Löpning Tävlingar & Motionslopp / Änglamilen 9 inlägg 3453 visningar

Vilket är smartast strategi för mej som nybörjare?

Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#1
22 maj 2013 - 18:51
Gilla
På lördag (dagen efter mitt 60-årskalas) ska jag vara med i Änglamilen, motionsklassen 5 km. Det är mitt livs andra lopp, förra året var jag med i Lergöksloppet 4,8 km och gick nästan hela vägen (fast understundom väldigt fort). Nu har jag de två senaste månaderna tränat enligt ett intervallprogram där man varvar rask gång med jogg och så småningom löpning. Jag har haft inflammation i båda knäna så jag har inte kunnat träna så mycket som jag skulle velat. Nu har jag kommit upp i att klara att jogga 4 minuter i sträck (skratta inte ihjäl er alla vana löpare!) men blir väldigt flåsig så "raska gången" efteråt blir saktare än jag vill. Så hur gör jag på lördag: likadant som förra året och går så fort jag nånsin kan eller ska jag försöka lägga in korta joggingpass för att jag ska känna mig som en riktig löpare? Vilket är smartast/bäst/dummast...alla snälla kommentarer mottas med tacksamhet!
Kristoffer
Sverige
#2
22 maj 2013 kl 18:59
Gilla
Om du tror att knäinflammationerna blir sämre av tidvis löpning är det kanske dumt att springa. Men annars är det väl schysst att jogga det du orkar. Varför inte liksom?

Du kan ju testa att jogga långsammare än vanligt. Då borde du orkar längre än vanligt.

Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#3
22 maj 2013 kl 19:23
Gilla
Hej Kristoffer och tack för ditt svar. Innan knäinflammationerna hade jag bara provat att jogga lite, lite grann på löpband, orkade inte mer utan det blev mest "powerwalk" inne/ute. Men jag slutade röka för 4 månader sedan efter att ha varit storrökare så jag har fått lite lättare att orka med, men som sagt inte mycket längre än 4 minuter i sträck. Och då joggar jag sakta, min pace (vad heter det på svenska?) är mellan 6-9 minuter/km. Min genomsnitts-pace senast, på 2,58 km (alltså ungefär halva lördagens sträcka) var 8,55. Så jag är INTE snabb, det blir nog svårt att jogga långsammare än jag gör :-)
Kristoffer
Sverige
#4
22 maj 2013 kl 20:38
Gilla
pace = tempo

Det går alltid att jogga långsammare tror jag. Men så länge du inte har ont så kan du väl jogga lite efter hur det känns på loppet? Fokusera på att det ska vara roligt snarare än jättejobbigt så blir det nog lagom tempo. :-)
1974 • Ljungby
#5
22 maj 2013 kl 20:50
Gilla
Motionscykel brukar vara ett väldigt bra redskap vid inflammationer i knän. Dock skall man köra med väldigt lågt motstånd och inte för snabbt.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#6
22 maj 2013 kl 20:57
Gilla
Kristoffer, tack för översättningen, det stod helt still i skallen! :-) Ja, jag ska nog gå på känsla och strunta i vad de andra gör. Jag lär nog komma sist i alla fall!
Morgan, ja ursprungligen var det meningen att jag skulle använda motionscykel (sjukgymnastens order) men de på Friskis är så förbaskat obekväma, mer som "racercyklar". Så jag använder crosstrainer istället, med lågt motstånd. Har börjat lite, lite grann på löpbandet igen men utan motstånd och sakta, så jag inte får inflammationer igen.
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#7
26 maj 2013 kl 20:16
Gilla
Kan berätta att jag lyckades locka med en (lika otränad) kompis till Änglamilen, hennes första lopp och mitt andra , och vi gjorde 44:44 resp. 44:45 på vår 5-km runda, och hade faktiskt 7 personer som var långsammare än oss! Vi orkade jogga mer än vi trott men tog hänsyn till varandra, så när en av oss kroknade så gick den andra också ner till rask gång istället. Båda två är vi jättenöjda, vi tävlade ju i huvudsak mot oss själva men att gå in under 45 minuter var roligt! Idag har jag ont som f-n i vaderna men inte i knäna. Däremot i halsen, vet inte om det är av ansträngningen eller en blivande förkylning.
Kristoffer
Sverige
#8
26 maj 2013 kl 21:21
Gilla
Vad kul att det gick så bra! Bra jobbat! Nu har du en ny tid att slå nästa gång du tävlar. :-)
Susann Tångeryd
1953 • Ängelholm
#9
26 maj 2013 kl 21:25
Gilla
14 september är nästa lopp (Lergöksloppet, 4,8 km) så jag har tid på mig att träna :-)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.