Löpning Kläder, Skor & Prylar 7 inlägg 4661 visningar

Minimalistiska skor

Fernando Redondo
1989 • Stockholm
#1
12 november 2012 - 13:30
Gilla
Hej!

Nu är jag tillbaka efter flera månaders latande. Nytt jobb och intresset för gitarren gjorde att jag tog bort fokus från löpningen ett tag.

Men nu är jag tillbaka, mer motiverad än nånsin att ut och jogga i kylan!

Det jag vill förändra från min tidigare löpning är ett par nya skor, och jag vill börja springa enligt konsensus(eller är det det?) genom att landa på framfoten först och på så sätt få med alla fördelar som det innebär.

Men vad jag hört ska man inte köpa så fruktansvärt tunna skor utan successivt minska tjockleken på skons sula?

Så vilka skor ska jag köpa när jag vill trappa ned till så tunna sulor som möjligt när jag haft tjocka hälar typ hela mitt liv, men inte joggat på 3-4 månader?

Tack!
hxman
1976 • Skåne
#2
12 november 2012 kl 13:54
Gilla
Jag började med Saucony Hurricane 14 i början av sommaren. 8mm drop. Nu springer jag mest med Saucony Mirage 2 (4mm) som jag först använde som "kvalitetssko" men nu använder till det mesta. Det finns nog en hel del gamla trådar om det här om du använder sökfunktionen. T.ex den här som jag startade i somras http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=27998
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#3
5 december 2012 kl 20:32 Redigerad 5 december 2012 kl 20:32
Gilla
1964 • Bjärred
#4
5 december 2012 kl 20:50
Gilla
hxman: Tycker du att det var bra att du började med Hurricane eller känner du att du kunde gått direkt på Mirage? Jag funderar på Kinvara men vet inte om jag vågar gå direkt dit från tjockskorna.
hxman
1976 • Skåne
#5
5 december 2012 kl 21:48 Redigerad 5 december 2012 kl 23:45
Gilla
Jag är mycket nöjd med att jag började med Hurricane ett par månader innan Mirage. Trots" övergångsskon" så slet det ordentligt på vaderna första passen med Miragen. Nu har jag nästan slutat använda Hurricane men det beror nog mest på att jag insett att de är aningen för små för mig. Säg till om du vill köpa ett par stl 43,5 billigt :)

Edit1: fem blåa tånaglar sen Lidingöloppet vittnar om fel stl
1969 • Stockholm
#6
6 december 2012 kl 10:07
Gilla
Hej Fernando, nej, jag skulle inte säga att det är konsensus, men det är en del som gör det (och framförallt hörs de mycket). Ska du landa längre fram på foten är det nog en fördel med lägre tå-häl-drop (men kanske inte nödvändigtvis "tunna sulor", men det var "lägre häl" du menade gissar jag?). Det är inte en förutsättning dock. Lika som det inte är en förutsättning att försöka aktivt byta fotisättning till framfot för att man ska trivas med lägre häl.

Jag bytte (från Asics 21xx / Nike Pegasus) till Saucony Kinvara/Perergine/Xodus (alla med 4 mm drop) för något år sedan utan någon som helst invänjningsperiod eller "byte av löpsteg", trivdes toppen med lägre häl från början. Men det händer att jag varierar med andra skor nu också (Brooks Green Silence, Saucony Triumph) med större drop utan några problem.

Jag tror alltså att skobytet i sig inte medför någon risk, men att ändra löpsteget bör man nog göra långsamt med en plan och utvärdera/känna efter noggrannt.
1965 • Täby
#7
6 december 2012 kl 10:15
Gilla
Min uppfattning är att lägre drop medför högre belastning på hälsenan.

Jag är nog inte ensam att göra tåhävningar som en tok för att jag har gått över till skor med låg drop, dvs jag har ömmande hälsenor. Baklänges nerför trappor på mornar och allt sånt. Då tycker jag ändå att jag gjorde det stegvis. En rekommendation jag har sett är att max halvera drop, utifrån vad man har idag.

Men, vi är olika. En del kan minska mer drastiskt utan problem. En del behöver varva skor med låg drop med mer "vanliga" skor för att inte överbelasta hälsenorna. Det trickiga är att man ju inte vet om man tillhör de som måste vara försiktiga förrän det är för sent...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.