Löpning Träning 46 inlägg 5986 visningar

Varför jag hatar vintern...

Zara
1989 • Uppsala
#1
16 januari 2013 - 10:24 (Redigerad 16 januari 2013 - 10:27)
Gilla
All min motivation att gå ut och springa är som bortblåst, och vem har jag att tacka för detta? Jo, vintern.

För det första så är det numera alltid mörkt, vilket gör att man får hålla sig till tråkiga trottoarer. Ingen fin skogslöpning här inte.

För det andra så är det alltid skit underlag. Halt och livsfarligt att springa på. Ibland när jag har sprungit i lite djupare snö brukar jag tänka att det kanske är lite som att springa på en sandstrand. Men tyvärr kommer verkligheten i fatt en och att likna snö med varm sand känns väldigt orealistiskt.

För det tredje får jag numera springa mina pass själv. Det finns ingen smart människa som ger sig ut i snöblåst, minusgrader och blixthalka. Ipoden fungerar inte i detta väder så inte ens lite trevlig musik får jag ha. Nej, det är jag och plogtraktorerna.

Om jag kan åka skidor? Nej, det kan jag inte. Om jag är bitter att jag bor i ett vinterland? Ja, lite...


< < < 1 2 3 > > >
_
_
#2
16 januari 2013 kl 10:33
Gilla
Det finns länder utan snö. Valet är fritt.
Gabriel Enning
1980 • Lidingö
#3
16 januari 2013 kl 10:35
Gilla
"Det finns ingen smart människa som ger sig ut i snöblåst, minusgrader och blixthalka."

Smart och smart, det finns dock en massa tjommar som är ute och pulsar och halkar runt, det kan du se här på Jogg t ex. Motivationen är just att vi kommer ha ett försprång i vår och vi kommer njuta desto mer av att springa i shorts och t-shirt på torra vägar.

Uppsala har väl ganska mycket löparklubbar och aktiviteter man kan hänga på, även så här års?
Mats Rönnudd
1957 • Eskilstuna
#4
16 januari 2013 kl 10:36
Gilla
Zara, jag kunde ha skrivit det bättre själv.
Malin Dammfors
1989 • Östersund
#5
16 januari 2013 kl 10:40
Gilla
Haha du får väl springa på bandet inomhus då? :)
Liselott Stjernström
1968 • Avesta
#6
16 januari 2013 kl 10:43
Gilla
Det finns en massa förståndiga människor som älskar vinterlöpning, däribland jag. Underlaget behöver inte vara något besvär alls, brodd på skorna så är det löst. Har aldrig halkat omkull när jag sprungit. Dessutom kan man se det som kombinerad träning, styrka/kondition när man pulsr fram i snön på tunga ben ;)
1986 • Enköping
#7
16 januari 2013 kl 10:44
Gilla
Inte bara vintern suger. På sommaren är det för varmt för att springa, på hösten för blåsigt och på våren för slaskigt. Usch!

Fredrik Stertman
1987 • Sollentuna
#8
16 januari 2013 kl 10:46
Gilla
köp dig ett par terrängskor med rejäla dobbar samt en pannlampa och ge dig ut på dom mörka snötäckta skogsstigarna! Har gjort ett par sådanna pass i vinter och den svenska vinterskogen är fantastiskt mysig och lite trollsk i skenet av en pannlampa. Musik behövs inte heller då snöknarret räcker långt.

det blir ju lite vad man gör det till.
Isa
1989 • Helsingborg
#9
16 januari 2013 kl 10:51
Gilla
vinterlöpning ok tills det går under -4 .. kyla klart värst tycker jag
1965 • Täby
#10
16 januari 2013 kl 10:53 Redigerad 16 januari 2013 kl 10:54
Gilla
Jo, vintern kräver att man snäpper upp motivatorn en bit. Och jag håller med om att det ibland känns tröstlöst utan fäste, skogsspåret är förstört av skidspår, mörker etc.

Men om man kan hitta tillfredställelsen med att man klarar just det så blir det en grej i sig. "Jag hör till dom som inte viker sig.", typ. Fånigt? Javisst. Men allt som funkar är ju bra just för att det funkar.

Sen har man ju vinsten på våren. Jag hör till dom som är värdelös på löpskolning, intervall och sånt. Men vintern bjuder ju på sånt oavsett om man vill eller inte. Jag är "urstark" på våren, men efter att ha fjolllöpt hela sommaren så blir jag svagare och svagare. Det märks på min miltid, och inte minst när första snön faller och man får springa i snön för första gången på 9-10 månader. Decemberljumskar, någon? :-)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#11
16 januari 2013 kl 11:01
Gilla
Re Zara


Jag kan förstå att även hängivna löpare inte vill springa i MÖRKER.

Jag höll uppe med löpningen under mitt första löparår nov-feb 1974-1975 pga att studierna på KTH tycktes fordra närvaro på dagtid och inspirationen att springa i mörker med halkrisk etc var inte hög.

Jag gjorde det kloka valet att sluta gå på föreläsningarna och springa i stället.

Senare gjorde jag det kloka valet att även skippa övningarna och springa ännu mer i stället.

Slutligen tog jag studieuppehåll tills vidare ca 1978 för att satsa på OS i Moskva 1980 (påstod jag).


Så det GÅR att springa mycket på vintern oxå med rätt prioritering ;-)
Annelie
1971 • Skövde
#12
16 januari 2013 kl 11:08
Gilla
Det blir vad man gör det till. Det som är enkelt tycker man oftast blir roligt, och visst är det lite mer omständigt att springa på vinterna; skor, kläder, refelexer, pannlampa osv. Men det är faktiskt ganska enkelt att komma över de friktionerna om man bara vill.

Jag tycker om att springa på vintern, precis som jag tycker om att springa alla andra årstider. Alla årstider har sin charm. På vintern kan jag med gott samvet ägna mig åt lågintensiv träning för att samla många mil i benen; riktigt lugnt tempo, ensamhet, mörker, blek vintersol, kyla... Jag gillar det ;-) Det handlar bara om att anpassa träningen. Väldigt kallt och halt innebär bara lugnare tempo. Personligen är inte -20 grader något problem.

Visst ser jag fram emot vår och sommar då stigarna i skogen är torra och lummiga träd bildar ett tak över mig när jag springer. Då kan jag med gott samvete köra fartlek mest hela tiden. Värmen är inga problem. Har sprungit i +45 grader (det var inte i Sverige). Det handlar bara om att anpassa träningen, åter igen.

1971 • Nykvarn
#13
16 januari 2013 kl 11:14 Redigerad 16 januari 2013 kl 11:16
Gilla
"Livet är en jobbig period" som en klok person i min närhet en gång uttryckte det ;-)

Kyla - Ja, löpning i vintertemperaturer ställer lite högre krav på oss löpare, ett riktigt bra underställ närmast kroppen är mitt bästa tips, ett par vintertights på benen, på överkroppen ett lager till i form av en tjockare funktionströja med hög hals och jacka ytterst brukar räcka för mig samt givetvis mössa och vantar.

- Underlaget, ja, underlaget är vanskligare, halt/is löser du med dubbade skor (broddar, Icebug eller dubbar som Best Grip eller Maxi grip. Tänk bort fart på vintern och spring på ansträngningsgrad istället, träningseffekten är lika bra ändå, det är grymt tröttsamt för ben, ljumskar och höftböjare och slira runt i snön. Snö och is erbjuder också en "gratismöjlighet" att öva på löptekniken, hög hållning, kort steg för att hålla balans och kontroll och snabb, lätt fotisättning kan du fokusera på! Vill du ändå springa i hög fart, använd löpbandet som komplement - ett bra alternativ för kvalitétspass så här års.

- Mörker, svar ja, vi lever långt norrut på moder jord och det är mörkt november-janari och inga klimathot i världen kommer ändra på detta faktum de närmaste åren. Du bor ändå i Uppsala, Sveriges fjärde största stad, med hyffsat stort utbud av belysta cykelvägar/vägar/parkvägar o s v och inte på landet där vinterlöpare är hänvisade till löpning med pannlampa.

- Varför inte din IPod fungerar i vinterkyla får du felsöka, min fungerar alldeles utmärkt. Löpning är populärt och söker du verkligen sällskap för att få hjälp med att orka komma ut, lär det inte vara så svårt. Kolla på jobbet om någon vill springa med dig, bland vänner. Det finns säkert ett flertal löpargrupper eller löparklubbar med träning på regelbundna tider i Uppsala. Släng ut en fråga här på forumet, det finns säkert fler motivationssökande Uppsala-löpare här på forumet. Har du möjlighet så förlägg två löppass i dagsljus på lördag-söndag eller försök komma ut 1-2 ggr/v på lunchen.

Jag älskar att springa i T-shirt och shorts med lätta skor på torr, varmt underlag på sommaren men vinterlöpning, rätt klädd och rätt utförd kan faktiskt vara fantastisk! Dessutom som flera skriver, tillfredsställelsen över genomförda pass när förhållandena är svåra är större nu är på sommaren och du har så mycket att vinna på att träna hela året och slippa börja om varje vår.

Frågor på det?


1969 • Åkersberga
#14
16 januari 2013 kl 11:56
Gilla
Jag är på ditt lag Zara, förbjud skiten.
Man tar sig igenom med konstruerat pepp, men det är inget kul.
Egentligen
Mikael C
1972 • Älvsjö
#15
16 januari 2013 kl 12:42
Gilla
Jag ogillar också is, snö och kyla... STARK!
MEN:
- Det är en utmaning att komma ut 05:30
- Det är en utmaning att springa i mörker
- Det är en utmaning att cykla eller springa en timme i snöstorm, ishalka, snömodd, minusgrader

Och jag gillar utmaningen :)
Fördelarna för mig, jag gillar mörker. Jag vill springa ensam, det gör inget om det inte ens är några andra löpare ute i samma kvarter. Jag lyssnar inte på musik när jag springer.

Så ur mitt perspektiv borde jag älska vintern eftersom allt egentligen talar för det. Men det gör jag ju inte :)
Mats Rönnudd
1957 • Eskilstuna
#16
16 januari 2013 kl 14:29
Gilla
Jag har klarat vintrar förut, inte med glädje direkt. Men nu orkar jag inte längre, ambitionsnivån under vintern är extremt låg, och blir sämre för varje år. Eftersom jag inte direkt tränar för OS eller liknande så får jag väl ta detta att grundträningen inför sommaren blir lidande. Men när det blir +20 och kortbyxor igen, då j-lar.
1981 • Sundsvall
#17
16 januari 2013 kl 15:30
Gilla
Jag HATAR också vintern mer än allt annat och alla problem det innebär för löpningen men å andra sidan använder jag det sällan eller aldrig som en ursäkt, det är bara att gilla läget helt enkelt.

Tror det mesta sitter i skallen. Igår kom jag hem från jobbet vid halvsex tiden, trött och hungrig, minus 10 grader ute, lätt snöfall och kolsvart, det jag allra minst av allt ville göra var att sticka ut och springa. 21,1km senare var jag dock jävligt nöjd med mig själv och kan t.o.m tycka att det nog ändå är rätt behagligt med vinterlöpning trots att det är motigt att snöra på sig skorna.

Zara
1989 • Uppsala
#18
16 januari 2013 kl 21:17
Gilla
Jag tror att det också handlar om att även om man lyckas ta sig ut så känns det som att det går riktigt långsamt och trögt. Något som säkert kan ha att göra med att jag faktiskt har dragit ner på löpningen nu. Så när man kommer in är man inte alls stolt, bara besviken på en själv att man inte kan springa ordentligt.

För min del tror jag på att köra så mycket roliga alternativpass som möjligt att jag till slut blir sugen på att springa igen. Men inte är det roligt att springa när det är vinter....



1979 • Karlshamn
#19
16 januari 2013 kl 21:45
Gilla
Förra vintern sprang jag inte alls, jag hittade ursäkter varje gång skorna skulle på. I år bestämde jag mig för att inte ha några ursäkter över huvud taget.

Jag beställde ett paket på 4 kg med löpkläder för kalla kvällar, jag köpte ett par bra skor och började springa med en löpargrupp.

Efter de första mindre roliga rundorna så har allt släppt. Jag har ökat träningsmängden för varje månad och njuter av att det är lite mer motstånd nu, för det får man tillbaka när man kan kasta kläderna till våren.

Mitt råd är att bita ihop de första rundorna för det blir enklare ju mer du springer.

Lycka till Zara
1963 • Linköping
#20
16 januari 2013 kl 22:10 Redigerad 16 januari 2013 kl 22:16
Gilla
Jag gillar inte att springa i mörker oavsett årstid, blir bara omotiverad och seg. Därför väljer jag att under mörka delen av året att springa på lunchen under veckorna eller på förmiddagen på helgerna. Det är oerhört uppiggande att springa bland allt det vita, även om det är lite mulet.

Halka är sällan något problem om man har broddar eller dubbat. Faktum är att jag sällan känner mig så trygg som när jag ger mig ut med dubbade löparskor, när jag är ute och går med vanliga vinterskor eller kängor så känns det helt livsfarligt ibland. Modd är inte så kul men oftast är det bara kortare partier om man väntat tills man plogat undan det värsta.

Kylan är sällan ett problem, flerlagersprincipen bara. Är man frusen innan man fått upp värmen så kan man jogga på stället fullt påklädd inomhus innan man ger sig ut.

Kort sagt, vinterlöpning kan vara fantastiskt om man väljer att anpassa sig.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.