Triathlon Simning 29 inlägg 22142 visningar

crawl och andning

Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#1
10 september 2012 - 12:42
Gilla
Jag har nyligen börjat på en crawlkurs. En rätt stor utmaning för mig för jag har aldrig varit något vattendjur. Tekniken med själva rörelserna tror jag nog att jag ska kunna lära mig. Men det är andningen som är svår. Jag joggar en del och tycker att jag har hyfsad kondition. Av denna märker jag inget när jag är i vattnet. Alltså, jag försöker ta några simtag, blåsa ut och sedan gå upp för att hämta mer luft. Men ett enda andetag räcker ju inte särskilt långt. Jag är alldeles andfådd av ansträngningen och behöver andas flera andetag. Och då funkar det ju inte. Vad tror ni, kan man få in den tekniken som vuxen? Hos barn faller det sig naturligt men om man har missat det tåget?
< < < 1 2 > > >
1968 • Helsingborg
#2
10 september 2012 kl 13:16
Gilla
Hej,

du kan absolut få in tekniken som vuxen. Jag är också löpare som motionssimmar en del. Jag är självlärd på crawl och har successivt ökat andelen crawl i mina pass. Jag simmar numera fyrtakt, eftersom jag har svårt att andas på vänster sida. Jag märker att de första 2-300 meterna blir jag mer andfådd och måste lägga in någon längd bröstsim, men när jag kommit in i "andra andningen" kan jag numera simma ganska långt crwlandes även om det inte går så fort (ca 2:30 min/100 meter). Det tog dock ganska lång tid för mig att komma dit, så ha tålamod.

Lycka till!
Mattias melin
1991 • stockholm
#3
12 september 2012 kl 11:46
Gilla
Hej!
Här är ett youtube klipp som förklarar tekniken väldigt bra:
http://www.youtube.com/watch?v=X4APU3XMip8

Ett vanligt nybörjar misstag är att man andas ut och in samtidigt vilket gör det jobbigare och stressigt, tänk på att andas ut under vattnet innan du tar ett andetag.

lycka till


1964 • Nybro
#4
13 september 2012 kl 00:30
Gilla
Jag kämpade också rätt länge med att få till andningen, i mitt fall upp mot en halv termin på nybörjarkursen. Det som hjälpte mig var att jag slutade mer eller mindre tänka så mycket på andningen, hade väl fått in i skallen att andas 3-takt så jag började att fokusera på andra saker, Vips, så släppte det rätt snabbt och andningen blev mer naturlig, vilket den egentligen är, vi har ju gjort det sen vi föddes!
Viktigt är också att bli bekväm i vattnet och kunna slappna av, är man lite spänd så blir det svårt att andas även med lång träning.

Lycka till!
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#5
13 september 2012 kl 22:23
Gilla
Tack för flera bra tips! Nu känner jag mig lite peppad :)
Bra klipp också. Ska prova i bassängen i morgon. Det ser så himla lätt ut. Det ska konst till för att göra det så komplicerat som jag gör känns det nästan som. Ha ha! Nåja, tålamod var det.
David Johansson
1978 • Malmö
#6
2 oktober 2012 kl 18:59
1 Gilla
Från en som också lärt sig i vuxen ålder och nu försöker träna min första egna adept: Det tar tid! Det är 30 pers på klubbens nybörjarträning och ingen klarar ens en längd från början. Men av förra årets nybörjare har flera gjort halva och hela Ironmans faktiskt....

För mig tog det lika lång tid att gå från en halv bassäng till en bassäng, som från 1 km till 2 km. Och så var det hela vägen mellan också.

Mina tips av egen erfarenhet:
1) Slappna av. Du behöver antagligen mest syre därför att du spänner dig i vattnet, spänner benen hårt och sparkar allt vad du orkar. Försök sänka huvudet lite ner i vattnet, och få upp benen, så du ligger rakare i vattnet. Sparka lite mindre, bara så mycket du faktiskt behöver för att hålla benen högt. Gliiid ut som du ska nå något högt på en hylla.

2) Andas ut under vattnet. Annars måste du andas både ut och in ovanför vattenytan och det hinner du inte. Blås ut så konstant du kan under vattnet, dra in luft ovanför.

3) Andas inte så högt. Ofta lyfter man huvudet högt upp i panik för att få luft, trots att det gör saken sämre, inte bättre. Be någon se hur högt över vattenytan du lyfter munnen. Jag gissar att din mun är långt ovanför vattnet vilket gör att du "tippar" ner kroppen. Testa att simma så att du faktiskt får vatten i munnen pga. att du inte vrider nog - det är svårare än man tror.

4) Andas tidigt. Vet inte hur detta ses bland "riktiga simmare", men så snart du sträcker ut armen, vrid upp huvudet, så att du har så lång tid som möjligt på dig.

Det finns rätt mycket videos på Youtube från skolan "Total immersion". Du behöver inte köpa hela konceptet, lite religion ibland kanske, men titta och lyssna lite. Den hjälpte mig mycket.
T Springsson
1970 • Skotrampa
#7
2 oktober 2012 kl 22:38 Redigerad 2 oktober 2012 kl 22:47
Gilla
Går själv en nybörjarkurs just nu. Känns som väldigt matnyttiga tips här. (bra videolänk förresten). Tror att jag går från klarhet till klarhet om jag bara kan lära mig att slappna av bättre. Kan nog vara en god idé att se till att få mycket egenträning mellan lektionerna. Svårt att få allt på plats just den korta stunden när instruktören är med.
Pelle Lindgren
1969 • Onsala
#8
2 oktober 2012 kl 23:14
Gilla
Jag är själv Googledidakt och har simmat en del med snorkel. Då blir du av med all ansträngning på andningen och kan istället träna på tekniken. När den sitter och du inte behöver tänka när du simmar så går andningen mkt lättare. Jag körde kanske var tredje pass med snorkel.
Johan D
1967 • Bottnaryd
#9
4 oktober 2012 kl 17:49
Gilla
Intressant läsning! Jag har precis samma problem med andningen och det känns skönt att läsa att det inte bara är jag som har problem med att lösa detta.

Går nybörjarkurs också, och det funkar ganska bra, så länge jag inte behöver andas!

Men jag har ett annat relaterat problem också, trots att jag blåser ut genom näsa och mun så blir bihålorna fulla av vatten, vilket inte är alls trevligt. Ska det vara så?
T Springsson
1970 • Skotrampa
#10
5 oktober 2012 kl 21:04
Gilla
Simmat utanför lektionen idag. Känner igen mig i det Hans säger att så länge man inte andas så går det bra. En kompis var med och kollade och han märkte att ibland när jag skulle gå upp och ta luft, stannade jag upp i kickandet eller också slängde benet ut i en cykelspark. Inte konstigt då om jag sjunker ned för mycket med kroppen när farten bromsas. Tydligen sitter det ännu inte med automatik att benen skall gå av sig själv. Antar att det bara är att nöta och nöta. Får nog köra med snorkel som Pelle också tipsade om.
T Springsson
1970 • Skotrampa
#11
5 oktober 2012 kl 22:50
Gilla
Hittade detta klipp om vanliga misstag man kan göra. Tycker att det gick att förstå ganska bra: http://www.youtube.com/watch?v=W5yvhDCBj7I&feature=related
Mattias Eriksson
1976 • Solna
#12
7 oktober 2012 kl 22:36
Gilla
Jag är själv i samma sitts. Går en grundkurs nu och kände idag att tekniken sitter rätt bra med fenor på. Dock så blir paniken total när jag ska simma utan fenor och efter en längd börjar paniken av att inte få luft komma.

Bra video måste Gör säker massor av fel. ska testa att tänka extra på det som togs upp
Susanne Gustafsson
1968 • Nyhamnsläge
#13
7 oktober 2012 kl 23:47
Gilla
Skönt att höra att det är fler än jag som tycker det där med andningen är svårt. De andra i min grupp klarar det mycket bättre än jag så jag börjar känna mig något frustrerad. Tror det har låst sig lite. Men tack för dina bra tips David! Kan nog faktiskt vara så att när jag ska andas tar jag upp huvudet alldeles för högt. Och då tippar kroppen och jag kommer av mig. Försöker nu att röra mig så långsamt som möjligt för att minimera ansträngningen och därmed behovet av syre. Känns som jag är på rätt väg i alla fall. Har faktiskt funderat på det där med snorkel bara för att få in tekniken först utan att behöva bli störd av andningsproblemet. Men det känns lite larvigt så det har inte blivit av än i alla fall... Kör i stället med att hålla andan så länge som möjligt för att få in känslan att crawla mer än tre tag. Men så många meter blir det förstås inte med den tekniken.
1983 • Halmstad
#14
8 oktober 2012 kl 08:58
Gilla
Jag lärde mig simma av min sambo som simmar på elitnivå som junior och hade också rätt knivigt i början. Jag fick in vatten i munnen och kände det ofta som att luften tog slut. Framförallt när jag skulle vända. Men med idog träning så klarar jag att andas när vattenytan utan att dra in vatten helt utan att tänka på det.
Jag har också blivit bättre på att klara känslan av syreskulden. Jag kan nu ta tre armtag och sedan göra en vändning utan att andas mellan. Det har kommit av träningen. Så det är bara att gnugga på!
1964 • Nybro
#15
8 oktober 2012 kl 22:48 Redigerad 8 oktober 2012 kl 22:53
Gilla
Ett vanligt problem bland vuxna (vad jag har hört) är att rotationen i överkroppen är dålig. Jag fick mycket mer avslappnad teknik om jag vrider överkroppen ända från bålen. På så vis så får man mer naturlig andningstillfälle då axeln pekar nästan upp mot taket för att föra fram armen över vattnet.
När man blir lite äldre så stelnar man till och har man dålig rotation och bara lyfter armen kan man känna smärta på utsidan av överarmen om man simmar mycket.
Som nybörjare vill man gärna lyfta huvudet för att andas och då spänner man nacke och rygg vilket är förödande för tekniken, det gäller att vara avslappnad.

Edit: De nämnde detta tydligen 1.40 in i filmen ovan :)
T Springsson
1970 • Skotrampa
#16
8 oktober 2012 kl 23:18 Redigerad 8 oktober 2012 kl 23:19
Gilla
Ja, allt går mycket bättre om man roterar på rätt sätt, till och med viktigt för kroppen. Går från klarhet till klarhet på kursen. Två ggr kvar nu. Känns som att jag kommer få in grunderna bra och sedan träna helt på egen hand.
Mattias Eriksson
1976 • Solna
#17
10 oktober 2012 kl 07:02
1 Gilla
Sist på kursen körde jag med "överdriven" rotation i överkroppen, dvs verkligen roterade upp axeln i lyftet av armen och helt plötsligt hittade jag luft utan problem vid andningen. Kändes otroligt skönt. Dessutom fick jag beröm av läraren att jag simmade fint. Kändes nästan lite skönt det :)
T Springsson
1970 • Skotrampa
#18
10 oktober 2012 kl 08:02
Gilla
Visst är det kul när det lossnar! :)
1978 • Västra Frölunda
#19
10 oktober 2012 kl 11:27
Gilla
Jag tror aldrig att jag har sett en vuxencrawlare som roterar axlarna för mycket och nästan ingen roterar tillräckligt. Med bra rotation behöver man bara vrida huvudet lätt åt sidan för att andas in, utan rotation får man nästan vrida huvudet ur led.
Milla
1980 • Stockholm
#20
11 januari 2013 kl 22:22
Gilla
Är det bara jag som får andnöd vid blotta åsynen av klippet för nybörjare?!

Måste tydligen träna mera. Är tyvärr inget naturligt blötdjur men drömmer ändå lite om att kunna behärska crawlingteknik innan jag lämnar in.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.