Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 17043 visningar

Ont utsida fot

N S
1982 • Piteå
#1
12 september 2013 - 21:03
Gilla
Sprang en halvmara för sex veckor sedan, Kändes bra efter loppet men dagen efter hade jag hysteriskt ont i foten, kunde överhuvudtaget inte stödja på foten. Smärtan sitter på undersidan foten upp på utsidan, precis framför hälen ungefär där trampdynan börjar.
Smärtan gick över på två dagar men jag valde att vila i en vecka.
Men varje gång jag försöker springa kommer smärtan tillbaka. Jag har inte vågat springa längre än 4km även om smärtan inte är så kraftig alla gånger.
Konstigaste är att jag i princip inte känner nått annat än vid löpning men då kommer känningar direkt.
Varit till läkare och sjukgymnast, Läkaren gjorde en resultatlös röntgen och sen fick jag en kur Pronaxen (2+1vecka).
Sjukgymnasten misstänkte först Cuboid (?) syndrom och försökte trycka tillbaka det benet. Men det var det inte. I övrigt hade hon inga förslag annat än sulor och pronationsskor. Jag springer mest i ett par Hattori så jag köpte inte riktigt den idén dock.
I väntan på tid hos en annan sjukgymnast undrar jag om det är nån här som har nån idé vad det kan vara som jag drabbats av?
1981 • Örebro
#2
12 september 2013 kl 22:17
Gilla
En bild eller ännu mer detaljerad förklaring om vart smärtan sitter?

N S
1982 • Piteå
#3
12 september 2013 kl 23:06
Gilla
Lånar en bild från en liknande tråd här på forumet: http://dl.dropbox.com/u/103132/fot.png

Men mitt problem sitter aningen längre bak. säg mellan där långa benet till lilltån sitter fast i vristen och hälbenet. Vid måttliga problem gör det mest ont under foten bakom lilltåbenet. Men när det är värre så går det upp mot fotens ovansida på motsvarande ställe.

Vet inte om det blev så värst mycket tydligare...
1981 • Örebro
#4
12 september 2013 kl 23:32
Gilla
Googla peroneus och se om du känner igen dig. Är kanske inte helt klockrent men det första jag kommer att tänka på.
McGortsy
1966 • Aspudden
#5
13 september 2013 kl 18:16
Gilla
Påminner om min skada. Sprang två maror 2011 sen sprang jag i nya skor och skadade ledband i området som bilden visar. Detta var i maj 2012 och jag rehabbar fortfarande. Men att du ska ha en sån satans otur som jag låter snudd på långsökt:) Jag har varit på laserbehandling och stötvågor och rehabbat med balansbräda och dagliga tåhävningar en masse dagligen senaste halvåret. Får se vad som kommer härnäst nu när rehabben inte gett fullgott resultat.
N S
1982 • Piteå
#6
27 september 2013 kl 12:41
Gilla
uppdatering:

Har nu varit hos sjukgymnast och efter att ha sprungit på löpband kom ett oväntat besked.

Mina fotvalv är för låga! Tydligen är min fot så platt att för stor kraft hamnar på det där området när jag landar.
Är lite konfunderad av beskedet då jag vet att innan jag gick över till "barfotalöpning" hade normala fotvalv. Men nu när hon säger det så är mina fötter väldigt breda och platta. Mer än vad jag upplever att dom varit tidigare.
Vet också att mina fötter blivit lägre sen jag började med barfotalöpning, men det trodde jag berodde på att jag blivit bättre på att använda tårna när jag går och springer.
Trodde att fötterna skulle bli högre och starkare av barfotalöpning. Men nu 120mil senare så verkar det vara nästan tvärt om.

Hur som helst, sjukgymnasten vill pracka på mig nån kudde man skulle ha under framfoten, men jag är grymt skeptisk till att behandla symptom utan vill hellre bygga upp styrkan i fotvalvet istället. Excentriska tåhävningar har jag börjat köra men finns det nån annan övning som jag bör köra?
Markus Segervall
1972 • Jakobstad, Finland
#7
27 september 2013 kl 13:06
Gilla
Dina fötter har nog fallit ihop pga för svaga muskler i fötterna och för mycket "barfotalöpning" under kort tid. Jag hade också samma problem när jag var för ivrig till först ;)
Stå barfota på en matta och skrynkla ihop den med tårna. Stå barfota på balansplatta. Excentriska tåhävningar.
N S
1982 • Piteå
#8
28 september 2013 kl 19:40
Gilla
Tja, tycker att jag tagit det väldigt lungt i övergången. Jag lät övergången ta ungefär ett år innan jag började köra "barfota" på heltid. Har sprungit ca 60mil sen i våras helt utan problem innan stora bakslaget kom.

Nåja det är bara att bita i det sura äpplet och rehabträna igen :-(
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.