vattten.
Sven Andersson
1966 • Kista
#8
31 juli 2008 kl 22:22
Gilla
Den lumpenregeln har man ju hört, men jag tror inte mycket på den. På Gbg-varvet drack jag ingenting (dricker högst 2-3 dl i normala fall på halvmara, aldrig på milen). Förlorade garanterat minst 2% av kroppsvikten i vätska (baserat på vägning efter lopp och träningar). Om jag hade tappat 20% arbetsförmåga vid tiden för passeringen av -2% kroppsvätska, då skulle jag, om jag började dricka ikapp s a s, kunna springa 2-3 km/h fortare, dvs sänka km-tiden med runt 40 sekunder/km... :-) Låt säga att det är ett dubbelt linjärt förhållande 0 till -2%, och 0-20% kapacitetsförlust (kan förstås förhålla sig annorlunda i verkligheten, men bara som kul approximation). Då skulle det ge mig en snitthastighet på runt 25 sek/km bättre, alltså nästan NIO minuter bättre sluttid. Och jag skulle springa fortare och fortare under loppet och spurta in sista km på strax över 3:00/km ! :-)
Sven Andersson
1966 • Kista
#9
31 juli 2008 kl 23:56
Gilla
Visst Gunnar, jag gjorde en approximation för skojs skull. Det handlar återigen om ett påstående med ett begrepp ("arbetsförmåga") som inte är definierat (eller där definitionen inte följde med påståendet).

Min poäng är att lumpenregeln säkerligen inte har någon större applicering på löpning. I alla fall upp till halvmaran, kanske till och med marathon. Vi kan alla säkerligen springa på i all högönsklig välmåga med både 1 och 2 viktprocent vätskeförlust utan att det gör speciellt mycket på farten. Pulsen kommer att driva, men det gör normalt inget eftersom på längre lopp, där vätskebrist möjligen skulle kunna bli besvärande och driva pulsen allra mest, ligger vi ändå redan på en lägre pulsnivå från början.

På längre lopp ska man självklart dricka med jämna mellanrum, men senare rön har lett till undran om det inte rent av dricks för mycket (vatten) på loppen, vilket leder till saltspädning, och i allra, allra värsta fall celldrunkning och döden (4-5 liter på några timmar och risken finns faktiskt).

Noakes menar att en löpmage (pun intended) bara kan hantera upp till max 0,8 l vatten per timme, för många kanske bara 0,5 l, för en del kanske upp till 1,0 l. 0,8 l, det är väl 3-4 normala loppmuggar, det.
Elin
1981 • Göteborg
#10
1 augusti 2008 kl 01:01
Gilla
Tja, jag vet inte om det har med uthållighet att göra men jag har upptäckt att ju mer jag tränar desto mer svettas jag. När jag började springa klarade jag knappt 20 min och inte blev jag särsklilt svettig. Numera springer jag betydligt längre men svettas också mer - redan efter 5 min är jag genomsvett.

Så nog tycker jag att det känns som att ju bättre kondition man har desto mer svettas man....
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
#11
1 augusti 2008 kl 14:30
Gilla
Ja, jag skulle också säga precis som Elin. Ju mer jag tränar, ju mer jag orkar, desto mer svettas jag. Är uppe i mildistanser nu och är för det mesta genomblöt när jag kommer tillbaka och svettas det gör jag i princip från början till slut.

Sedan en liten undran - Finns det verkligen belägg för att kvinnor svettas mindre än män? Känns mer som om det är något som är individrelaterat.
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#12
1 augusti 2008 kl 15:11
1 Gilla
Själv så svettas jag oerhört lätt och blotta tanken på att svettas gör att jag börjar svettas:-) det är sant...såååå konstigt. I alla fall då solen skiner ute!
Kanske psykologiskt till viss del?
Sven Andersson
1966 • Kista
#13
1 augusti 2008 kl 15:34
Gilla
De senaste veckorna har jag svettats floder på träning. Men så har vi ju rötmånad och fuktigt nu också, liksom väldigt varmt. Fast jag vill gärna tro att det beror på bättre kondis! :-)
2006 • Alingsås
#14
1 augusti 2008 kl 21:41
Gilla
Till Matrin. Jag tror att det är så här. En sak jag läst är att kvinnor kan ha större behov av bra fett som bränsle, för uthållighet. Killar kan klara sig längre på kolhydrater. Det kanske har något med fettförbränning att göra och uthållighet. Alltså om man jämför en kvinna och en man med lika förutsättningar... Det är bara något jag läst. Det är inte något jag kan säga säkert är korrekt. Tjejer ska vara bra på att använda fettet som bränsle... Om de har en bra fettförbränning vill säga. Det har ju de flesta som tränar och äter mestadels långsamma kolhydrater, brea fetter och protein, samt regelbundet...
2006 • Alingsås
#15
1 augusti 2008 kl 21:42
Gilla
Det där med svettning. Det är ett gott teckan. Det betyder att kroppen har god förmåga att kyla av sig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.