Löpning Kom igång 45 inlägg 34167 visningar

Kramp i vaderna :(

1974 • Västerås
#1
3 april 2013 - 22:25
Gilla
Jag har kommit igång med löpningen för den här säsongen men har flera gånger fått kramp i vaderna efter någon km. Ska jag "springa bort" det eller lyssna på de förbaskade vadern? Säg att jag kan fortsätta och gärna öka :/
< < < 1 2 3 > > >
1977 • Eskilstuna
#2
3 april 2013 kl 22:31
Gilla
Jag har då aldrig låtit bli att springa bara för att jag kanske får kramp.
När man väl får kramp är det ju svårare förståss ;-)
Lite stretch där och då och ett lägre tempo brukar ju göra att man tar sig hem iaf.
Man får ju troligtvis kramp av att musklerna blir trötta, så att vila bort problemet blir kontraproduktivt.
(nä, jag tror varken vätske och/eller saltbrist är orsaken till kramp i samband med träning)
1974 • Västerås
#3
3 april 2013 kl 22:34
Gilla
Tack :) precis den typen av svar som jag önskade ;)
Joakim Larsson
1978 • SKURUP
#4
3 april 2013 kl 22:48
Gilla
Vad har du på benen? Något som "stasar" typ trekvartsbyxor är ofta en bidragande faktor till kramp i vaderna.
1974 • Västerås
#5
3 april 2013 kl 22:54
Gilla
Nej inget som stasar, bara vanliga långa löparbyxor och vanliga strumpor. Tror själv att det kanske beror på trötta ben men funderade mest på om jag riskerar att skada mig om jag ignorerar det.
Tony Svensson
1964 • Göteborg
#6
4 april 2013 kl 07:15
Gilla
Du säger "kommit igång" Hur mycket och ofta springer du? det kan ju vara så att du inte värmer upp ordentligt innan! har du rätt skor? kanske du ska prova inlägg, kompressionstrumpor kan också hjälpa. Springer du på hårt underlag? prova med mjukt om du har möjlighet.
1974 • Västerås
#7
4 april 2013 kl 08:12
Gilla
Jag har bara hunnit med att springa ca 8 ggr ute för i vår och då på asfalt. Jag bytte skor till den här säsongen men de ska vara anpassade till mitt löpsteg. Har fått tips om att det kan ha att göra med mitt löpsteg. Mjukt underlag borde jag nog prova och kanske kompressionsstrumpor.
1977 • Eskilstuna
#8
4 april 2013 kl 08:34
Gilla
Springer du mer på framfot än hälar så belastar du ju vaderna mer och det är större risk att de blir trötta och krampar.
Lösningen är ju hur som helst att träna upp vaderna som jag ser det.
Tåhävningar av olika slag, excentriska, vanliga två fötter, en fot, raka ben, böjda ben, med extravikt etc, gör säkert nytta.

(Observera att det är min högst ovetenskapliga syn på saken)
1974 • Västerås
#9
4 april 2013 kl 09:06
Gilla
Tack snälla ni för era tips =) Men frågan är, innan jag fixar mitt löpsteg, tränar upp vaderna och springer på mjukt underlag, kan det göra skada för vaderna att jag fortsätter att springa trots vadkramp om det ändå funkar?
Ken - IF Linnéa
1973 • Stockholm
#10
4 april 2013 kl 09:49
Gilla
För mig funkar det inte att strecha bort krampen om man ska fortsätta springa. Gå ner i fart är det som hjälper. Går rätt fort att få bort krampen om man gå ner mycket i fart.
Som det sagts innan så får man kramp när musklerna är utmattade så det är ju ingen ide att pressa på men nog ingen fara att "ta sig hem".
Tony Svensson
1964 • Göteborg
#11
4 april 2013 kl 12:15
Gilla
Det finns nog inga vetenskapliga tester att vaderna tar skada om du fortsätter och tränar, men jag tror att om du inte tar det lugnt så kan risken vara att kramperna återkommer hela tiden och vara en plåga för dig, förstår att det är frustrerande.Tror du får värma upp ordentligt, och som någon skrev, spring lite och gå lite så att vaderna får vänja sig. För mig så fattades det magnesium, och kalcium. Lycka till.
Håkan Marklund
1966 • Uppsala
#12
4 april 2013 kl 12:41
Gilla
Anna, hade du samma problem med de gamla skorna?
HR
1972 • Stockholm
#13
4 april 2013 kl 12:48
1 Gilla
Jag PM:ade Anna lite mer i detalj om min "teori" och kör en kort sammanfattning här:

Blir man trött i vaderna av löpningen på såpass korta sträckor som Anna springer så kan man misstänka att det rör sig om löpsteget och att hon säkerligen inte aktiverar rätt muskulatur och får låta fel muskulatur jobba under hela passet.

Vaderna är inte drivande muskulatur i löpningen utan mer en stabiliserande muskulatur. Sätet ska stabilisera höften samt driva benet bakåt. Använder man sätet för lite eller inte alls så tvingas hamstrings och vaderna göra jobbet och det håller aldrig i längden. I bästa fall kommer man kunna springa lite längre med tiden innan det "tar stopp".

Vaderna är mycket starka och tyvärr är tåhävningar ganska bortkastade i sammanhanget eftersom man då bara tränar en redan mycket stark muskel som tröttats ut av att ha gjort fel jobb. Ett par tusen tåhävningar kommer inte lösa problemet. :(

Prioritet:
En enklare justering av löpsteget och enklare kompletterande träning kan ofta mycket snabbt lösa problemet:

Löpsteg:
Lite kortare steg och lite högre frekvens.
Inte falla fram med överkroppen utan istället skjuta fram höften och springa hyfsat upprätt (lite stroppigt) och med blicken framåt och inte på fötterna. Då blir det lite lättare att få in att man ska landa mer på mellanfot/framfot och under sig istället för att landa med sträckt ben lite framför sig och hela tiden bromsa upp sin egen rörelse.

Inte slita upp hälen mot rumpan utan peka knäna framåt och försöka slappna av i underbenet. Det kan kännas lite avigt i början med högre stegfrekvens och kortare steg. Men, man vänjer sig snabbt.

Övningar:
http://www.dintraning.se/ovning/503/Kettlebell-Draken.html
(Med eller utan vikt, finns andra varianter t ex Hitlers hund)

Bäcken/höftlyft (bra för höften och att få till höftpekningen i löpningen samt att inte bli stel)

Rygglyft i snedbänk

Hamstringscurl

Extraövningar:

Marklyft
Utfall, kontrollerat (med/utan vikt)

FORTSÄTTA SPRINGA MEDAN MAN TRÄNAR OCH FAST JAG ÄR SÅ TRÖTT I VADERNA?
ABSOLUT.

Spring på bara. Vaderna kommer klara sig fint och springer man och rättar till någon sak i taget så behöver man inte dadda vaderna - de kommer ju få avlastning i princip direkt och kunde de kyssa dig ömt som tack för hjälpen så skulle det göra det. Vaderna har dock inga läppar så man får nöja sig med deras tysta tacksamhet. ;)

Jag är lite nytrasig själv och ska just göra några rehabövningar och har sovit väldit lite inatt så jag orkar inte utveckla med övningsbeskrivningar och jag har säkert missat några övningar men det finns säkert folk som kan fylla på.
HR
1972 • Stockholm
#14
4 april 2013 kl 12:56 Redigerad 4 april 2013 kl 12:58
Gilla
PS
Vadstretching kommer ju inte heller annat än symptomlindra men fortsätt med det.

Det som är trevligt är att vaderna återställer sig mycket snabbt när man springer mer anatomiskt korrekt och mjukstretchar man efter passen så blir de snabbt mjuka och fina.

Och hur vet jag allt det här?
Jo, jag var ju ung, snabb och hade aldrig några problem som yngre och tänkte inte alls på hur jag sprang - det behövdes visst inte. Efter skada (enda gången jag slarvade och sprang på och inte lyssnade på kroppen trots flera varningssignaler) och annan skada så slutade jag springa och efter en längre period tappade jag synergin i musklerna pga inaktivitet.

När jag började springa igen kom jag "snabbt" i form igen men fick ont i - vaderna. Eftersom jag ju "kunde springa" så skyllde jag på oträning först. Sedan skyllde jag på skorna och gav bort skorna och köpte andra. Som jag sedan skyllde på igen - för nu var jag ju snabb och "stark" igen.

Sprang jag långsamt så kom jag längre men vaderna stumnade lik förbannat. Sprang jag i 3:45 fart så stumnade vaderna tidigare. Skitskor tänkte jag då. Det kan ju inte vara mig det är fel på - eller?

Efter lite muskeltester så kom undersökaren fram till att jag inte kopplade på sätesmuskulaturen alls och således sprang på fel muskler. Att jag sprang någorlunda rätt rent löpergonomiskt räddade mig lite grann men det hjälpte inte i längden då sätet var för svagt (i mitt fall vänster sida) och dessutom var jag numera mycket asymmetrisk i kroppen och ser lite "rolig" ut när jag springer.

En av anledningarna till att jag "tappade sätet" var att jag fick ryggskott, möjlig diskretning av ett tungt lyft och sedan gick det käpprätt utför med löpningen.

Fick löpskolning i present och fick assymetrin bekräftad (inte vackert) men det får jag nog leva med ett tag till. Efter att ha slipat på småsaker i tekniken så går det ju mycket bra att remma på och vaderna har jag inte känt av alls sedan i somras. Jo, kanske efter ett hårt pass under vintern dvs klassisk träningsvärk - men inget som är relaterat till löpsteget eller min skeva kropp.
:)
1974 • Västerås
#15
4 april 2013 kl 13:38
Gilla
Håkan, nej faktiskt inte men jag tror att de här skorna ska funka med =) Tack igen Henrik!!! Du ger inte bara goda råd, du är underhållande också =) Lycka till med ditt ben!
1978 • Uddevalla
#16
4 april 2013 kl 15:50
Gilla
Henriks förslag är perecis vad jag hade tänkt skriva också (fast kortare och inte så påläst kanske :)

Jag hade precis detta problem förr får det ibland fortfarande när jag pringer "för långsamt" eftersom jag då får ett sämre löpsteg. För mig är lösningen att fokusera mer teknik och att stretcha vaderna efter ett par kilometer om jag trots allt får ont. Att stanna eller sakta ner farten ser jag ingen anledning till :)

Om du lyssnar på henriks råd och tränar sätet istället får du ju dessutom en snyggare kropp på köpet. En vältränad rumpa slår ju högre en par stabbiga vader :)
1977 • Eskilstuna
#17
4 april 2013 kl 16:05
Gilla
Det är ju tur att Henrik reder ut saker och ting när en annan Henrik svamlar. :-)
Det roliga är ju att jag redan diskuterat saken med Henrik, och själv märkt att "rövträning" tycks minska på "vadproblemen".
Jag får väl skylla på allmän förvirring och att mina symptom kommer efter 20-30km och inte efter ett fåtal kilmeter.
1974 • Västerås
#18
4 april 2013 kl 16:06
Gilla
Absolut Mina =)......hmmmmm trodde inte min rumpa hängde nu heller ;) =D
HR
1972 • Stockholm
#19
4 april 2013 kl 17:14 Redigerad 4 april 2013 kl 17:18
Gilla
Henrik E: precis du är den typen som är såpass stark att du står ut såpass långt att du kan springa en halvmara med problemen.
Det jobbigaste blir ju då osäkerhetsfaktorn då man inte vet riktigt när det slår till.

Kul att höra att det verkar hjälpa också. :)

Anna R:
Tänk att rumpan blir lite mer "markerad" framöver - typ KAPOW!
:-D

Hittade "Draken" utan vikter:
http://www.dintraning.se/ovning/449/Draken.html
1974 • Västerås
#20
4 april 2013 kl 17:26
Gilla
Perfekt :)
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.