Löpning Träning 29 inlägg 17171 visningar

Stretch kall?

Edith Gr
1992 • Stockholm
#1
1 oktober 2012 - 20:31
Gilla
Det känns som om jag inte gör annat än att starta trådar här, men nu har jag en fråga till!

När jag gick på gymnastik var jag sjukt vig (split, spagat, hela köret) och då kunde jag sätta mig ner och stretcha t.ex. en kväll eller direkt på morgonen utan att vara uppvärmd.

Nu vill jag bli vig igen - har blivit sjukt stel. MEN när jag tränar så känner jag aldrig för att stretcha sånt. Utan då töjer jag bara lite de muskelgrupper jag använt för att inte få träningsvärk etc. Jag har inte ro att sitta med spagaten efter ett spinningpass 07:30... Jag vill sätta mig och stretcha kanske framför TVn innan jag går och lägger mig...

Så till min fråga: Är det "farligt" att stretcha utan att värma upp?

För jag vill ju inte direkt hoppa omkring och bli varm när jag redan tränat + duschat tidigare under dagen och snart ska gå och lägga mig. Då kommer det inte bli av alls istället. Hur skulle ni gjort?
< < < 1 2 > > >
1971 • Göteborg
#2
1 oktober 2012 kl 21:35
Gilla
Hej

Ingen fara om man tar det lugnt. behöver inte pressa på som en tok. Jag stretchar när jag har lust. Ibland ett par gånger om dagen. Jobbet, hemma osv. Både kall och varm kan man säga. Håller en strech i ca 30 sek. Sen släpper lite och pressar lite längre igen i 30 sek.
Annelie
1971 • Skövde
#3
1 oktober 2012 kl 21:56
Gilla
Lärde mig någongång för längesedan att om man ville stretcha musklerna så var det bäst att göra det när kroppen "kallnat". Detta eftersom att musklerna är så mjuka och elastiska när kroppen är varm så man stretchar snarare senor och muskelfästen. Så stretcha du på framför TV.n :-)
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#4
1 oktober 2012 kl 21:58
Gilla
I över 35 år har jag snabbt men försiktigt men "slarvstretchat" vader, höftmuskler och baksida lår innan löpträning iofs efter viss inomhusjogg några 10-tals meter. Det gör ingen skada men i alla fall lite psykologisk positiv feedback att det känns bra inför löppasset.
Mer avancerad stretching kanske bör göras med lite bättre uppvärmning.
1952 • Varberg
#5
2 oktober 2012 kl 12:55
Gilla
Har alltid stretchat försiktigt före löpning och även andra tidpunkter. Som Bo skriver - känns bra att känna lite på muskler och leder och sedan är det ju en ständig kamp att hålla uppe rörligheten.
1978 • Malmö
#6
2 oktober 2012 kl 14:00
Gilla
Min jycke stretchar alltid kall. Faktum är att hon bara stretchar när hon varit inaktiv en längre stund. Precis som de flesta andra djur. Vi människor har hittat på "hur man ska stretcha" emedan djur bara gör det och de gör det när det behövs och är naturligt. Det finns till och med studier som visar på försämrad prestation (bland elitlöpare vill jag minnas) efter stretching före löpning.
Edith Gr
1992 • Stockholm
#7
2 oktober 2012 kl 22:23
Gilla
Off-topic: Hahaha jag kopplade inte att djur stretchade först så jag tänkte typ "'min jycke' är det smeknamn för hans fru eller nåt?" hahaha!

Nä men när jag tänker på det så är min "Jycke" (:P) likadan, fast han sträcker ju bara på sig lite, det är inte samma sak.

Jag vill inte stretcha för att förbättra löpningen, jag vill komma tillbaka ner i spagat och split.
Mona M
1971 • Östersund
#8
2 oktober 2012 kl 23:04
Gilla
Var på en föreläsning med en idrottsfysiolog som avrådde stretch innan träning/tävling.
Minns inte alls förklaringen men det var något om att musklerna mister sin gummisnoddsfunktion...eller nåt.

Själv strechar jag gärna framför TV:n på kvällarna, men tar det lugnt och försiktigt.
HR
1972 • Stockholm
#9
2 oktober 2012 kl 23:11 Redigerad 2 oktober 2012 kl 23:14
Gilla
Mona: det som brukar sägas är att man tappar elasticitet om man stretchar innan passet. Därav gummisnoddsfunktionen.

Själv kan jag ibland stretcha lite lätt innan ett pass, men det är för att jag är såpass stel ibland att jag behöver återställa "normalt" rörelseomfång. Det är ungefär som Bo och Tage säger; "man känner lite på bitarna" så inget känns konstigt, så räcker det bra. Under mina första femton års löpning så stretchade jag bara mycket kort och lugnt vader och ben innan löppassen.

Jag känner att det går utmärkt att springa nästan alla typer av pass utan att stretcha innan, undantaget är bara om jag är lite sliten/stel.

Efter passen så slarvar jag ibland med stretchen och kommer undan med det lika ofta som det straffar sig. Nerjogg och lättare stretch gör susen för återhämtningen för mig. Senare på kvällen så händer det att jag måste småstretcha lite för att inte stelna till mig ytterligare.
Mona M
1971 • Östersund
#10
2 oktober 2012 kl 23:21
Gilla
@Henrik
Tack, så var det.

Jag hörde (av någon annan) samma sak som Annelie här skrev att man inte ska stretcha direkt efter ett pass.
Men jag tycker det är riktigt skönt att stretcha ut vaderna efteråt då de ibland blir riktigt hårda.
HR
1972 • Stockholm
#11
2 oktober 2012 kl 23:26 Redigerad 2 oktober 2012 kl 23:26
Gilla
Ja, om jag inte stretchar vaderna mot slutet av en del långpass så kommer jag helt enkelt inte vidare - att inte stretcha och halta hem är ett sämre alternativ.

Min filosofi är samma där; hårt pass = slitigt = återställa rörelseomfånget, vid behov. Lätt pass = inte slitigt, kanske stretchar jag, kanske inte.
1952 • Varberg
#12
3 oktober 2012 kl 08:49
Gilla
Stretchar alltid vaderna före och efter löpning. Har iaf inte gjort någon skada eftersom jag aldrig haft problem med vare sig vader eller hälsenor.
Hanna Berg
1987 • Nacka
#13
3 oktober 2012 kl 09:13
Gilla
Klart du kan stretcha kall, men du kanske inte ska hoppa ner i spagat bara :)
Yoga är tex inget man kör uppvärmning inför, sen blir man ju varm efter ett tag iof. Jag röstar för stretching framför tvn :)
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#14
3 oktober 2012 kl 16:20
Gilla
Vill man stretcha som en del i sin träning eller för att hålla stelheten borta så stretcha kall (annars riskerar du skador).

Vill man kunna gå ner i spagat så är man nog så illa tvungen att stretcha varm då förmodligen blir för svårt att uppnå annars. Men det känns inte som ett naturligt/sund tillstånd att kunna göra det.
Peter
1985 • Luleå
#15
3 oktober 2012 kl 16:39
Gilla
Sidospår: Edith, du skrev att du stretchar för att minimera träningsvärk. Stretching funkar dåligt mot det. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21735398
1952 • Varberg
#16
4 oktober 2012 kl 09:23
Gilla
Precis Henrik - Mina katter stretchar alltid när de vaknar. De skulle nog ta hem samtliga OS-grenar i löpning, höjdhopp, längdhopp mm om de förstorades till mänsklig storlek :-)
Edith Gr
1992 • Stockholm
#17
4 oktober 2012 kl 11:08
Gilla
Om jag stretchar får jag i regel inte träningsvärk. Struntar jag i det vaknar jag med ont. Behöver inte läsa nån artickel ;)
Jennie Salomonsson
1975 • Partille
#18
4 oktober 2012 kl 11:15
Gilla
Jag stretchar stumma muskler direkt efter löp/cykelpass. Däremot så stretchar jag mer noga hemma efter dusch och ev en gång till innan sovdags.
Känner jag stelhet på morgonen så stretchar jag de stela musklerna i morgonduschen. Så gött!
Vill tillägga att jag lätt blir otroligt stel. Därför all stretch:)
Tor
1975 • Göteborg
#19
4 oktober 2012 kl 13:38 Redigerad 4 oktober 2012 kl 13:38
Gilla
Edith Gr:
"Om jag stretchar får jag i regel inte träningsvärk. Struntar jag i det vaknar jag med ont. Behöver inte läsa nån artickel ;)"

Du måste vara ett vetenskapligt unikum.

"Stretching har i motsats till vad många tror inte heller någon positiv effekt på att lindra träningsvärk. Statisk stretching kan till och med öka träningsvärken!"
http://www.hejalinkoping.nu/klart/artikel_stretching-nya_ron.htm

"En felaktig uppfattning om träningsvärk, är att stretching minskar träningsvärken. Faktum är dock att hård stretching i sig kan ge träningsvärk."
http://www.styrkeprogrammet.se/traningsguide/24

"Har du någonsin fått träningsvärk och tänkt, "jag skulle ha stretchat efter träningen". Det finns ingen forskning som visar att stretching faktiskt förebygger träningsvärk."
http://www.motionsguiden.se/Article.aspx?ArticleID=28

"Tvärtemot vad många idrottslärare med mera förespråkar hjälper inte stretching vara sig före, under eller efter träningspasset för att förebygga träningsvärk.
...
Det finns till och med forskning som pekar på att stretching i samband med träning kan öka träningsvärken då du "drar" sönder muskelfibrerna och förämrar läkningen."
http://www.improveme.se/new/magazine/article/7405/allt-om-din-trningsvrk

o.s.v...
Bo Engwall
1955 • Uppsala
#20
4 oktober 2012 kl 13:43 Redigerad 4 oktober 2012 kl 13:52
Gilla
Re Tor

Det är nog viss begreppsförvirring som sker när man hävdar att stretching minskar träningsvärk.

Det är nog snarare upplevd övergående muskelstelhet som avses, för sådan har i alla fall jag god erfarenhet att jag får t ex i vissa höftmuskler, om jag har glömt att stretcha dem dagen innan efter löpningen.
Den stelheten kan väl upplevas som viss ömhet oxå.


-----------------------------

Motionsguiden-länkens citat "Det finns ingen forskning som visar att stretching faktiskt förebygger träningsvärk." - utesluter iofs inte ATT det förebygger träningsvärk :-)


Den första länkens citat "Ian Shrier, tidigare president för The Canadian Academy of Sports Medicine har över 70 publicerade studier i etablerade vetenskapliga tidskrifter bakom sig och är för närvarande redaktör för Clinical Journal of Sports Medicine, tror att stretchingen inom en femårsperiod kommer att försvinna inom tävlings- och elitidrotten. Han hävdar ett det finns ett visst, dock svagt, stöd för en viss skadeförebyggande effekt. Detta då förutsatt att du stretchar varje dag (sannolikheten ligger på 60-70%)."

Det är främst av del skälet jag stretchar + att känna efter innan löpning.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.