Löpning Kläder, Skor & Prylar 5 inlägg 6850 visningar

Vad tycker ni är bäst barfota/minimalistiska skor eller vanliga löparskor?

1997 • gräfnäs
#1
26 december 2013 - 15:13
Gilla
Har tänkt att skapa denna tråden väldigt väldigt väldigt länge. Funderar på om de skulle vara bättre att springa mer barfota en med skor. Första anledningen är väl att jag tycker det känns skönare att springa i mer tunna skor, men samtidigt så säger många att det är jättebra med så mycket dämpning överallt i skorna och ju mer dämpning ju bättre sko. Och beroende på vilket fotvalv man så blir det att en som har höga fotvalv ska ha en dämpad sko, har man låga fotvalv så kan man ha så att det styr in foten så att man inte landar fel och har man neutrala fotvalv så ska man också ha en stabil sko, säger inte att det alltid är så men men.. Och det är ju mycket att man sätter i foten med dubbla kroppvikt och annat men jag har hört väldigt mycket också med sånna som kör i mycket dämpade skor har problem knän osv inte för att sånna som springer barfota inte alls blir skadade det vet inte jag. Men vad tycker ni måste man skor om man inte tycker om det, är det inte lite individuellt också vad som känns bäst?
1974 • Västra Frölunda
#2
26 december 2013 kl 15:23
Gilla
Jag började springa i somras och har kört minimalistiska skor enbart och tycker det är fantastiskt! Jag fick börja väldigt långsamt och sprang ett par kilometer varje gång i början. Nu efter ett halvår så springer jag upp till en halvmara. Jag sprang sist för sex år sen och då i vanliga dämpade skor men fick sluta för att jag fick ont i knäna. Jag tror det är väldigt individuellt, har man problem med knän tror jag att barfotalöpning är skonsammare för knän. Men mindre skonsamt för annat. Vivobarefoot gör fantastiska skor tycker jag!
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
26 december 2013 kl 17:41
Gilla
Det är individuellt vad som fungerar bra och dessutom ändras det med tiden. Tycker du ska prova att springa barfota (helt skolös alltså) när du har underlag som passar (någonda mjuk och slät löparbana, sågspån, gräsplan, lagom fuktig sand osv) men börja med max en km första gången och öka riktigt långsamt.

"Barfotaskor" som Fivefingers (har jag) är rätt oanvändbart för mig, jag sätter oftast i hälen strax efter framfoten och ligger det en liten sten där slår den igenom och gör ont. Så barfota går lika bra. Kan hellre springa i tunna lättviktsskor, springer marathon i 100g-skor.
Men har märkt att för mig är det inte bra att springa alla träningspass i de allra tunnast skorna så jag springer oftast i lite tjockare skor - men fortfarande lättviktsskor. Neutrala, såna man kan vika dubbla utan att de går sönder, helst med lågt drop (dvs bara lite högre "klack" än framsula). Egentligen bara en dämpande skiva under foten, resten är för att hålla sulan på plats. Har ett par skor med "zero drop" också, Merrell Bare Access som jag gillar men jag läste nånstans att för de flesta fungerar nog 4-6mm drop bättre, vi går dock med skor med någon klack resten av dagarna.

Det viktigaste när du väljer skor är att de ska kännas bra att springa i från början och att du inte får ont nånstans när du springer med ett par nya skor (kanske ett litet skavsår eller blåsa om du springer långt första gången). Gå inte på det där med att "dina fötter som är så och så ska ha ett par såna här skor", undersökningar har visat att skor som känns bra är bättre för de flesta än skor som "experter" väljer åt löparen.
1970 • Sala
#4
27 december 2013 kl 10:59
Gilla
Jag springer både barfota och i Hoka one one som väl får anses vara motsatsen. Jag tror på variation, mina knän håller inte riktigt för endast minimal löpning. I terrängen gillar jag lätta och låga skor men lång nötning på väg går hårt åt knäna, då är det skönt med Hokaskon.
Robert Vestberg
1983 • Sundsvall
#5
27 december 2013 kl 11:25
Gilla
Jag gillar också variation mellan skor som belastar kroppen på olika sätt. Dels känns det bra och verkar vettigt rent intuitivt men det finns även studier som tyder på att variation mellan olika skor är bra för att förhindra skador.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.