Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 8784 visningar

Orsak till kramp i vaderna?

Jeanette Frid
1972 • Lidingö
#1
12 maj 2011 - 07:28
Gilla
Jag sprang Kungsholmen Runt i lördags och har sedan dess sprungit två pass - båda gångerna har jag fått rejäl kramp i båda vader som håller i sig timmar efter passets slut.

Vad kan det bero på? Är vadmusklerna ansträngda efter loppet? Kan det vara någon form av brist (vätska, salt)? Jag ska springa Göteborgsvarvet nästa helg och känner hur paniken börjar sprida sig...
Staffan Malmberg
1954 • Hyltebruk
#2
12 maj 2011 kl 07:35
Gilla
Magnesium! Kanske även vätskebrist?
1952 • Varberg
#3
12 maj 2011 kl 09:23
Gilla
Håller med, men sätter vätskebrist som nr 1. Svampigt underlag kan också utlösa det, men det är det väl knappast på Kungsholmen :-). Under alla år jag sprungit har jag bara drabbats av det en gång och då visste jag att jag var dehydrerad. Stretchar alltid vaderna före och efter.
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
12 maj 2011 kl 10:16 Redigerad 12 maj 2011 kl 10:16
Gilla
Utmattning. Och salt- och vätskebrist i en del fall, men efter ett långt lopp är musklerna slutkörda och den troligaste orsaken är nog att du får kramp för att musklerna har slitit och inte återhämtat sig.
Som tumregel säger man att man ska låta musklerna återhämta sig en vecka per mil man tävlat, om man kört max. Dvs dina två pass låter alldeles för tufft, det kunde kanske vara lagom att börja med ett kort joggpass idag.
Sen undrar jag om det verkligen är kramp som håller i sig i flera timmar, är det inte bara stelhet? Kramp brukar man ju häva genom att dra ut muskeln genom försiktig stretchning och det är akut, gör fruktansvärt ont om man inte åtgärdar den.
Om det är stelhet kan jag rekommendera stretchning efter passet, både med rakt och med lätt böjt knä (olika muskler). Kanske någon gång extra några timmar senare.
Jeanette Frid
1972 • Lidingö
#5
12 maj 2011 kl 12:01
Gilla
Kramp kanske inte är rätta ordet, men vad som händer när jag springer är att vadmusklerna blir stenhårda och gör ont. Vanligtvis brukar jag ta det lugnare efter ett lopp men eftersom Göteborgsvarvet närmar sig tänkte jag inte på det. Ska dock ta det lugnt fram tills nästa helg, formen lär jag ju inte tappa på en vecka ;-), och även dricka mer samt börja ta tillskott i form av bla magnesium.
Tack för era synpunkter!
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#6
12 maj 2011 kl 15:36
Gilla
Massage kanske kan hjälpa? Det brukar kunna lösa upp hårda och oflexibla muskler ganska bra. Att massera vadmusklerna är inte skönt (det kan göra rätt ont) men är effektivt.
Daniel Kjellberg
1974 • Göteborg
#7
12 maj 2011 kl 16:33
Gilla
Jag tycker att Arnekaret brukar hjälpa riktigt bra. Fyll en spann med iskallt vatten och is när du kommer hem från löprundan o kör ner fötterna, vaderna blir som nya. Sen käkar jag magnesium, sover ibland med kompressionsstrumpor efter långa pass.
1981 • göteborg
#8
15 maj 2011 kl 16:51
Gilla
Jag upplever kramp i musklerna när jag kör hårt i träning/tävling. I GBG-varvet kommer det som på beställning alldeles innan Göta älvbron, vilket gör att Avenyn inte är så rolig... När jag sprang Lidingöloppet fick jag massage under loppet för att överhuvudtaget ta mig i mål, detta skede i gäddbacken såklart.

När jag träningscyklade härom veckan fick jag en magnesiumtablett då lår och vader gjorde rundan till ett helvete. Krampen försvann som ganska omgående. Sedan att jag var helt tom i depåerna och inte kunde pumpa på i önskat tempo är ju en annan femma.

Nu till min fråga: Jag har tänkt ta en magnesiumtablett under varvet för att motverka kramp i vaderna. Är det någon som vet hur långt tid det tar innan effekten kickar in och hur länge den håller i sig? Jag försöker hålla mig till vatten första timmen och sedan gå på enervit sista 30 minuterna. Varför jag inte dricker mer enervit är för att jag tycker det bildas mycket slem i munnen. Kan jag hoppa enerviten helt om jag knapprar någon tablett extra?
Johan Sanner
1966 • Landvetter
#9
15 maj 2011 kl 17:08
Gilla
Har haft vissa såna problem förra året, och nu även i år, under en runda mitt i förra veckan då jag kände att vadproblemen var på gång efter endast 6-7 km, samt ont i vaderna hela dagen efter. Har kört tåhävningar varje kväll då jag borstar tänderna, äter magnesium samt har nu köpt kompressionsstrumpor. Strumporna var en hit. Sprang 21 km igår morse med nya strumpor, och var helt besvärsfri i vaderna. Grymt.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.