Löpning Träning 7 inlägg 2828 visningar

Rätt väg till halvmaran?

1963 • Beddingestrand
#1
29 augusti 2012 - 16:01
Gilla 
Hej,
Jag är 49år och började jogga för första gången i livet för ca 1 år sedan fast under lång tid ganska korta sträckor på 3-4km och därmed blev jag aldrig direkt bättre, utan sniglade mig fram i 7-8 min/km. Kändes ganska trist men jag fick igång motivationen genom att gå ned 10kg till dagens 83kg och började därefter att följa Ulf Fribergs program för milen på 60min.

Programmet har funkat klockrent på mig och har nu bara dryga veckan kvar till slutprovet. Jag tror det ska gå bra då jag klarade programmets 8km snabbdistans på 47min med mycket kraft kvar och idag gick 5x1km intervallerna i 5:30 fart.

Det var lite om min bakgrund och dagens status, nu till min stilla undran hur jag bör fortsätta på bästa sätt?
Jag har som målsättning att springa en halvmara i april nästa år och tänker nog även i detta fall följa Ulfs program. Men då det är lite tid kvar till halvmaran så undrar jag om jag först ska försöka att förbättra tiden på milen innan jag hoppar på ett halvmaraton program eller.....?

Skulle behöva några goda råd om lämpligt upplägg och även vilken ambitionsnivå jag bör kunna ha på ovan nämnda halvmara, (ska även försöka få ned vikten till 75kg).
Tack på förhand.
Cia Kågedal
1969 • Linköping
#2
29 augusti 2012 - 16:04
Gilla 
Det är oceaner av tid kvar till april...
Fredrik Thunarf
1983 • Uppsala
#3
29 augusti 2012 - 18:40
Gilla 
Hoppa på halvmaraprogrammet, det är gott om tid kvar. Dessutom är det inte otroligt att miltid förbättras på köpet.
Madeleine Lenke
1973 • Florida
#4
29 augusti 2012 - 18:52
Gilla 
Grattis till framstegen i löpningen. Det är härligt när man märker att träning ger resultat, eller hur? Du har ju rätt mycket tid på dig så du kan säkert förbättras en hel del till i april i synnerhet eftersom du kommer gå ned i vikt också. En ide är väl att du börjar träna med halvmaraprogrammet enligt den kapacitet du väntas ha efter milprogrammet. McMillan beräknar halvmaran på 2.13 om man fixar milen på 60 minuter vilket då också förutsätter att man tränar optimalt. Du kan ju alltid justera målsättningen när du kommit några månader in i programmet. Du kommer förbättra tiden på milen automatiskt om du ger dig på ett halvmaraprogram. Lycka till!
1963 • Beddingestrand
#5
30 augusti 2012 - 08:23
Gilla 
Tack för svaren. Då hoppar jag nog direkt in på Ulfs program för halvmaran på 2 timmar istället för att köra ytterligare program för milen. Vad jag förstått så ger även långpassen resultat för miltider. Kul att se hur långt man kan komma med noll bakgrund och man har ju inte direkt något gratis längre.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
30 augusti 2012 - 11:13 Redigerad 30 augusti 2012 - 11:15
Gilla 
Har inte kollat Ulf fribergs program men i princip alla träningsprogram med ett specifikt mål har ju en progressivitet som toppar 3-4 veckor före tävlingen och sedan trappar ner 1-3v på slutet. De brukar också börja på rätt liten mängd.
Mitt förslag är att du, när du återhämtat dig efter miltävlingen, ligger kvar på ungefär den veckomängd du haft de senaste veckorna men lägger mer fokus på längre pass, särskilt att det längsta passet får öka lite för varje vecka. Har du tid och ambition kan du också öka veckomängden gradvis genom att bara låta långpasset öka och behålla resten, med den variation du får genom att snegla på ett färdigt program. Spring mest av de pass du känner gör nytta och ta de tråkiga mer sällan. Träning ska vara kul - helst jobbigt men ändå roligt. Låt färdiga program ge en grundstruktur men variera efter din känsla.
När du väl hoppat på halvmaratåget tror jag du kommer att tycka att halvmara är roligare än en mil. Då är det dags att fundera på längre lopp men smaken är olika.
1963 • Beddingestrand
#7
30 augusti 2012 - 12:17
Gilla 
Tack Oldboy för input. Det kanske är så att jag ska våga jobba lite mer utifrån egen känsla nu när jag väl har kommit igång mer på riktigt. Men samtidigt snegla lite på programmen och hämta inspiration därifrån.
Än så länge har jag faktiskt inte tyckt något av passen varit tråkiga men de långa passen, (dock bara 12km som längst hittills), tycker jag är utmanande på ett positivt sätt som lockar mer och mer. Vi får se var det landar, men en sak i taget.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.